Portalul care te protejează
de falsuri

Kp.md a distorsionat o declarație a Maiei Sandu, obținând o afirmație falsă: Cei care nu vor vota cu PAS nu vor primi bani europeni

28 septembrie 2023 1404
Articole, Gândește critic!
Colaj

Portalul Kp.md, care este pagina web a ziarului de limbă rusă Komsomolskaia Pravda v Moldove”, a publicat un articol în care afirmă că președinta Maia Sandu a anunțat cum vor fi „pedepsite” satele și orașele unde alegătorii nu vor vota pentru Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la scrutinul local din 5 noiembrie – ele nu vor primi bani europeni pentru dezvoltare. Afirmația din articol este falsă. În realitate, Maia Sandu a declarat că în satele și orașele unde alegătorii vor accepta să-și vândă votul, fiind corupți de grupări criminale, nu vor ajunge finanțări europene. Ea nu a făcut nici o referire la formațiunea PAS.

În articolul intitulat «"Там европейских денег на развитие сёл и городов не будет": Майя Санду на русском языке рассказала, что будет с теми, кто не проголосует за ПАС» (în traducere: „Acolo nu vor fi bani europeni pentru dezvoltarea orașelor și satelor”: Maia Sandu a spus, în limba rusă, ce se va întâmpla cu cei care nu vor vota pentru PAS”), publicat marți, 26 septembrie, de­­­­ Kp.md, se spune că: „Președinta Moldovei, Maia Sandu, a oferit un interviu în limba rusă, ca să fie clar pentru toți, nu doar adepților PAS. Președinta a declarat în mod deschis, direct, pentru toți alegătorii, cum vor fi „pedepsite” orașele și satele care nu vor vota pentru PAS” (în original: «Президент Молдовы Майя Санду дала интервью на русском языке, чтобы всем было понятно, а не только адептам ПАС. Президент открыто, напрямую заявила для всех избирателей, как будут "наказаны" те города и села, которые не проголосуют за ПАС»). Articolul continuă cu un citat, atribuit Maiei Sandu: „Vreau să spun foarte clar – acolo unde, din anumite motive, oamenii vor alege reprezentanți ai grupărilor criminale, acolo nu vor veni bani europeni pentru dezvoltarea satelor și orașelor. Cei care intenționează să-și vândă votul cu 50 de lei nu vor avea apoi bani pentru a-și dezvolta satul sau orașul” (în original: «Я хочу сказать очень чётко - там, где по каким-то причинам люди выберут представителей криминальных группировок, там европейских денег на развитие сёл и городов не будет. У тех, кто рассчитывает продать свой голос за 50 лей, потом не будет денег, чтобы развивать своё село или город»).

Articolul a fost plasat pe pagina de Facebook a publicației, de unde a fost replasat inclusiv de Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, acumulând zeci de distribuiri.

Președinta a spus că banii europeni nu pot fi dați localităților unde grupările criminale cumpără alegătorii

De fapt, citatele atribuite președintei Republicii Moldova au fost extrase de Kp.md, fără să se facă referire la context, din declarațiile Maiei Sandu în cadrul emisiunii în limba rusă „Новая неделя” cu Anatolie Golea, la postul TV8 (min. 48:02). Emisiunea a fost difuzată pe 25 septembrie curent. Președinta a fost solicitată să comenteze afirmațiile potrivit cărora proiectele de dezvoltare a infrastructurii locale din cadrul proiectului „Satul European” ar fi fost date preponderent reprezentanților PAS. Ea a răspuns că cifrele arată altceva - 30 la sută dintre aceste proiecte au fost obținute de primari care au candidat pe listele blocului ACUM, din care anterior a făcut parte și PAS. Apoi a spus: „Pe de altă parte, aș vrea să spun clar: acolo unde, din anumite motive, oamenii vor dori sau vor alege reprezentanți ai structurilor criminale, acolo, desigur, nu vor ajunge banii europeni destinați dezvoltării satelor și orașelor, pentru că asta nu este corect. - Dar dacă ei vor depune proiecte, inclusiv transfrontaliere? - Ei pot depune, dar Uniunea Europeană nu oferă bani pentru criminali, așa că oamenii trebuie să știe asta. Cei care cred că vor primi 50 de lei și își vor vinde astfel votul trebuie să știe că ulterior nu vor avea bani pentru o dezvoltare normală a satului sau orașului” (în original: «- Но, с другой стороны, я хочу сказать очень четко: там где по каким-то причинам люди захотят или выберут представителей криминальных группировок, то там, конечно, европейских денег на развитие сел и городов не будет, потому что это не правильно. - Но если они напишут проекты, в том числе трансграничные? - Они могут написать, но Европейский Союз это не на криминальные расходы, то есть не дает деньги на криминалов, так что люди должны знать это. Те, которые думают, что вот они получат 50 лей потому что продали свой голос, у них потом не будет денег чтобы развивать нормально село или город»).

Astfel, declarațiile Maiei Sandu, la care face trimitere Kp.md, nu conțin nici o referire la formațiunea PAS. Ele au fost redate trunchiat și selectiv, apoi au fost interpretate în mod intenționat eronat, pentru a se obține o afirmație falsă.

Komsomolskaia Pravda v Moldove este un portal cu politică editorială pro-Kremlin, ale cărui articole sunt verificate și dezmințite frecvent de StopFals.md. În ultimele luni, pe kp.md au fost publicate mai multe dezinformări referitoare la războiul din Ucraina, dar și la chestiuni interne ale Republicii Moldova. 

Viorica Zaharia,

Stopfals.md

28 septembrie 2023 1404

Relevant

Comments 0