Portalul care te protejează de falsuri

FALS: O companie americană se pregătește să cumpere 600 de hectare de terenuri agricole în R. Moldova

30 octombrie 2024 5764
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

Compania americană Blackrock se pregătește să cumpere terenuri agricole din Republica Moldova, iar Ministerul Agriculturii și-a dat girul și salută o astfel de tranzacție, se arată într-o „știre” publicată pe un site din Belarus, preluată și multiplicată pe rețelele de socializare și în presa online din R. Moldova. Informația, promovată inclusiv de o deputată, a fost dezmințită atât de compania americană, cât și de Ministerul Agriculturii, or legislația moldovenească nu le permite cetățenilor și companiilor străine să cumpere terenuri agricole în R. Moldova. În plus, nu Ministerul Agriculturii negociază tranzacțiile cu terenuri agricole.

Un site din Belarus, sursa unei campanii pe internet

Site-ul de știri din Belarus news.by a publicat o știre pe 14 octombrie în care se afirma că un important fond de investiții din SUA - Blackrock - ar fi început pregătirile pentru procurarea terenurilor agricole din R. Moldova: „Cea mai mare companie de investiții din lume, BlackRock, a început pregătirile pentru achiziționarea de terenuri în nordul Moldovei. Ministerul Agriculturii din această țară a declarat că a reușit să convină asupra vânzării a 600 de hectare de teren în două raioane. Ministerul califică acordul drept favorabil. Suma, desigur, nu este dezvăluită, dar ei asigură că va alimenta bugetul țării și va putea acoperi cheltuielile curente”, potrivit textului.

În plus, sursa afirmă că și Uniunea Europeană a îndemnat R. Moldova să anuleze interdicțiile privind comercializarea terenurilor agricole pentru cetățenii și companiile străine. „Anterior, comisarul european pentru agricultură, Pole Janusz Wojciechowski, a îndemnat autoritățile moldovenești să ridice interdicția privind achiziționarea de terenuri de către companiile străine. Este de așteptat ca acest lucru să se întâmple în viitorul apropiat, imediat după referendumul privind integrarea europeană”.

Informația respectivă a fost preluată masiv după primul tur al alegerilor prezidențiale din R. Moldova, fiind difuzată atât pe canale de Telegram (aici, aici, aici, aici și aici), cât și pe pagini de Facebook (aici, aici și aici) și TikTok (aici, aici și aici), canale de Youtube și publicații online din R. Moldova și Rusia (aici, aici și aici). Deputata Irina Lozovan, membră a Blocului Victorie, condus de oligarhul fugar Ilan Șor, a scris cu această ocazie pe canalul său de Telegram că „aceasta ar fi o dovadă că actuala guvernare, condusă de Maia Sandu și PAS, vinde țara noastră pe bucăți”.

În alte postări pe Facebook, așa-zisa decizie a companiei Blackrock de a cumpăra terenuri în R. Moldova este prezentată drept o urmare a referendumului constituțional din 20 octombrie, fiind criticată președinta Maia Sandu (aici și aici).

Ministerul Agriculturii: „Legislația interzice vânzarea terenurilor agricole străinilor”

Într-un comentariu pentru Stopfals.md, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare califică informația despre tranzacția pământurilor drept un fals. Legislația națională interzice categoric dobândirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole de către cetățeni sau companii străine. Acest principiu este reglementat prin mai multe acte normative care protejează proprietatea asupra terenurilor agricole și forestiere și limitează orice posibilitate de achiziție din partea investitorilor străini”, notează serviciul de presă al instituției, care a citat prevederi legale în acest sens.

Astfel, în art. 6 alin. (2) din Legea nr. 1308/1997 privind preţul normativ şi modul de vânzare-cumpărare a pământului se stabilește că dreptul de vânzare-cumpărare a terenurilor cu destinaţie agricolă aparţine statului, persoanelor fizice cetăţeni ai R. Moldova, precum şi persoanelor juridice al căror capital social nu conţine investiţii străine, iar în cazul în care cetăţenii străini sau apatrizii devin proprietari de terenuri cu destinaţie agricolă sau ale fondului silvic prin moştenire legală sau testamentară, ei au dreptul de a le înstrăina prin acte juridice între vii numai cetăţenilor R. Moldova.

De asemenea, art. 22 din Legea nr.81/2004 cu privire la investițiile în activitatea de întreprinzător limitează dreptul investitorilor străini de a dobândi în proprietate terenul cu destinație agricolă și din fondul silvic.

Totodată, în art. 21 din Codul funciar nr.22/2024 se menține interdicția pentru cetățenii străini de a dobândi dreptul de proprietate privată asupra terenurilor cu destinație agricolă și din fondul forestier, sub sancțiunea nulității absolute a actului juridic de dobândire.

„Persoana fizică sau juridică străină, sau persoana juridică al cărei capital social conține investiții străine, sau care are în calitate de administrator ori fondator (asociat), ori acționar persoane fizice sau juridice străine, sau persoanele juridice al căror capital social conține investiții străine, sau beneficiarii efectivi ai acestora nu poate dobândi sau deține drept de proprietate asupra terenurilor cu destinație agricolă ori asupra terenurilor destinate fondului forestier prin acte juridice între vii, sub sancțiunea nulității absolute a actului juridic de dobândire”, precizează Ministerul Agriculturii.

Reprezentanții instituției au mai precizat că ministerul nu deține și nu exercită atribuții privind negocieri, tranzacții sau vânzări de terenuri agricole, așa cum se afirmă în „știre”, iar rolul ministerului este de a elabora și implementa politici pentru dezvoltarea agriculturii naționale.

„Răspândirea informațiilor false este o încercare deliberată de a manipula opinia publică și de a semăna neîncredere în rândul cetățenilor”, conchide răspunsul Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Compania Blackrock: „Zvonuri false”

Solicitată de Stopfals.md, și Nadia Bauer, o purtătoare de cuvânt a companiei Blackrock, a negat veridicitatea informațiilor din știrea respectivă, menționând că „zvonurile respective sunt false”.

Comisarul Wojciechowski NU i-a cerut Chișinăului să permită vânzarea pământurilor

Este falsă și afirmația precum că Janusz Wojciechowski, Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, le-ar fi cerut autorităților moldovene să ridice interdicțiile de vânzare a terenurilor cetățenilor străini. Din conta, în timpul vizitei sale la Chișinău, într-un interviu pentru Ziarul de Gardă, acesta a precizat că există soluții de alternativă, diferite tipuri de reglementări și perioade de tranziție, care au fost aplicate cu succes în diferite state membre, inclusiv în țara sa, Polonia, care a aderat la UE acum 20 de ani, dar în care terenurile agricole încă sunt protejate. „Terenurile agricole nu ar trebui să fie destinate pentru alte afaceri, ci pentru producția de alimente. Acest lucru este foarte important și sunt experiențe pozitive și în alte țări. Înțeleg pe deplin această îngrijorare, deoarece este foarte pozitiv faptul că oamenii, fermierii se gândesc la acest lucru, că înțeleg problema, dar există o soluție. Există o soluție ce poate fi aplicată și legat de această preocupare este foarte important să folosim experiența altor țări, unde problema a fost rezolvată cu succes”, a precizat comisarul european.

Vânzarea terenurilor agricole, subiect de campanie anti-UE

Amintim că pretinsa obligativitate de a ridica interdicțiile de vânzare a terenurilor agricole cetățenilor și companiilor străine a fost una dintre temele de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional din 20 octombrie, fiind interpretate eronat declarațiile șefului Delegației UE la Chișinău, Janis Mazeiks. Mai mulți politicieni, inclusiv candidați la prezidențiale și participanți la referendum au utilizat acest subiect drept „argument” împotriva integrării europene a Republicii Moldova și pentru a lansa critici la adresa guvernării și a Maiei Sandu.

Stopfals.md a prezentat atunci dovezi și explicații ale specialiștilor care arată că în Uniunea Europeană terenurile cu destinație agricolă reprezintă un „activ rar și special” și care are nevoie de o protecție specială. Totodată, în numeroase state membre care au aderat în ultimele două decenii există reglementări speciale legate de comercializarea acestora. Premierul Dorin Recean și președinta Maia Sandu au declarat că terenurile agricole nu vor fi vândute străinilor, iar în procesul negocierilor de aderare autoritățile vor ține cont și vor proteja interesele naționale. De asemenea, Janis Mazeiks a precizat că „nimeni nu-i va impune Chișinăului o lege prin care pământurile ţării să poată fi vândute străinilor, odată cu aderarea la Uniunea Europeană. Acest lucru se va negocia expres, după cum vor solicita autoritățile Republicii Moldova”.

Vânzarea terenurilor agricole străinilor este un subiect mai vechi utilizat pentru manipulări și dezinformări în contextul procesului de integrare europeană sau pentru a discredita anumiți politicieni. Încă înainte de prezidențialele din 2020, socialiștii au acuzat-o pe Maia Sandu că ar intenționa să vândă străinilor pământurile moldovenești.

Stopfals.md a demontat în câteva rânduri manipulările legate de acest subiect (aici, aici și aici), care revine periodic în spațiul public.

 

Mariana Colun,

Stopfals.md

 

Suntem și pe Telegram!

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

30 octombrie 2024 5764

Relevant

Comments 0