Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: În Moldova au fost deschise patru laboratoare biologice pentru testarea unor viruşi periculoşi

18 octombrie 2022 1427
Articole

În reţelele sociale au apărut din nou informaţii false potrivit cărora în Moldova ar fi fost deschise nişte laboratoare biologice. Pe pagina de Facebook „Adevărul din umbră” a fost publicat un text în care se afirmă că, în urma „unei înțelegeri secrete” între guvernele Moldovei şi SUA, în ţară se deschid patru laboratoare biologice în domeniul cercetării virusologice unde „vor fi experimentaţi cei mai periculoşi viruşi”. Autorităţile neagă informaţiile despre existenţa unor înţelegeri secrete între Republica Moldova şi SUA despre presupusele laboratoare biologice.

Dovezile prezentate de autor

Postarea care anunţă despre deschiderea laboratoarelor biologice a acumulat aproape 800 de like-uri şi cca 350 de comentarii. Tot acolo este indicat că în urma „unei înţelegeri secrete” dintre două ţări în Moldova „vor fi experimentaţi cei mai periculoşi viruşi, letali pentru om şi mediul înconjurător”. Autorul nu prezintă niciun fel de dovezi. Nu este indicat de unde a fost preluată informaţia, unde vor fi amplasate laboratoarele, deci nimic concret. “În Republica Moldova se deschid patru laboratoare în cercetare virusologică, conform unor înţelegeri secrete dintre guvernul RM şi SUA. Vor fi experimentaţi cei mai periculoşi viruşi, letali pentru om şi mediul înconjurător. Ca să distrugi un popor, e de ajuns să pui la conducere un trădător”, scrie în postare.

Pe pagina respectivă de Facebook este indicat un număr de telefon înregistrat în Cehia. Am expediat la numărul respectiv un mesaj cu rugămintea de a ne comunica de unde a apărut informaţia. Răspunsul a fost că cele enunţate în postare ar fi adevărate, or acest lucru ar fi fost comunicat de „un deputat”. Practic peste 30 de secunde mesajul din WhatsApp a fost şters. Ulterior am revenit şi am întrebat despre care deputat este vorba. Răspunsul a fost: „Să vă dau şi o invitaţie la dumnealui acasă?”. La fel, autorul afirmă că informaţia despre laboratoarele din Moldova nu este una secretă, fiind secretă înțelegerea dintre guverne. Nu am obţinut vreun răspuns la întrebările despre unde se află laboratoarele și de ce respectivul deputat nu vorbește public. Totuși autorul a promis să facă tot posibilul ca aceste întrebări să fie adresate prim-ministrei RM Nataliei Gavrilița.

Numărul de telefon din WhatsApp a fost relaţionat cu o poză. În baza ei am identificat contul de Facebook al lui Daniel Pomirlean. I-am scris un mesaj ca să ne asigurăm că numărul îi aparţine şi că anume el gestionează pagina „Adevărul din umbra”. El e confirmat că pagina îi aparţine, însă a promis să răspundă mai târziu la alte întrebări. Până la momentul publicării acestui material nu am reușit să obținem un răspuns.

Cei de la Guvern ne-au spus că este o minciună

Ne-am adresat Guvernului RM pentru comentarii. Răspunsul a fost că informaţia respectivă nu corespunde adevărului.

— Este o minciună absolută. Nu există înţelegeri secrete între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul SUA. Preocuparea principală a Executivului este bunăstarea oamenilor. Încurajăm cetăţenii şi reprezentanţii mass-media să se informeze din surse oficiale, a scris Anastasia Taburceanu, purtătoarea de cuvânt a prim-ministrei RM.

Ştirile false despre „laboratoarele secrete” nu sunt o noutate

Pe reţelele sociale apar deseori informaţii false despre pretinse laboratoare în care ar fi dezvoltate careva teste periculoase, inclusiv în Moldova. Bunăoară, în perioada pandemiei a fost distribuit un fals potrivit căruia în Ucraina, Georgia, Azerbaidjan şi Moldova, în cadrul unor laboratoare ar fi create mai multe boli, inclusiv şi COVID, iar în spate s-ar afla Occidentul, în special SUA. Odată cu declanşarea războiului din Ucraina, mediile pro-Kremlin au început să promoveze activ acest fals, afirmând că în laboratoare, inclusiv în cele din Moldova, ar fi create arme biologice. Nu au fost identificate niciun fel de date care ar confirma informaţiile respective. 

Constantin Hairetdinov

Stopfals.md

 

18 octombrie 2022 1427

Relevant

Comments 0