Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Maia Sandu a mințit că s-a vaccinat cu a treia doză împotriva Covid-19

4 ianuarie 2022 1160
Articole
Colaj

Site-ul Actualitati.md care este afiliat editorial Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a publicat la 3 ianuarie 2022 un articol în care pune la îndoială că președinta Maia Sandu și-ar fi administrat cea de-a treia doză de vaccin împotriva Covid-19. Prezentând câteva fotografii cu asistenta medicală care ar fi lucrat cu două seringi diferite ca mărime și culoare, autorii știrii insinuează că șefa statului a mințit că și-a administrat booster-ul. Din lipsă de documentare sau din rea-intenție, Actualitati.md a dezinformat. Înainte de administrarea unei doze de vaccin BioNTech-Pfizer, soluția trebuie diluată cu ser fiziologic cu o seringă mare, astfel este logic că în imagini apar două seringi: una mai mare pentru diluarea serurilor și alta mai mică pentru administrarea vaccinului. Doctora care a asistat la vaccinarea șefei statului este indignată de publicarea acestei dezinformări.

La 3 ianuarie 2022, președinta Maia Sandu și-a administrat a treia doză de vaccin (booster) împotriva noului coronavirus. Deși întregul proces de imunizare a fost filmat și poate fi revăzut oricând, portalul Actualitati.md a publicat un articol în care o acuză pe șefa statului că ar fi mințit: „(фото) Очередной обман Санду? Президенту не вводили бустерную дозу вакцины против COVID” (în traducere: „O altă minciună a Maiei Sandu. Președintei nu i-a fost administrată doza booster împotriva Covid”).

În textul cu titlu tendențios, care induce ideea că președinta ar fi mințit și altă dată, sunt prezentate câteva imagini în care apar două fiole diferite și două seringi: una mai mare, al cărui vârf la recipient e de culoare albastră, și alta – mai mică, cu vârful de culoare galbenă. În text se insistă că Maia Sandu ar fi mimat procedura de vaccinare. „Dacă ne uităm însă la fotografiile postate de președintă, putem observa că vaccinul i-a fost administrat cu două seringi diferite: una a fost luată din fiolă, iar cu cealaltă ar fi fost injectată. De asemenea, seringile variază în culoare. Administrația prezidențială nu a comentat încă situația”, mai este adăugat în textul publicat de acest site.

Minciună care slăbește încrederea oamenilor în sistemul medical
Din lipsă de profesionalism sau din rea-intenție, Actualitati.md a dezinformat publicul. Dacă se documenta suficient sau dacă apela la un medic, autorul sau autoarea ar fi aflat că vaccinul BioNTech-Pfizer, cu care s-a vaccinat Maia Sandu pe 3 ianuarie 2022, trebuie diluat cu ser fiziologic folosind o seringă mare. Ludmila Țurcanu, șefa Secției medicină de familie din cadrul Policlinicii de Stat, instituția medicală unde s-a imunizat președinta, a explicat pentru portalul Stopfals.md procedura de diluare a vaccinului. „Se introduce serul fiziologic și pe urmă se extrage cu o seringă specială cantitatea necesară, care este de fapt gramajul pentru o doză. Dintr-un flacon diluat de vaccin se imunizează șase persoane. Sunt sigură că această dezinformare a fost publicată cu rea-intenție. Pot ieși public să argumentez situația, deoarece e josnic, se lovește atât în președintă, dar mai ales în sistemul medical și în mine personal, că aș fi permis mimarea unui proces de vaccinare. Nu m-a contactat nici un jurnalist să explic acest lucru. Sunt niște aberații, dar și atac la persoană. Cum se poate să crezi că în fața a atâtea camere de filmat, poți să mimezi o așa situație? Sunt indignată și revoltată de această nedreptate”, spune doamna doctor Ludmila Țurcanu. Ea precizează că asemenea dezinformări nu fac altceva decât să slăbească încrederea oamenilor în sistemul medical, inducând ideea că vaccinarea împotriva Covid-19 nu este un proces serios.

Dintr-o fiolă e vaccin diluat se imunizează 6 persoane
Înainte de administrarea propriu-zisă a vaccinului, soluția trebuie diluată. Potrivit platformei naționale de vaccinare din România Vaccinare-covid.gov.ro, acest tip de vaccin trebuie diluat cu 1,8 mililitri de ser fiziologic folosind o seringă de volum mare: „Introducerea lichidului în fiola de vaccin conduce la creșterea presiunii, iar pentru a compensa acest lucru, procedura prevede ca, utilizând aceeași seringă de volum mare, să fie extrași din fiolă 1,8 mililitri de aer. Cu seringa de volum mare, este extras doar aerul în exces pentru egalizarea presiunii”. Aceeași sursa specifică necesitatea extragerii din flacon cu seringi mai mici doze în cantități egale de 0,3 mililitri: „Administrarea propriu-zisă a vaccinului se face cu o seringă separată, de volum mic necesară pentru a putea măsura corect cei 0,3 mililitri aferenți unei doze. Aceasta este doză administrată intramuscular fiecărei persoane”.

Site afiliat politic și platformă de promovare a PSRM
Portalul Actualitati.md este afiliat Partidului Socialiștilor. Potrivit unei investigații jurnalistice din anul 2017, domain-ul Actualitati.md a fost înregistrat de Iuri Vitneanski, fost consilier local ales din partea PSRM în Consiliul municipal Chişinău, care deține în prezent funcția de vicepretor al sectorului Botanica din Capitală. Și în campania electorală prezidențială din anul 2020, dar și în cea pentru alegerile parlamentare anticipate din anul 2021, acest site a manifestat un comportament partizan. Astfel, potrivit Raportului final de monitorizare a mass-media (presa on-line) în perioada și campania electorală pentru alegerile prezidenţiale 2020, realizat de Asociația Presei Independente (API), „cele mai multe materiale publicate de Actualitati.md în cele 7 perioade monitorizate au vizat domeniul politic și s-au axat, în special, pe agenda politică și electorală a candidatului susținut de PSRM Igor Dodon. În campania pentru turul II al alegerilor, un număr impresionant de materiale s-au axat pe discreditarea și atacarea candidatei Maia Sandu, fără ca aceasta să fie măcar o dată prezentă cu o replică”.

Același comportament partinic a fost constatat și la alegerile din vara anului trecut. Astfel, „produsele media au acoperit masiv agenda de campanie a concurentului electoral BECS, comportamentul editorial al publicației fiind exclusiv favorabil acestuia. Site-ul a defavorizat constant concurentul electoral PAS”, se constată în raportul de monitorizare.

Lilia Zaharia

Stopfals.md

 

4 ianuarie 2022 1160

Relevant

Comments 0