Falsuri recente
Corespondentul agenției rusești TASS la Chișinău, Valeri Demidețki, a declarat, în cadrul emisiunii «Мнение» (trad. - Opinie) a așa-numitei agenții rusești News Front, moderată de Alexei Davîdov, că toate sondajele arată că majoritatea populației Republicii Moldova nu-și dorește aderarea la Uniunea Europeană (UE). Această afirmație este falsă, deoarece sondajele de opinie, realizate în ultimii ani, arată că majoritatea cetățenilor ar susține aderarea R. Moldova la UE.
În intervenția sa de 14 minute, publicată la 15 noiembrie curent, Valeri Demidețki a afirmat că „aderarea Moldovei la UE ar putea duce la un nou conflict și sânge” și că aderarea la UE fără regiunea transnistreană este o idee care nu merită atenție. «Стоит отметить, что все опросы об объединении Румынии и Молдовы, а также о вступлении в ЕС не поддерживается большинством населения, т.к. это чревато очень большими потрясениями, которые никому не нужны» (trad. - „Este de remarcat faptul că toate sondajele despre unirea României și Moldovei, precum și aderarea la UE, nu sunt susținute de majoritatea populației, deoarece asta ar însemna crize foarte mari, de care nimeni nu are nevoie”) - spune Valeri Demidețki.
captură video
Ce arată sondajele, de fapt?
Potrivit majorității covârșitoare a sondajelor de opinie realizate și date publicității în ultimii ani în Republica Moldova, ideea aderării la UE se bucură de susținerea majorității cetățenilor. Pentru a ilustra situația, vom prezenta rezultatele mai multor sondaje din ultima perioadă, realizate de diverse companii specializate.
Astfel, potrivit sondajului „Percepția cetățenilor cu privire la procesul de integrare europeană al Republicii Moldova”, realizat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în cooperare cu CBS-AXA, și publicat la 11 iulie 2023, 59,2% dintre cetățeni susțin aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană, iar în eventualitatea unui referendum privind aderarea la UE, 55,4% dintre cetățeni ar vota „pentru” și 30,6% - „contra”.
În același timp, Sondajul de Opinie Anual din 2023 al Programului „VECINII UE de la est”, realizat în februarie și publicat în septembrie, arată că moldovenii au o percepție din ce în ce mai bună despre UE. Rezultatele arată că 62% dintre respondenți au o părere pozitivă despre UE (+10 puncte procentuale față de rezultatele din 2016), în comparație cu doar 8% care au o părere negativă (în scădere de la 17% în 2016).
Rezultatele ultimului sondaj al companiei iData, denumit „Barometru” și publicat la 2 noiembrie 2023, arată o pondere de 60,6% a celor care susțin aderarea R. Moldova la UE, comparativ cu cei 33,1% care s-au declarat împotrivă.
Potrivit Barometrului Opiniei Publice (BOP), realizat de Institutul de Politici Publice (IPP) și dat publicității la 4 septembrie 2023, în cazul unui referendum de aderare a R. Moldova la UE, 49,7% dintre respondenți ar vota pentru, iar 32,8% - împotrivă. Luate în ansamblu, rezultatele BOP din ultimii trei ani arată, cu unele excepții, că majoritatea cetățenilor ar susține aderarea R. Moldova la UE, chiar dacă în ultimul an această susținere este într-o ușoară descreștere.
Sursă: BOP
Preferința cetățenilor pentru aderarea la UE s-a văzut și la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, dar și în cazul alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020. La scrutinul parlamentar, forțele proeuropene au acumulat aproape 60% din voturi, dintre care 52,80% le-a obținut actualul partid de guvernământ (PAS). Respectiv, în turul II al alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie 2020, candidata proeuropeană Maia Sandu l-a învins, cu 57,72 la sută din voturi, pe contracandidatul său de stânga, Igor Dodon, (42,28%), care promovează o mai mare integrare în Comunitatea Statelor Independente (CSI) și o colaborare mai strânsă cu Rusia.
Surse de propagandă pro-Kremlin
Valeri Demidețki este un jurnalist din Republica Moldova, corespondent la Chișinău al agenției de stat rusești TASS, controlată de regimul de la Kremlin. Publicațiile acestei surse au fost adesea obiectul unor articole ale platformei EUvsDisinfo, proiectul Grupului East StratCom din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă, care a demontat mai multe falsuri promovate de TASS.
captură ecran
TASS a fost blocată în Republica Moldova începând cu 30 octombrie 2023, printr-un ordin al directorului Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața, alături de alte 30 de surse de conținut online. Potrivit SIS, acestea „alterează, în condiţiile stării de urgenţă, aprobate prin Hotărârea Parlamentului nr. 41/2022, conţinutul informaţiilor difuzate în spaţiul public în stare să genereze tensiuni ori conflicte sociale provenite de la autorităţile publice din statul aflat în conflict militar şi recunoscut drept stat agresor sau provenite de la persoanele fizice sau juridice incluse în listele de sancţiuni internaţionale ale Uniunii Europene, Statelor Unite ale Americii, Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Canadei şi Norvegiei, pentru acţiuni ce au urmărit destabilizarea ordinii constituţionale din Republica Moldova sau pentru implicarea în acţiuni ce atentează la statalitatea şi integritatea teritorială a statului vecin Ucraina”.
Sursă: SIS
Emisiunea «Мнение» apare pe platforma Youtube, fiind un proiect comun al așa-numitei agenții de informare rusească „News Front”, creată de un activist pro-rus din Crimeea după anexarea ilegală de către Rusia, și a postului de radio „Tavria”, din orașul ucrainean Herson. Este, în esență, o emisiune propagandistică, autorii și invitații promovând diverse narațiuni pro-Kremlin. În vara anului curent, la aceeași emisiune a fost invitat deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Bogdan Țîrdea. Parlamentarul a diseminat atunci falsul că moldovenii din diaspora, în special cei din statele UE, ar fi obligați de angajatorii lor să susțină partidele proeuropene din R. Moldova. Așa cum au declarat mai mulți conaționali, afirmațiile deputatului sunt false.
Mihai Avasiloaie,
Stopfals.md
Relevant
Comments 0