Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Laura Codruța Kövesi va face din Moldova o „colonie de consum”

13 iulie 2022 595
Articole
Colaj

În contextul vizitei la Chișinău a șefei Parchetului European (EPPO) Laura Codruța Kövesi, pe rețelele sociale este distribuit intens un text, în care se spune că Parchetul European urmărește să transforme Moldova într-o „colonie de consum”, aplicând „tactica pământului pârjolit”. Aceste afirmații sunt false. În perioada 11-14 iulie 2022 Laura Codruța Kövesi într-adevăr se află în țara noastră, însă scopul vizitei sale este semnarea unui acord de cooperare între Procuratura Generală a R. Moldova și Parchetul European.


Textul viral în rețele sociale este publicat pe pagina de Facebook a site-ului 4media.INFO, o platformă de falsuri și speculații politice din România (creată ca o clonă a portalului de știri G4media.ro). În textul întitulat „Kovesi merge la Chișinău: Va face și din Moldova colonie de consum”, se afirmă că șefa Parchetului European „dorește să implementeze și în Moldova tactica pământului pârjolit cu sprijinul președintelui Maia Sandu. Kovesi a distrus mediul de afaceri românesc cu sprijinul celor care au pus-o în funcții înalte la Bruxelles”.
Laura Codruța Kövesi se află în aceste zile la Chișinău, iar potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Președinției Republicii Moldova, la 12 iulie, șefa Parchetului European s-a întâlnit cu președinta Maia Sandu, care a reiterat că „Republica Moldova s-a angajat să avanseze în procesul de integrare europeană, iar funcționarea justiției și combaterea corupției rămân determinante în acest parcurs”.
În aceeași zi, Laura Codruța Kövesi s-a întâlnit și cu prim-ministra Natalia Gavrilița. Potrivit unui comunicat, șefa Cabinetului de miniștri a menționat că „prioritatea zero a Executivului rămâne a fi combaterea corupției, iar organele de drept din Republica Moldova întreprind deja un șir de acțiuni pentru investigarea cazurilor mari de corupție, identificarea și recuperarea activelor transferate peste hotare și desecretizarea offshorurilor”.   

Reamintim că Kövesi este cunoscută la nivel european pentru anchetele de rezonanță, inițial în România, iar acum și în alte țări membre UE, care au dus la condamnarea unor persoane influente, inclusiv politicieni, implicați în delapidarea surselor publice și în alte acte de corupție. 

Acord de colaborare EPPO - PG

La Chișinău, Laura Codruța Kövesi are programate o serie de întâlniri cu alți reprezentanţi ai guvernării, însă scopul principal este să semneze un acord de cooperare între Procuratura Generală a R. Moldova și Parchetul European. Acest lucru  a fost confirmat pentru portalul Stopfals.md de către Mariana Cherpec, purtătoarea de cuvânt a PG. Procurora a precizat că după semnarea acestui acord se vor publica informații suplimentare despre ulterioara colaborare dintre PG și Parchetul European.
 
Lilia Zaharia,
Stopfals.md

13 iulie 2022 595

Relevant

Comments 0