Portalul care te protejează de falsuri și manipulări mediatice

Falsuri recente

6 aprilie 2020 736
Falsurile lunii martie: Forțele americane și NATO „invadează” Europa pe timp de pandemie, hoții se dau drept medici veniți să dezinfecteze casele, iar elevii vor învăța vara din cauza Coronavirusului
3 aprilie 2020 1657
Bogdan Țîrdea dezinformează. Consiliul raional Ocnița nu a cumpărat mașina de 600 mii lei în noiembrie 2019
2 aprilie 2020 1134
Fals: Virusul mortal a venit în Moldova din Occident, iar ajutoarele - din Rusia și China
27 martie 2020 1477
Cronica site-urilor de ştiri false despre COVID – 19
27 martie 2020 1135
FALS: Pe timp de pandemie, forțele americane și NATO au invadat Europa
21 martie 2020 1733
Fals: Maia Sandu cere UE să instituie embargo produselor moldovenești
19 martie 2020 1357
FALS: Ambasadorul SUA a fost evacuat din Moldova
16 martie 2020 5715
Ediție specială: CRONICA SITE-URILOR DE ŞTIRI FALSE DESPRE COVID-19
16 martie 2020 1988
Fals: Cererile moldovenilor pentru redobândirea cetățeniei române ar putea fi refuzate
11 martie 2020 2140
Fals: În Olanda au murit sute de păsări din cauza rețelei 5G
5 martie 2020 617
Falsurile lunii februarie: Coronavirusul se tratează cu remedii naturiste, Parlamentul European atacă mișcarea pro-familie din România, iar Ucraina a pierdut Crimeea pentru totdeauna
3 martie 2020 1420
Fals: Judecătorii au salarii de două ori mai mari decât deputații
26 februarie 2020 2244
O notificare FALSĂ despre Coronavirus, distribuită masiv în rețelele sociale
25 februarie 2020 387
Fals: Parlamentul European a votat rezoluția anti-familie
21 februarie 2020 1114
CRONICA SITE-URILOR DE ŞTIRI FALSE: De la scumpirea lumânărilor în biserici cu 50% și taxe pentru moldovenii care vor merge în Europa, până la banane infectate cu virusul coronavirus
13 februarie 2020 765
Hoțul strigă prindeți hoțul, sau Cum utilizează presa pro-Kremlin cazul Rjavitin pentru a face propagandă
10 februarie 2020 1071
FALS: Secretarul de Stat al SUA Mike Pompeo recunoaște că Ucraina a pierdut Crimeea

FALS: Parlamentul European cere lichidarea statului Republica Moldova

2 ianuarie 2020 673
Articole
Colaj

Portalul de limbă rusă Kp.md continuă să dezinformeze opinia publică, tirajând știri false preluate de pe site-uri propagandistice. La sfârșitul lunii decembrie 2019, Kp.md a anunțat că Европарламент требует ликвидации государства Республика Молдова(în traducere: ”Parlamentul European cere lichidarea statului Republica Moldova”). În calitate de sursă este citat un politolog de origine rusă din Germania care interpretează tendențios o Rezoluție a Parlamentului European (PE). În realitate, PE nu a cerut lichidarea statului Republica Moldova.

Informație preluată de pe un site care publică falsuri și manipulări

Inițial, această informație a apărut pe site-ul rusesc news-front.info care a tirajat anterior și alte falsuri, dezmințite de portalul Stopfals.md. Site-ul îl citează pe politologul din Germania, Alexandr Rar care a spus într-un comentariu pentru „Gazeta ruseacă” (Rg.ru) următoarele: „Кстати, в резолюции Европейского парламента о необходимости сохранения исторической памяти есть фраза, на которую немногие обратили внимание. Там говорится, что Советский Союз отнял у Румынии территории, которые ей еще не возвращены. Понимаете, что это значит? Европейский парламент фактически требует уничтожения такого государства, как Молдавия, и это зафиксировано в официальном документе” (în traducere: „Apropo, în Rezoluția Parlamentului European privind necesitatea păstrării memoriei istorice este o frază pe care puțini au observat-o. Se spune că Uniunea Sovietică i-a luat României teritorii, pe care încă nu le-a restituit. Înțelegeți ce înseamnă asta? Parlamentul European cere, de fapt, lichidarea unei țări ca Moldova, și asta este fixat într-un document oficial”. De menționat că Alexandr Rar este cunoscut pentru apropierea sa de cercurile puterii politice actuale din Rusia. Numele lui Alexandr Rar este inclus și în baza de date „Lista lui Putin” a „Forumului liber al Rusiei" care scrie că "Rar este cunoscut ca fiind un propagandist pro-rus, dar care pretinde că este politolog german, dar și un agent de influență al regimului Putin în Occident. Este comentator plătit și un participant activ la emisiuni TV de propagandă”.

În Rezoluția Parlamentului European (PE) nu se menționează nimic despre Republica Moldova

În Rezoluția cu privire la necesitatea de a păstra memoria istorică pentru viitorul Europei, adoptată de Parlamentul European în septembrie 2019, sunt amintite evenimentele ce se referă la Pactul Ribbentrop-Molotov, semnat de Uniunea Sovietică și Germania în anul 1939, și consecințele acestuia asupra statelor europene, inclusiv România (pagina 4, litera C), fără să fie menționată Republica Moldova, la fel nu este nimic despre „lichidarea statului Republica Moldova”. Iată pasajul care a fost interpretat tendențios de A. Rar și distribuit în scopuri propagandistice de Kp.md: „The communist Soviet Union started an aggressive war against Finland on 30 November 1939, and in June 1940 it occupied and annexed parts of Romania – territories that were never returned – and annexed the independent republics of Lithuania, Latvia and Estonia”n traducere: Uniunea Sovietică comunistă a început un război agresiv împotriva Finlandei la 30 noiembrie 1939, iar în iunie 1940 a ocupat și a anexat părți ale României - teritorii care nu au fost niciodată restituite - și a anexat republicile independente din Lituania, Letonia și Estonia”).

Iulian Groza: „O informație falsă prezentată ca adevăr

Iulian Groza, directorul executiv al Institutului pentru Politici şi Reforme Europene, confirmă că politologul A. Rar și mediile rusești au interpretat lucrurile, dezinformând intenționat opinia publică: „Nu există nicio referință, decât opinia acestui politolog. Nu este clar la ce s-a referit el exact și unde scrie că se cere lichidarea Republicii Moldova? Autorii au intenționat să prezinte o informație falsă ca fiind adevărată, preluată de pe un site propagandistic rusesc cu referință la o opinie a unui politolog de origine rusă din Germania, cel mai probabil, ruptă dintr-un anumit context, care nu este clar pentru cititor ”, a conchis Iulian Groza.

Ziarul „Komsomolskaya Pravda Moldova” și portalul Kp.md aparțin societății comerciale „Komsomolskaya Pravda — Basarabia”, fondată de Media Invest care, la rândul ei, a fost înființată de compania rusească  „Издательский дом Комсомольская правда” și de câteva persoane fizice. La mijlocul anului trecut, în presă au apărut informații că ziarul și site-ul au fost vândute persoanelor apropiate Partidului Socialiștilor. PSRM și colaboratorii redacției au negat această informație, însă politica editorială a ziarului „KP Moldova” și a portalului Kp.md este una vădit pro-socialistă și anti-românească.

 

Mariana Jacot

Stopfals.md

 

 

 

2 ianuarie 2020 673

Relevant

Comments 0