Falsuri recente
Președinta Maia Sandu și alți oficiali de la Chișinău pun în aplicare planurile filantropului american George Soros de a distruge sistemul de învățământ din Republica Moldova și țara în general, potrivit unui video distribuit pe rețelele de socializare. Acesta preia un șir de narațiuni false mai vechi despre Maia Sandu și George Soros, care sunt demontate de statistici oficiale.
20 de minute de narațiuni prăfuite și teorii conspiraționiste
În videoul de circa 20 de minute (intitulat Soros. Distrugerea Moldovei în română și Сорос. Уничтожение Молдовы în rusă), sunt aduse un șir de critici filantropului american George Soros și fiului acestuia, Alex, care sunt asociați, în context, cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și cu alți reprezentanți ai guvernării de la Chișinău. Videoul reia narațiuni mai vechi împotriva Maiei Sandu, și anume că în timpul mandatului său de ministră a Educației a fost închis un număr mare de instituții de învățământ și că ea ar încerca să distrugă sistemul: „Ultimul sunet pentru o zecime de școli, colegii și universități din Republica Moldova. În fiecare an sunt închise sub pretextul optimizării. (...) Planul se înscrie perfect în logica președintelui de a distruge țara. Maia Sandu a început să distrugă sistemul de învățământ din Moldova încă în 2012, când era ministru al Educației. În perioada mandatului său au fost închise sau reorganizate peste 200 de școli. Din 28 de universități în Moldova în curând vor rămâne patru. A ajuns la un nivel record și deficitul de pedagogi - peste 7.000 de specialiști. Acesta este modul în care Soros își imaginează cum trebuie să fie reforma educației în Moldova. De ce ar avea nevoie Europa și SUA de oameni cu educație superioară? Ei au nevoie de forță de muncă” (0:10 – 1:35).
În video se mai afirmă, interpretându-se declarații ale fostului premier Iurie Leancă din 2019, că George Soros a oferit un milion de dolari pentru distrugerea sistemului de învățământ, din care Maia Sandu a folosit 600.000 de dolari pentru crearea echipei sale politice. De fapt, Leancă declara în acel interviu de la TVR Moldova că, în urma unei discuții, George Soros a acordat un milion de dolari pentru reforma educației. „O parte s-a dus pentru specialiști să ajute cu curriculumul Ministerul Educației, și o parte s-a dus pentru clase moderne în 19 sau 20 de școli selectate de Fundația Soros”, a declarat Iurie Leancă.
În continuare sunt citați controversatul jurnalist Gabriel Călin, afiliat lui Ilan Șor (anterior afiliat lui Vlad Plahotniuc), și deputatul PSRM Bogdan Țîrdea, autorul unei așa-numite „cercetări științifice” în care acuză societatea civilă din Republica Moldova că ar lucra contra intereselor statului din bani din exterior, inclusiv de la Fundația Soros. Aceștia (vizați în mai multe articole Stopfals.md) reiau narațiunile despre „statul capturat”, dar lansează și altele, printre care că George Soros și reprezentanții săi ar fi stat în spatele pierderii de către Republica Moldova a sistemului bancar sau că urmărește „debilizarea societății”. În video se mai afirmă că Soros ar fi stat în spatele protestelor violente din aprilie 2009 și că atunci ar fi avut loc o lovitură de stat.
Videourile în română și rusă au fost publicate la 27 mai pe Facebook și YouTube de pecontul Moldova Mirror, fiind distribuit de mai mulți utilizatori de Facebook (aici și aici), dar și pe canale de Telegram (aici, aici, aici, aici, aici și aici) cunoscute pentru promovarea de falsuri. Între timp, atât videourile, cât și contul Moldova Mirror au dispărut de pe Youtube, cu precizarea că „Acest videoclip nu mai este disponibil deoarece contul YouTube asociat cu acest videoclip a fost desființat”. Contul de pe Facebook, în schimb, a publicat în perioada următoare numeroase fragmente din respectivul video (câteva dintre ele aici, aici, aici, aici, aici sau aici). Moldova Mirror se prezintă în mod fals ca o entitate care realizează investigații jurnalistice. De-a lungul timpului, acest cont a publicat pe Facebook și YouTube mai multe videouri care mustesc de narațiuni false ale propagandei Kremlinului.
La videourile de pe Facebook zeci de conturi false au scris comentarii trase la indigo, critice la adresa Maiei Sandu și a actualei guvernări. Stopfals.md a arătat recent modul în care funcționează „fabrica de trolli” afiliată lui Ilan Șor.
Numărul elevilor și studenților s-a redus, de fapt, în jumătate
Acuzațiile la adresa Maiei Sandu că pe timpul mandatului său ar fi închis peste 200 de instituții de învățământ nu sunt noi. Anterior, cu această cifră a operat inclusiv fostul președinte, liderul PSRM, Igor Dodon, inclusiv în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2020, pe care le-a pierdut în fața Maiei Sandu. Portalul Stopfals.md a demonstrat atunci că în perioada respectivă au fost închise 73 de instituții de învățământ, iar numărul acestora este practic în continuă scădere de la începutul anilor 2000. Optimizarea instituțiilor de învățământ este motivată de scăderea numărului de elevi/studenți. Astfel, potrivit datelor statistice, numărul de elevi a scăzut de la peste 630.000 în anul de studii 2000/2001, la 334.400 în anul de studii 2023/2024, adică s-a redus aproape în jumătate.
În același timp, numărul de instituții de învățământ primar și secundar general de la 1.573, la 1.201, adică ceva mai mult de 20%. Respectiv, dacă la începutul anilor 2000 erau în medie peste 400 de elevi într-o instituție de învățământ, în prezent de 280 de elevi per instituție.
O situație similară să atestă și în cazul învățământului universitar și cel profesional-tehnic, adică o scădere semnificativă a numărului de studenți, care determină și optimizarea numărului de instituții. Potrivit statisticilor oficiale generate de Biroul Național de Statistică, la începutul anilor 2000 în Republica Moldova erau 47 de universități, iar în ultimul an de studii (2023-2024) - 21. Cea mai mare reducere a numărului de universități a fost înregistrată în perioada 2000-2010, atunci când erau de circa două ori mai mulți studenți decât în ultimii ani.
În iulie 2022, Guvernul a aprobat hotărârea privind reorganizarea prin fuziune (absorbție) a unor instituții din domeniile educației, cercetării și inovării, care prevedea inclusiv comasarea unor instituții de învățământ superior. Reforma prevedea fuzionarea/absorbția a 22 de instituții, însă, în cea mai mare parte, nu este vorba de universități, ci de instituții de cercetări.
„Reforma universitară urmărește consolidarea instituțiilor de învățământ superior prin reducerea fragmentării, îmbunătățirea calității educației și cercetării, precum și alinierea la standardele europene. Acest lucru este esențial pentru a asigura o dezvoltare sustenabilă a sistemului educațional și pentru a spori competitivitatea absolvenților pe piața muncii”, se arată într-un comentariu oferit pentru Stopfals.md de Serviciul informare și comunicare cu mass-media al Ministerului Educației și Cercetării.
Instituția mai precizează că și afirmația că ar exista un deficit de peste 7.000 de pedagogi este falsă. „Deficitul de specialiști în sistemul de învățământ din Republica Moldova (date la zi) – 1.879 de cadre didactice”, se arată în comentariu.
De la 330.000 la 600.000 de dolari
Și în anul 2019, un blogger afiliat fostului lider al PDM Vlad Plahotniuc a scris că Maia Sandu ar fi utilizat bani dintr-un milion de dolari donați de George Soros pentru reforma educației pentru a-și „cumpăra membrii de partid”, doar că atunci era vehiculată suma de 330.000 de dolari. Între timp, suma aproape „s-a dublat”. Stopfals.md a demontat atunci aceste falsuri.
Și Președinția neagă afirmațiile prezentate în video, condamnând „declarațiile și informațiile false care dezinformează societatea”. „Invențiile mincinoase pornesc de la aberații precum că Maia Sandu ar fi interzis culesul măceșului și până la faptul că mașinile din cortegiul președintei ar fi mers pe contrasens, video care s-a dovedit a fi, de fapt, filmat în Letonia. Scopul celor care creează și propagă asemenea falsuri este să creeze neîncredere și dezbinare în societate, și să slăbească instituțiile democratice din R. Moldova”, potrivit unui comentariu oferit pentru Stopfals.md de Direcția Informare și Comunicare cu Mass-Media a Președinției. Instituția îi îndeamnă pe cetățeni să se informeze doar din surse oficiale și sigure și să verifice informația și din alte surse.
Expertă: Scopul este denigrarea imaginii Maiei Sandu
Președinta Consiliului de Presă din R. Moldova și experta în combaterea dezinformării, Viorica Zaharia, notează că în narațiunile legate de George Soros sunt aplicate tacticile „dușmanul extern” și teoria conspiraționistă despre existența unor planuri secrete ale globaliștilor. „Oamenilor li se spune că există un dușman din exteriorul țării care dirijează anumite procese sau din cauza căruia nu au loc anumite procese în țară. În rol de dușman extern sunt prezentați, în funcție de oportunitate, SUA, UE, OMS sau persoane concrete, de regulă, puternice și bogate – George Soros, Bill Gates și alții. Prin folosirea teoriei conspiraționiste ni se spune că există un plan străin de interesele noastre și tot ce se întâmplă are loc din cauză că așa planifică acești actori”, spune experta.
Ea menționează că numele președintei Maia Sandu este pus intenționat în contextul narațiunilor respective, pentru a proiecta o imagine negativă asupra sa. „Punerea alături a numelui Maiei Sandu cu astfel de actori considerați negativi urmărește să proiecteze o imagine negativă asupra președintei, cu tot spectrul de consecințe – asta ar însemna, în opinia artizanilor dezinformării, că ea nu este independentă în decizii, că a „vândut” țara globaliștilor, că face parte din „familia” lor, etc. De fapt, această tactică nu e nouă – acum câțiva ani ea făcea ravagii și în România, unde s-a ajuns să se afirme că Dacian Cioloș, care atunci era prim-ministru, ar fi de fapt fiul lui George Soros”, a adăugat Viorica Zaharia.
Experta mai arată că narațiunile utilizate în acest video sunt vechi, „preluate și refolosite de oricine vrea să discrediteze autoritățile legale ale Republicii Moldova, integrarea țării în UE și sistemele democratice, în general”, iar publicul țintă al acestor narațiuni sunt euro-scepticii, anti-europenii și pro-rușii. În opinia sa, este greu să fie combătute convingerile unor persoane care au ajuns să creadă în teorii conspiraționiste. Totuși, spune experta, documentarea falsurilor și dezmințirea lor, împreună cu popularizarea informației factuale, este necesară.
Mariana Colun,
Stopfals.md
Acum suntem și pe Telegram!
Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!
#NuDezinformării #StopFals #API
Relevant
Comments 0