Portalul care te protejează de falsuri

FALS promovat de Irina Vlah și partidul său: Ministerul Apărării va cheltui peste 3 miliarde de lei pentru construirea a 51 de obiective militare și procurarea de arme

13 februarie 2025 2030
Articole, Securitate, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

„Ministerul Apărării va construi 14 obiective militare în acest an, iar în următorii doi ani – altele 37”. „Guvernarea PAS va cheltui anul acesta peste 3 miliarde de lei pentru procurarea armelor și construcția obiectivelor militare”. Sunt mesaje răspândite în ultima săptămână de lidera Partidului Inima Moldovei, Irina Vlah, și colegii săi de formațiune, care insistă că Moldova se „militarizează” și se pregătește de război. Afirmațiile sunt false. Ceea ce Irina Vlah numește „obiective militare” și „baze militare” sunt de fapt obiecte de infrastructură de pe teritoriul viitoarei unități militare care se construiește la Băcioi, reflectate în Planul de achiziții publice pentru anul 2025, publicat de Ministerul Apărării. De asemenea, bugetul total al sectorului de apărare pentru acest an este de circa 1,8 miliarde de lei și nu de 3 miliarde de lei.

La 7 februarie 2025, câțiva susținători ai Irinei Vlah au participat la un protest în fața sediului Ministerului Apărării și au lansat mesaje împotriva a ceea ce ei au numit „militarizarea” țării. Acestea au fost răspândite pe mai multe rețele de socializare. Irina Vlah și reprezentații Partidului Inima Moldovei au distribuit falsurile în mai multe postări pe Facebook (aici, aici, aici și aici), Instagram, TikTok și Telegram, însoțite de videouri și fotografii de la protest. Aceleași mesaje au fost publicate și de alte conturi de Facebook și Telegram, dar și pe unele site-uri, prin care și Gagauzinfo.md și paginile sale de social media.

Anterior protestului, într-un video publicat la 4 februarie pe mai multe rețele de socializare, Irina Vlah spune: „Știați că Ministerul Apărării va construi 14 obiective militare în acest an? Pentru acestea se vor cheltui 258 de milioane de lei. În 2026 ș 2027 vor fi construite 37 de obiective militare cu un buget de 450 de milioane de lei”. Ea prezintă aceste date ca argument pentru afirmațiile sale și ale susținătorilor săi că Moldova s-ar pregăti de război. Și de această dată, afirmațiile au fost distribuite de diverse surse pe rețelele de socializare, unele dintre care sunt cunoscute pentru răspândirea dezinformării.

„Obiective militare” sunt, de fapt, cazangerii, depozite și blocuri sanitare

Vlah susține că a luat datele de pe site-ul Ministerului Apărării. Într-adevăr, ele se găsesc acolo, însă indică cu totul altceva.

În Planul de achiziții publice pentru anul 2025, publicat de Ministerul Apărării, sunt prevăzute achiziții de lucrări de construcție pentru câteva zeci de „obiecte de infrastructură militara în cadrul Taberei Militare Permanente 136 din Băcioi”. Construcția unora se va încheia, așa cum se vede din plan, în anul 2025, iar a altora va continua și în 2026 și 2027. Toate aceste obiecte fac parte dintr-un singur complex – Tabăra Militară Permanentă 136, a cărei construcție a fost votată de Parlament în iulie 2023. Prin urmare, Ministerul Apărării nu va construi 51 de obiective militare până în 2027, așa cum susține Vlah, ci o singură tabără militară care are zeci de obiecte de infrastructură, acestea fiind cazărmi, blocuri sanitare, puncte de control și altele.

Extras din Planul de achiziții publice pentru anul 2025 al Ministerului Apărării. Sursa: Ministerul Apărării

Șefa Serviciului de presă al Ministerului Apărării, Ala Diaconu, a precizat pentru Stopfals.md că construcția de obiective de infrastructură militară nu presupune construcția bazelor sau unităților militare. „Aici este vorba despre edificii, cazangerii, clădiri administrative, stații de pompare,  remize pentru păstrarea tehnicii, angare, depozite și altele”, a explicat ea.

Un alt „anunț” făcut de Irina Vlah este că în acest an „vor fi achiziționate echipamente militare în valoare de 16 milioane de lei”. Și această cifră se regăsește în Planul de achiziții, dar se referă la echipament militar individual și inventar.

Programe de parteneriat susținute de NATO, prezentate drept sprijin pentru înarmare

„Și asta nu e tot. Continuă cadourile militare din partea partenerilor. NATO alocă Moldovei 100 de milioane de euro, adică aproape 2 miliarde de lei. Suedia oferă 1,8 milioane de euro pentru arme antitanc. Moldova este transformată într-un câmp de luptă!”, a mai declarat Irina Vlah în video. Deși nu oferă alte detalii, se poate deduce că, vorbind despre NATO, ea se referă la declarația șefului Misiunii Republicii Moldova pe lângă NATO, Viorel Cibotaru, apărută în presă la sfârșitul lunii ianuarie 2025. Potrivit acestuia, în cadrul Parteneriatului R. Moldova cu NATO, pentru consolidarea capacităților de apărare sunt în derulare în prezent 18 proiecte active, estimate la peste 100 de milioane de dolari. „Sunt proiecte noi, legate de combaterea informațiilor false și a propagandei, de dezvoltarea profesională a forțelor armate, au apărut și instrumente noi, cum este programul de reziliență… Sunt aceste 18 proiecte active, care se estimează la peste 100 de milioane de dolari. Ele sunt programate pentru diferite perioade, în funcție de posibilitățile de acumulare a resurselor”, a precizat Viorel Cibotaru. Prin urmare, NATO nu alocă 100 de milioane de euro pentru înarmare, așa cum sugerează Vlah, ci urmează să finanțeze proiecte de consiliere și asistență, estimate la peste 100 de milioane de dolari.

Cât privește asistența acordată de Suedia, cifra enunțată de Vlah e greșită. Un comunicat al Guvernului suedez anunța, la 30 ianuarie 2025: „Sprijinirea în continuare a Ucrainei și creșterea angajamentului cu alte țări din parteneriatul estic al UE, cum ar fi Moldova, sunt părți importante ale politicii Suediei de a restrânge influența Rusiei, libertatea de acțiune și capacitatea de a face rău. Prin urmare, Guvernul propune să doneze Moldovei arme antitanc în valoare de maximum 13.000.000 de coroane suedeze, în cadrul bugetului suplimentar care conține al 18-lea pachet de sprijin militar Ucrainei”. Converită în euro, valoarea ajutorului este de circa 1.155.000 de euro, și nu 1.800.000 de euro, cât afirmă Vlah.

FALS: „3 miliarde de lei pentru procurarea armelor”

„Guvernarea PAS cheltuie 3 miliarde de lei pe obiective militare” - această afirmație se conține în majoritatea postărilor de pe rețelele de socializare referitoare la protestul Partidului Inima Moldovei, iar Sergiu Butuc, membru al formațiunii, afirmă într-un video că „guvernarea PAS va cheltui anul acesta peste 3 miliarde de lei pentru procurarea armelor și construcția obiectelor militare”.

Extras din Nota de fundamentare la proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2025. Sursa: Ministerul Finanțelor 

Nu este clar pe ce se bazează reprezentanții partidului când vorbesc despre trei miliarde de lei, în condițiile în care bugetul total pentru sectorul Apărării în anul curent este de 1,763 mlrd. de lei, potrivit notei informative la Legea Bugetului, întocmită de Ministerul Finanțelor.

Din această sumă, doar circa 17 milioane de lei sunt destinați procurării de echipament militar individual și inventar, așa cum se arată în Planul de achiziții.

Dezinformările despre „militarizare” și pregătirea de război nu sunt noi, iar Vlah este una dintre cele mai active promotoare ale acestora

Stopfals.md amintește că narațiunea falsă că guvernarea fortifică sectorul de apărare deoarece planifică să implice țara în război este vehiculată intens în ultimii ani de către diferiți actori publici (politicieni și surse de dezinformare pro-Kremlin), în special după începutul invaziei militare la scară largă a Rusiei în Ucraina.

Irina Vlah, care a candidat la alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024, și-a făcut din această narațiune tema principală de campanie, promovându-se cu lozinca „președintele păcii”.

Ea a speculat și pe tema statutului de neutralitate al R. Moldova, un alt cal de bătaie al propagandei ruse. Anterior scrutinului, politiciana a promovat ideea includerii, la referendumul privind integrarea europeană din 20 octombrie 2024, a unei întrebări privind inviolabilitatea neutralității R. Moldova, asta deși statutul de neutralitate este prevăzut în Constituție. Ea a mai propus ca președintele ce urma să fi ales la prezidențialele din 20 octombrie să ceară NATO emiterea unei declarații oficiale de recunoaștere a neutralității R. Moldova. Propunerea a venit în pofida declarațiilor repetate ale Alianței Nord-Atlantice privind respectarea neutralității R. Moldova și a menținerii ilegale de către Rusia (singura țară care încalcă neutralitatea R. Moldova) a trupelor și munițiilor sale pe teritoriul R. Moldova. La o lună după referendum și alegerile prezidențiale, Irina Vlah a lansat inițiativa organizării unui referendum cu privire la neutralitatea R. Moldova, după care a anunțat că intenționează să adune semnături pentru desfășurarea plebiscitului.

De-a lungul timpului, fosta bașcană a UTA Găgăuzia a fost vizată în mai multe articole ale portalului nostru.

 

Viorica Zaharia,

Stopfals.md

 

Suntem și pe Telegram!

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

13 februarie 2025 2030

Relevant

Comments 0