Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Maia Sandu refuză să promulge legea care obligă comercianții să ofere 50% din rafturile magazinelor pentru produsele autohtone

3 iunie 2021 1184
Articole
Colaj: Stopfals.md

Mai multe site-uri cu politică editorială pro-PSRM au publicat recent articole în care afirmă că președinta Maia Sandu „refuză să promulge legea care obligă comercianții să asigure pentru produsele autohtone cel puțin jumătate din rafturile magazinelor”, iar „decizia de a nu promulga legea a fost dictată din afară”. Intenționat sau din lipsă de documentare, autorii acestor articole au confundat mai multe modificări la Legea cu privire la comerțul interior. Astfel, modificarea cu privire la 50% produse autohtone pe rafturi a fost votată de Parlament și promulgată de Igor Dodon încă în 2020 și urmează să intre în vigoare pe 1 iulie 2021. Modificările pe care nu le-a aprobat Maia Sandu se referă la interdicția impusă comercianților de a cere de la producători o reducere mai mare de 10% pentru produsele autohtone plasate pe raft.

Pe 14 mai, președinta Maia Sandu a întors Parlamentului mai multe legi. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, șefa statului a anunțat că a oprit și proiectul de lege ce prevede modificarea și completarea Legii cu privire la comerțul interior. „Este o lege pornită dintr-o intenție bună, dar, în varianta în care a fost votată, va duce la creșterea prețurilor și încalcă angajamentele din Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Promulgarea legii în formula actuală va afecta exporturile spre Uniunea Europeană. Până în iulie, când o să avem un alt Parlament, o să propunem o variantă îmbunătățită a acestei legi”, și-a argumentat decizia șefa statului.

Pe 18 mai, la briefingul de presă la care a fost prezentată activitatea fracțiunii Partidului Socialiștilor în Parlamentul de legislatura a X-a, deputatul Petru Burduja, președintele Comisiei parlamentare pentru economie buget și finanțe, s-a referit (min 08.49-09.20) și la anunțul Maiei Sandu de a nu promulga modificările la legea cu privire la comerțul interior. „Săptămâna precedentă, Maia Sandu nu a promulgat încă o lege de modificare a comerțului interior care venea să completeze, de fapt, acea lege cu 50%, de pe rafturi din rețelele de retail. Și era stabilit că rețelele de vânzare a produselor agroalimentare de retail nu au dreptul să stabilească reduceri comerciale pentru produsele producătorilor autohtoni mai mari de 10% și o perioadă mai mare de 60 de zile”, a declarat Burduja.

„Maia Sandu promovează agricultorii străini «de teama Uniunii Europene»” – fals promovat de site-uri afiliate socialiștilor

Cu trimitere la declarațiile lui Burduja, mai multe site-uri cu politică editorială favorabilă PSRM au publicat articole speculative din care reiese că Președinția sprijină agricultorii străini. Astfel, Ntv.md, site-ul postului de televiziune NTV Moldova, deținut de deputatul socialist Corneliu Furculiță, a titrat: „O nouă lovitură pentru producătorii autohtoni! Maia Sandu a respins Legea care sprijină agricultorii”. Câteva ore mai târziu, același site a publicat un alt articol manipulator – „Președinția protejează agricultorii străini”, în care se menționează că „Asociația producătorilor agricoli „UniAgroProtect” își exprimă dezamăgirea față de refuzul președintelui țării, Maia Sandu, de a promulga legea care obliga rețelele de magazine să asigure pentru produsele autohtone o pondere pe rafturi de, cel puțin, 50 la sută. Legea privind comerțul interior a fost modificată de Parlament la inițiativa fostului președinte al țării, Igor Dodon. Scopul documentului este protejarea producătorilor autohtoni. (...) Potrivit noilor prevederi, cel puțin, 50 la sută din legumele, fructele și alte produse agroalimentare de pe rafturile magazinelor urmau să fie moldovenești. Când la Președinție a venit Maia Sandu, prioritățile s-au schimbat. Ea a refuzat să promulge legea și produsele străine vor avea prioritare”.

Articole speculative cu același mesaj au publicat și site-urile de limba rusă afiliate PSRM Aif.md și Ehomd.info, iar Cenzura.md accentuează că «Еще одним не подписанным Санду законом стал закон 60 о внутренней торговле «из-за страха перед Европейским Союзом» (în traducere: „O altă lege care nu a fost semnată de Sandu «de teama Uniunii Europene» a fost Legea 60 privind comerțul interior”).

...și de televiziunile pro-PSRM

Agricultorii, supărați pe Maia Sandu” a fost titlul reportajului publicat de Primul în Moldova. Câteva zile mai târziu, aceeași televiziune a difuzat reportajul „O decizie cu pierderi în lanț” în care, la fel, a fost făcută afirmația falsă despre „refuzul președintelui Maia Sandu de a promulga modificările la Legea cu privire la comerțul intern, care obligă rețelele mari de magazine să asigure cel puțin 50% din suprafața rafturilor producției autohtone”.

Subiectul a fost dezbătut și la emisiunea „Acces Direct” de la NTV Moldova din 18 mai, în cadrul căreia a fost difuzat și reportajul „Președinția protejează agricultorii străini” cu o durată de 4.25 minute. Unul din invitații emisiunii, deputatul socialist Burduja a declarat: (min 11.02-11.13): „Dacă s-a aprobat o asemenea decizie de a nu promulga legea respectivă, respectiv este apărarea intereselor importatorilor” (...).

Colaj: Stopfals.md

„Primul în Moldova” produce știri și emisiuni proprii, totodată, retransmite emisiunile postului de televiziune rusesc „Pervîi Canal”. „Primul în Moldova” este  gestionat de  firma „Telesistem TV” SRL,  administrată de Stanislav Vîjga și fondată de „Media Invest Service”  din Federația Rusă. „Media Invest Service” are doi fondatori: Igor Ceaika (51%), fiul milionar al fostului procuror general al Federației Ruse, Iurii Ceaika, și Vadim Ciubară (49%) – un apropiat al lui Igor Dodon. Postul de televiziune NTV Moldova este administrat de „Exclusiv-Media SRL”, firmă deţinută de deputatul socialist Corneliu Furculiţă.

Speculațiile la această temă au fost promovate și de liderul PSRM, Igor Dodon. Astfel, răspunzând la o întrebare pe care ar fi primit-o de la cetățeni, Dodon a declarat la 22 mai pe vlogul său: „Nu Maia Sandu este împotriva producătorilor autohtoni, sunt împotrivă cei care o controlează pe Maia Sandu. Pentru că decizia de a nu promulga legile a fost dictată din afară. Cred că dvs. înțelegeți cine se teme de modificările la legea privind comerțul intern care permite producătorilor autohtoni să-și vândă marfa la ei acasă”.

Ulterior, mai multe portaluri au publicat articole speculative și dezechilibrate în care l-au citat pe Dodon.

Ce nu a promulgat Maia Sandu și ce (nu) a transmis mass-media controlată politic?

În realitate, majoritatea redacțiilor au confundat modificările ce vizează Legea cu privire la comerțul interior. Or, președinta Maia Sandu nu a aprobat modificările operate de Legislativ pe 22 aprilie 2021 care prevăd că mărimea reducerilor comerciale, pe care le pot solicita comercianții pentru a plasa produsele autohtone pe rafturi nu poate depăși 10%.

Însă majoritatea site-urilor și televiziunile controlate de PSRM au indus în eroare opinia publică, menționând că președinta nu a promulgat o modificare la aceeași lege care îi obligă pe comercianți să asigure produselor autohtone 50% din rafturile magazinelor, însoțind această afirmație falsă cu speculația că „președinția susține agricultorii străini”. În realitate, modificările cu referire la cele 50% pentru produsele autohtone pe rafturile din supermarketuri au fost votate și promulgate în decembrie 2020 de către fostul președinte Igor Dodon și vor intra în vigoare pe 1 iulie 2021.

Captură foto

Captură foto

Ce spune autorul proiectului de lege?

Ultimele modificări la legea cu privire la comerțul interior, nepromulgate de președinta Maia Sandu, au fost elaborate și propuse de deputații Platformei DA și prevăd că reducerile pentru serviciile de marketing din supermarketuri vor fi plafonate până  la 10% din prețul produselor agroalimentare livrate. Autorul proiectului de lege, deputatul Platformei DA Alexandr Slusari, a declarat pentru portalul Stopfals.md că „La moment, supermarketurile percep de la mai mulți producători agroalimentari reduceri de până la 40% dacă aceștia vor poziționarea mai frumoasă pe rafturi. Proiectul de lege pe care l-am propus era în concordanță cu solicitările asociațiilor producătorilor autohtoni și ale procesatorilor produselor agroalimentare, deoarece pentru dânșii reducerile de 30-40% la supermarketuri erau insuportabile. Și acest lucru s-a produs în conformitate cu directiva UE, directiva Parlamentului european din 17 aprilie 2019 care condamnă asemenea practici când supermarketurile impun furnizorii producției agroalimentare să facă reduceri mai mari pentru poziționarea pe rafturi”.  A. Slusari a mai precizat că modificările reglementează relațiile dintre supermarketuri și furnizorii produselor agroalimentare, fie importator sau producător autohton. „Redacțiile care au scris despre asta au încurcat proiectele de lege și au spus despre cele 50% pe rafturi și toți au preluat această propagandă. Cu 50% pe rafturi este alt proiect de lege care a fost votat în decembrie 2020 și urmează să intre în vigoare la 1 iulie 2021. Asta n-are nimic comun cu proiectul despre care am discutat. Iar proiectul nostru n-are nimic cu interesele străinilor”, a concluzionat Slusari.

Precizăm, că și afirmația din articolele publicate de presa pro-PSRM că „inițiativa ca produsele autohtone să ocupe cel puțin jumătate din rafturile magazinelor îi aparține lui Igor Dodon” este un fals, dezmințit anterior de portalul Stopfals.md.

Mariana Jacot,

Stopfals.md

3 iunie 2021 1184

Relevant

Comments 0