Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Moldovenii din diasporă sunt intimidați de angajatorii străini să voteze partidele proeuropene din Moldova

26 august 2023 1904
Articole, Gândește critic!
Colaj

Bogdan Ţîrdea, deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului Socialiştilor, a declarat la emisiunea «Мнение», difuzată pe Youtube de agenția propagandistică „News Front”, că moldovenii din diasporă, în special cei din Uniunea Europeană, sunt intimidați și șantajați de angajatorii lor să voteze pentru Maia Sandu și pentru partidele proeuropene din Moldova. Portalul Stopfals.md a discutat cu câteva moldovence stabilite în diferite țări UE, care spun că afirmațiile lui Țîrdea sunt niște aberații și dezinformări.

În cele circa 20 de minute ale emisiunii din 25 august curent, intitulată tendențios «Молдова - это страна, которая скоро может исчезнуть» (în traducere: „Moldova este o țară care în curând poate dispărea”),  deputatul socialist Bogdan Țîrdea a criticat autoritățile proeuropene din Moldova. El a afirmat (min. 09:27 - 11:00) că Occidentul conduce Moldova ca pe o colonie prin intermediul partidelor și organizațiilor neguvernamentale controlate, dar și prin… șantajarea moldovenilor din diasporă. „Situația este foarte dificilă în acest sens. Mulți cetățeni sunt în străinătate. Astăzi, un milion de cetățeni locuiesc în străinătate, două milioane sunt în țară. Vă reamintesc faptul că, în perioada sovietică, în 1991, am avut 4,5 milioane de cetățeni, acum - două milioane. Cel puțin un milion și ceva sunt în străinătate, majoritatea - în Uniunea Europeană. Acolo, ei se află în agenda de informare a Occidentului. Acolo, ei sunt intimidați că, dacă nu votează cum trebuie, își vor pierde locul de muncă și vor fi concediați. Și acești cetățeni au votat în masă pentru Maia Sandu. În masă au votat și pentru partidele de centru-dreapta, partidele proeuropene, proNATO. De aceea statutul colonial al Republicii Moldova este protejat nu numai de partide și de aceste ONG-uri, dar și cetățenii altor state, care în mod deschis promovează agenda antimoldovenească, antirusă, antichineză, antiortodoxă, antitradițională etc. În acest context poate fi privită Moldova...”, a spus Țîrdea.

Țîrdea promovează dezbinarea

Mai mulți moldoveni stabiliți în țări UE, cu care a discutat reportera portalului Stopfals.md, dezmint declarațiile lui Țîrdea.

Svetlana Rotarciuc este stabilită de patru ani în Madrid, Spania. Ea spune că niciodată nu a fost obligată sau intimidată de angajatorii spanioli să voteze partidele proeuropene din Moldova: „Nu, angajatorul meu niciodată nu a adus vorba de așa ceva. Sunt niște aberații care se spun pentru a ne dezbina”. Spaniolii susțin parcursul european al Moldovei și ne-au felicitat pentru organizarea Summitului în țara noastră, dar nu pun condiții politice la angajare, a mai adăugat Svetlana.

Dezminte afirmațiile deputatului socialist și Veronica Crețu, care locuiește și muncește în Viena, Austria. „Angajatorii din Uniunea Europeană sunt preocupați de performanțele profesionale, nu de afilierile politice sau de opțiunile de vot ale cetățenilor din diasporă. Personal, nu am avut experiența să cunosc sau să discut cu vreo persoană din diasporă, căreia i s-ar fi pus condiții pentru cine să voteze, sub amenințarea concedierii. Aceste afirmații ating limitele absurdului. Sunt declarații în stilul regimului de la Kremlin: minciună, propaganda, manipulare”,  a spus Veronica.

O altă concetățeană, Elena Mereuță, stabilită cu familia în Oslo, Norvegia, confirmă că angajatorii nu le condiționează locurile de muncă cu votul la alegeri. „Nu am auzit despre astfel de cazuri nici în perioadă obișnuită, nici la alegeri", afirmă Elena.

Moldoveancă din Italia: „Mai mare prostie n-am auzit”

Natalia Scobioală, moldoveancă stabilită în Italia, povestește că a parcurs sute de kilometri pentru a putea vota la ultimele alegeri, nefiind obligată și nici intimidată de cineva. „Majoritatea moldovenilor care lucrează în Italia sunt femei care activează în diverse domenii: la curățenie, în agricultură și alte munci de acest gen. Ce treaba ar avea familia angajatorului cu preferințele politice ale angajatului? Eu, de exemplu, am parcurs 700 km, dus-întors, ca să votez. E strict alegerea mea dacă decid să merg la alegeri și cum anume aleg. Ce ar avea familia de italieni cu asta, care nici măcar nu știu prea multe despre Moldova? Dar nici moldoveni care să mă oblige cum să votez nu am întâlnit. Mai mare prostie n-am auzit”, susține Natalia.

Propagandă tipică pro-Kremlin

Emisiunea «Мнение» apare pe platforma Youtube, fiind un proiect comun al așa-numitei agenții de informare rusească „News Front”, creată de un activist pro-rus din Crimeea după anexarea ilegală de Rusia, și a postului de radio „Tavria”, din orașul ucrainean Herson. Este, în esență, o emisiune propagandistică, autorii și invitații promovând diverse narațiuni pro-Kremlin, împotriva autorităților ucrainene, europene și americane.

Deputatul Bogdan Țîrdea la fel a distribuit mai multe falsuri și speculații despre NATOBanca MondialăUE, a etichetat societatea civilă din Moldova cu calificativele „caracatiță”, „mercenari”, „agenți străini care lucrează împotriva statului la comanda lui George Soros”. În schimb, în postările sale, Țîrdea mereu laudă Rusia și politica Kremlinului. Țîrdea repetă aceleași mesaje și la diferite reuniuni cu caracter propagandistic, organizate în Rusia în ultimii ani, la care este invitat.

La începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, portalul Stopfals.md a monitorizat postările pe rețelele sociale ale acestui deputat socialist. Țîrdea a îndreptățit agresiunea militară, pe care a calificat-o ca „operațiune de eliberare” și „de instaurare a păcii”, a transmis falsuri și mesaje de ură la adresa ucrainenilor.

Liliana Mălachi,

Stopfals.md

26 august 2023 1904

Relevant

Comments 0