Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Mai mulți ucraineni au decedat după ce li s-a administrat un vaccin american împotriva coronavirusului

30 iulie 2020 3076
Articole, COVID-19


Informația privind testarea vaccinului pe militari ucraineni, difuzată de către militari ai autoproclamatei republici, nu corespunde realității. Foto: belnaviny.by

De câteva zile, pe rețelele de socializare sunt distribuite linkuri către știri conform cărora patru militari ucraineni și un civil ar fi decedat în timpul testării unui vaccin  împotriva COVID-19.

Сe se afirmă?

Materiale cu un astfel de conținut au fost publicate de câteva site-uri de știri rusești, unele chiar destul de populare, precum Regnum, «Московский комсомолец», dar și de site-uri din autoproclamatelele republici din Luhansk și Donețk, constituite pe teritoriul regiunii Donbas, în urma conflictului armat din Ucraina. În articole se afirma că virusologii americani testează vaccinul anti-COVID pe cetățeni ucraineni, în special pe militari, și că deja există victime.

Captură foto

Unde e sursa?

Informația la care se referă aceste portaluri a fost făcută publică pe 17 iulie de către reprezentantul serviciului de presă al Departamentului miliției autoproclamatei republici populare Luhansk, Aleksandr Mazeikin, la un briefing difuzat pe site-ul centrului de informare din Luhansk.

În raportul săptămânal cu privire la situația din zona de conflict, acesta a anunțat, printre altele, pierderi suferite de inamic”. El a menționat dependența de alcool a militarilor ucraineni”, din cauză căreia, potrivit acestuia, mor militari din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei. De asemenea, el i-a îndemnat pe localnici să nu contacteze cu militarii, din moment ce aceștia sunt transmițători ai infecției cu noul coronavirus”.

Aleksandr Mazeikin a declarat: „conducerea politico-militară a Ucrainei continuă să riște viețile cetățenilor săi de dragul partenerului de dincolo de ocean. Astfel, pe 23 iunie, șase virusologi americani au ajuns la laboratorul central din Merefa, Harkiv pentru a testa un nou medicament și un vaccin anti-coronavirus. Din raportul chirurgului-șef al Spitalului Militar din Harkiv, locotenent-colonelul Serghei Șipilov, care a participat în acest program în calitate de observator, am aflat că pe 29 iunie au fost acceptați pentru teste practice 15 candidați, inclusiv 10 militari dintre cei infectați cu noul coronavirus, care au o formă gravă sau medie a bolii”. În continuare acesta a afirmat: în timpul testelor practice efectuate la dispensarul regional de radioprotecție Harkiv, între 5 și 10 iulie, din cauza înrăutățirii stării de sănătate, 8 dintre participanți au fost transferați la unitatea de urgență, iar trei au fost conectați la ventilatoarele mecanice. Medicii care luptă pentru viața pacienților nu le-au putut oferi asistența necesară, deoarece nu aveau informații despre compoziția injecțiilor efectuate. Ca urmare, cinci pacienți, inclusiv patru soldați, au murit din cauza complicațiilor cauzate de infecție”.

Ce nu e bine aici?

Chiar și fără o verificare a informației, putem concluziona că din declarația sursei (n.r. Aleksandr Mazeikin) nu rezultă ceea ce este menționat în titlurile site-urilor care au distribuit știrea. Astfel, Mazeikin nu afirmă că motivul înrăutățirii stării de sănătate a pacienților a fost un medicament nou. El susține că aceștia au murit din cauza complicațiilor cauzate de infecție”, fără a menționa nimic despre vreun vaccin.

Portalul ucrainean StopFake.org a solicitat un comentariu în acest sens reprezentanților structurilor medicale din cadrul armatei ucrainene, iar șeful serviciului de presă, Oleksi Mazepa, a infirmat informațiile. Această știre nu are nimic în comun cu realitatea. Este o poveste complet inventată, o aberație. Chirurgul despre care se vorbește în informație nu are nimic cu procesul de tratare a bolnavilor de COVID-19. În ceea ce privește sosirea a șase virusologi americani, această informație, de asemenea, nu corespunde realității. Niciun specialist epidemiolog nu a venit în ultimul timp în Ucraina în cadrul cooperării militare”, a declarat Oleksi Mazepa.

De asemenea, acesta a menționat că militarii ucraineni sunt tratați exclusiv în instituții medicale militare și, prin urmare, nu se puteau afla în dispensarul regional de radioprotecție Harkiv.

Natalia Petrusevici

Esp.md

 

 

30 iulie 2020 3076

Relevant

Comments 0