Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Poliția română patrulează la Cahul și în raionul Vulcănești

27 ianuarie 2022 1996
Articole
Captură foto

La ședința Adunării Populare a Găgăuziei (APG) din 25 ianuarie, deputatul Leonid Chiosea a declarat că polițiștii români patrulează la Cahul și în raionul Vulcănești. Aceleași afirmații au fost publicate și pe rețelele de socializare. Atât Inspectoratul de Poliție Cahul, cât și Inspectoratul Național de Securitate Publică al IGP dezmint aceste declarații. Contactat de Stopfals.md, Leonid Chiosea a spus că nu a fost înțeles corect.

Pe 25 ianuarie, în cadrul ședinței Adunării Populare a Găgăuziei, unde s-a discutat problema prețului la gaze naturale pentru populație și agenți economici, deputatul Leonid Chiosea a declarat, printre altele, că „poliția română patrulează la Cahul și în raionul Vulcănești”. «Мы наблюдаем, что соседние государства патрулируют совместно с нашей полицией там в Кагуле, в Вулканештском районе. Румынская полиция совместно патрулирует» (în traducere: „Observăm că statele vecine patrulează în comun cu poliția noastră acolo, la Cahul, în raionul Vulcănești. Poliția română patrulează împreună”). Înregistrarea video cu declarația deputatului a fost publicată pe pagina de Facebook „Blocul Socialiștilor Comuniști” și distribuită pe pagina de Facebook a satului Cişmichioi, dar și pe profilul deputatului (a se vedea începând cu minutul 02.04).

Stopfals.md

Chiosea: „Eu nu am zis așa ceva. Voi nu înțelegeți limba rusă, cum puteți să înțelegeți ce am spus eu?”

Contactat de reportera Stopfals.md, deputatul APG Leonid Chiosea a negat propria afirmație căpoliția română patrulează la Cahul și în raionul Vulcănești”, precizând că s-a referit la altceva. „Eu așa ceva nu am zis. Eu v-am spus că din 2022, polițiștii români și moldoveni vor patrula împreună și zonele de frontieră. Sunt băieți care activează acolo și știu că poliția de frontieră română va patrula împreună cu poliția noastră. Eu nu am zis că eu am văzut. Dar, asta așa și este. Angajații serviciilor vamale din România și Moldova lucrează în comun. Bazele de date ale serviciului vamal sunt comune încă demult. Asta nu este o noutate. Dumneavoastră prima dată auziți despre asta, da?”, a declarat deputatul, după care apelul telefonic s-a întrerupt. Contactat repetat, el a specificat că, de fapt, este vina jurnaliștilor care nu au înțeles exprimarea sa în limba rusă. La alte întrebări de concretizare Chiosea nu a răspuns, motivând că se află într-o zonă unde semnalul la telefon este slab, iar ulterior nu a mai răspuns la telefon.

IP Cahul: acestea sunt invenții

Contactat telefonic, șeful adjunct al Inspectoratului de Poliție Cahul Sergiu Costandachi a infirmat afirmația că polițiștii români ar patrula împreună la Cahul împreună cu cei din Moldova. „Acestea sunt invenții, polițiștii din Cahul nu patrulează cu cei din România. Polițiștii locali patrulează doar cu carabinierii, anterior și cu polițiștii de frontieră, în perioada diverselor campanii, cum a fost recenta campanie „Bună ziua”, a spus S. Costandachi pentru Stopfals.md.

Confuzie sau speculații?

Intenționat sau din greșeală, deputatul Chiosea confundă acțiunile poliției locale cu cele ale polițiștilor de frontieră. Potrivit Poliției de Frontieră a R. Moldova, începând cu iunie 2019, pe teritoriul R. Moldova au fost desfășurate patrulări comune în zona de frontieră moldo-română. Patrulările au loc conform legii statului pe teritoriul căruia se desfășoară, iar acțiunile sunt prevăzute în Protocolul privind constituirea și activitățile echipelor mixte de patrulare la frontiera de stat comună. „Astfel, un angajat al Poliției de Frontieră a Republicii Moldova participă la patrularea frontierei pe teritoriul român şi viceversa. Patrularea comună a frontierei moldo-române are loc pe o distanță de până la 10 km în interiorul ambelor state”, a precizat pentru Stopfals.md Raisa Novițchi, șefa serviciului de presă din cadrul Poliției de Frontieră. Patrulările comune la frontiera moldo-română au fost stopate la începutul pandemiei în 2020 și reluate în octombrie 2021.

Patrulare comună în zona de frontieră, nu în oraș

Pavel Apostol, șeful Secției Securitate din cadrul Inspectoratului Național de Securitate Publică, a declarat că în prezent în R. Moldova nu este niciun polițist din România care ar patrula localitățile. Potrivit Acordului de cooperare între Inspectoratul Național de Securitate Publică al IGP și Inspectoratul de Poliție al Județului Vaslui, semnat la 6 ianuarie 2022, pe parcursul anului curent, polițiștii din câteva regiuni ale R. Moldova și cei din Vaslui vor patrula în comun pe drumurile din zona de frontieră, în special pentru a preveni și combate conducerea cu viteză excesivă și în stare de ebrietate. Aria de desfășurare a proiectului în R. Moldova sunt localitățile Cahul, Hâncești și Ungheni, iar în România - Vaslui și Huși. „Aceste declarații sunt speculații: nu vine poliția română să facă regulă în R. Moldova și nici polițiștii noștri nu se duc acolo să facă regulă. În baza acordului de cooperare, pe parcursul acestui an sunt planificate patru activități comune de câte o zi fiecare. Polițiștii vor fi pe traseele care duc spre zona de frontieră dintre R. Moldova și România. Este doar un schimb de experiență, iar documentarea o va face polițiștii din R. Moldova”, a conchis P. Apostol.

Cine este Leonid Chiosea?

Leonid Chiosea este deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, ales în circumscripția Cişmichioi, din partea Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor.

Mariana Jacot,

Stopfals.md

27 ianuarie 2022 1996

Relevant

Comments 0