Falsuri recente
Pe parcursul lunii ianuarie, mai multe surse online și unii politicieni au răspândit informația că în Republica Moldova, în luna mai, vor avea loc exerciții militare NATO „cu participarea a 90.000 de militari, zeci de avioane și elicoptere și peste o mie de vehicule de luptă”. Afirmația este falsă. Ministerul Apărării a negat afirmațiile și le-a calificat drept „mesaje provocatoare”, care au drept scop „dezinformarea și aducerea unei tensiuni și frici în societate”.
Informațiile false au adunat zeci de mii de afișări, sute de comentarii și distribuiri pe mai multe rețele de socializare
Informația a apărut în spațiul public în a doua jumătate a lunii ianuarie. Sursele afirmau că R. Moldova ar urma să găzduiască cele mai ample exerciții NATO din ultimii 40 de ani, făcându-se referire la exercițiul NATO „Steadfast Defender 2024”. „NATO intră în Moldova. Deocamdată sub formă de exerciții militare. Aproximativ 90.000 de militari, zeci de avioane și elicoptere și mai mult de o mie de vehicule de luptă. Tot acest arsenal va fi adus în țara noastră în luna mai, în cadrul unor exerciții militare NATO”, se arată într-un mesaj al Partidulului „Renaștere”. Textul însoțit de imaginea deputatului Alexandr Nesterovschi, care rupe un banner cu simbolica Alianței Nord-Atlantice, a fost publicat pe Facebook, dar și pe canalul de Telegram al partidului.
Mesajul a fost distribuit și pe canalul de Telegram al lui Alexandr Nesterovschi (învinuit de corupere în proporții deosebit de mari) și al altor fruntași ai partidului - Iurii Vitneanski și Veaceslav Jukov. Mesajul a apărut și pe canalele de Telegram INDEX - Află Primul! și Кэлин.
Ilan Șor, ex-deputatul condamnat la 15 ani de închisoare pentru implicare în frauda bancară, deși nu a menționat direct exercițiul „Steadfast Defender 2024”, a scris că R. Moldova s-ar fi transformat într-o „bază pentru exerciții NATO, punct de transfer, colonie a Uniunii Europene - țara a devenit orice, doar nu un stat independent”. Același mesaj a fost publicat pe canalul său de Telegram și a adunat peste 11.000 de afișări.
Mesajul lui Șor a fost distribuit de deputata și fosta vicepreședintă a Partidului Șor, Marina Tauber (pe Facebook și Telegram), la rândul său învinuită de patru capete de acuzare pentru falsificarea de rapoarte și acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat. Același mesaj a fost distribuit pe canalele anonime de Telegram Мамалыга и Токана, Salut Молдова!, dar și canelele unor surse media ca "Первый в Молдове" Новости, KP.MD, Sputnik Молдова și TV6. Ultimele două s-au ales cu site-urile blocate din ordinul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) (aici și aici), în timp ce Primul în Moldova și TV6 sunt canalele de Telegram ale posturilor TV cu același nume, licența cărora a fost suspendată printr-o dispoziție a Comisiei pentru Situații Excepționale.
Postul de televiziune cu licența de emisie suspendată „Primul în Moldova”, a publicat pe YouTube un material dedicat acestui subiect, denumit „Молдова «учится» быть в НАТО?” (trad. - „Moldova „învață” să fie în NATO?”). Acesta a adunat peste 4500 de vizualizări. „La exercițiile „Steadfast Defender 24”, care se vor desfășura din ianuarie până la sfârșit de mai, vor participa toți cei 31 de membri ai NATO, precum și Suedia. Moldova, ca țară neutră, până acum nu a participat niciodată la vreun fel de manevre militare, cu atât mai mult pe linia NATO, s-a alăturat acestor exerciții în calitate de gazdă la mijloc de februarie. Experții și politologii din Moldova apreciază această decizie a regimului de guvernare drept o provocare la nivel global, consecințele căreia pot fi imprevizibile, pentru că Moldova poate fi atrasă în acțiuni militare și poate deveni o țintă” (în original: «В учениях Steadfast Defender 24, которые пройдут с января по конец мая текущего года, примут участие все 31 член НАТО, а также Швеция. Молдова, как нейтральная страна, до сих пор никогда не участвовавшая в каких-либо военных маневрах, тем более по линии НАТО, присоединится к этим учениям в качестве принимающей стороны в середине февраля. Эксперты и политологи в Молдове расценивают это решение правящего режима, как большую провокацию на глобальном уровне, последствия которой могут быть непредсказуемыми, потому что Молдова может быть втянута в военные действия и стать мишенью»).
Unele dintre sursele menționate au publicat ulterior dezmințirile oficiale, însă fără a interveni în falsurile publicate inițial.
Nici presa pro-Kremlin de la Tiraspol nu a trecut cu vederea subiectul. Postul de televiziune „ТСВ Приднестровье” a publicat pe YouTube un material cu titlul „Moldova tinde să devină linie a frontului?” (în original: «Молдова стремится стать линией фронта?»). „Moldova va participa la cele mai ample exerciții NATO de la începutul războiului rece. Toți membrii Alianței vor modela un scenariu de „conflict cu un inamic aproape egal”. Este clar că este vorba despre Rusia” (în original: «Молдова будет участвовать в самых крупных учениях НАТО со времён холодной войны. Все члены альянса смоделируют сценарий «конфликта с почти равным противником». Понятно, что речь идёт о России»), se arată în materialul care a adunat peste 44.000 de vizualizări.
Ministerul Apărării: Exercițiul cu 90.000 de militari NU se va desfășura în Republica Moldova
Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a declarat că Armata Națională participă tradițional la mai multe exerciții - naționale, internaționale și bilaterale, inclusiv organizate de către Alianța Nord-Atlantică, însă Republica Moldova nu va găzdui exercițiile în care sunt implicați circa 90.000 de militari.
„Vreau să fac o precizare: în ultimele zile au apărut mai multe mesaje provocatoare în adresa instituției de apărare. Mesajele sunt luate din context și interpretate cu scopul de dezinformare și aducerea unei tensiuni și frici în societate, precum cooperarea cu NATO. Exercițiul care a fost invocat, că se va desfășura în R. Moldova cu implicarea a circa 90.000 de militari și câteva mii unități de tehnică, nu se va desfășura în Republica Moldova. În R. Moldova se va desfășura o parte a exercițiului organizat pe lângă NATO, dar în contextul exercițiilor europene”, a explicat Nosatîi.
„Steadfast Defender 24” versus „Swift Response 24”
Potrivit unui comunicat al NATO, „Steadfast Defender 24” este cel mai amplu exercițiu militar din Europa, desfășurat de la Războiul Rece și până în prezent. Într-adevăr, manevrele implică 90.000 de militari din cele 31 de țări-membre ale Alianței Nord-Atlantice, cărora li s-a alăturat și Suedia în calitate de partener.
„Exercițiul este plasat strategic în mai multe țări cheie din Europa, inclusiv Finlanda, Estonia, Germania, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Norvegia, Polonia, România, Slovacia, Suedia și Regatul Unit. Evenimentele vor avea loc de la sfârșitul lunii ianuarie până la 31 mai 2024, împărțite în două părți”, se arată în comunicat.
Prin urmare, Republica Moldova nu este implicată în exercițiile „Steadfast Defender 24”.
În același timp, potrivit unui document publicat de NATO, din lista de exerciții militare asociate manevrelor „Steadfast Defender 24” face parte și „Swift Response 24”. Exercițiile respective vor avea loc în perioada 5-24 mai. Într-adevăr, o parte din ele vor avea loc în Republica Moldova, dar și în Estonia, Ungaria, Italia, Macedonia de Nord, Polonia, România și Suedia.
Serviciul de presă al Ministerului Apărării a confirmat pentru StopFals.md că exercițiul „Swift Response 24” se va desfăşura pe teritoriul R. Moldova. Reprezentanții instituției au precizat că deocamdată nu dispun de informații privind numărul de militarilor participanți la manevre și că vor comunica informația îndată ce aceasta va fi disponibilă.
captură: shape.nato.int
NATO - una dintre principalele „sperietori” ale propagandei Kremlinului
Relațiile Republicii Moldova cu NATO au fost stabilite în 1992, când Republica Moldova a aderat la Consiliul de Cooperare Nord-Atlantică, un forum de dialog care reunește toți aliații și țările partenere din zona euroatlantică și care a fost succedat de Consiliul de Parteneriat Euro-Atlantic. Cooperarea bilaterală a început când R. Moldova a aderat la programul Parteneriatul pentru Pace (PfP) în 1994. Accentul pus pe sprijinirea reformei a crescut progresiv din 2006, pe timpul președinției deținute de Vladimir Voronin, când țara a adoptat primul Plan Individual de Acțiuni al Parteneriatului (IPAP). În urma invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina în 2022, aliații NATO s-au angajat să contribuie la consolidarea instituțiilor de securitate din Republica Moldova și la creșterea rezilienței acestora.
Republica Moldova nu este membră NATO și nici nu și-a anunțat intenția de a adera la Alianță. Cu toate acestea, relația R. Moldova - NATO este una dintre țintele frecvente ale propagandei pro-Kremlin. Printre falsurile sau manipulările demontate de Stopfals.md se numără informațiile că NATO adună tehnică militară la granița cu R. Moldova sau că ar urma să deschidă un laborator chimic în baza militară de la Băcioi, concentrarea în R. Moldova a zeci de mii de soldați NATO, și construirea unei baze militare NATO, dar și sutele de tancuri NATO care se îndreaptă spre Transnistria și Găgăuzia.
Stela Untilă,
Stopfals.md
Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!
Relevant
Comments 0