Portalul care te protejează de falsuri

FALS: R. Moldova va fi atrasă de Occident în misiuni de luptă în afara granițelor, iar România va trimite ilegal militari peste Prut

26 aprilie 2024 1387
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

România și Occidentul vor trimite trupe împreună în Ucraina și R. Moldova, iar militarii moldoveni vor fi trimiși de ministrul Anatolie Nosatîi să lupte în misiuni internaționale prin încălcarea neutralității R. Moldova, afirmă oligarhul fugar și condamnat Ilan Șor, care se ascunde în prezent la Moscova de justiția din Republica Moldova. Declarațiile reprezintă un amestec de falsuri. Trimiterea de trupe occidentale în R. Moldova este o narațiune falsă obișnuită a propagandei ruse. Totodată, militarii moldoveni nu participă la alte operațiuni decât cele de menținere a păcii, ceea ce nu are legătură cu neutralitatea constituțională a R. Moldova.

„Unde este România și unde este strâmtoarea Bab-el-Mandeb? Dar vecinii Moldovei se alătură cu plăcere unei alte aventuri militare a Occidentului, inițiată de anglo-saxoni. Pentru Republica Moldova aceasta este încă un semnal că orice apropiere de București și UE va avea multe consecințe grave. Românii își trimit militarii să participe la misiuni în Marea Roșie și în Golful Persic, iar mâine, cu aceeași lejeritate, se vor alătura planurilor Occidentului de a expedia trupe în Ucraina sau chiar în Moldova, care le este mult mai aproape”, spune Șor într-o postare pe Facebook, dar și pe alte conturi ale sale de pe rețelele de socializare.

Postarea oligarhului fugar a fost distribuită și de deputata Marina Tauber pe Facebook și Telegram, ex-vicepreședintă a fostului partid „Șor”, dar și de pagina de Facebook și site-ul fostei formațiuni. Declarațiile au apărut și pe un alt cont de Facebook, pe canalele de Telegram Salut Молдова!, "Первый в Молдове" Новости și Молдавский Vагон, dar și Bloknot-moldova, un site care a publicat nenumărate falsuri de-a lungul timpului.

România trimite, de fapt, câțiva militari în cadrul unei misiuni a UE

Declarațiile lui Șor vin în contextul anunțului Bucureștiului că România trimite în Orientul Mijlociu trupe care vor lupta împotriva rebelilor Houthi, care sabotează și atacă constant nave comerciale în zona Mării Roșii și a Golfului Persic. Aceasta este o   a Uniunii Europene, iar România ia parte la ea în calitate de stat membru. Misiunea, la care România va participa cu un număr mic de soldați (până la 8), este destinată asigurării libertăţii de navigaţie în Strâmtoarea Bab-al-Mandeb, în Strâmtoarea Ormuz, și în apele internaţionale din Marea Roşie, Marea Arabiei şi Golful Persic, pe fondul atacurilor crescute ale rebelilor Houti din Yemen, apropiați Iranului, un aliat strategic al Moscovei. 

Șor face indirect trimitere și la posibilitatea ca militarii români să fie trimiși și în Republica Moldova și Ucraina, zone în care Rusia este interesată direct să nu existe astfel de misiuni, cu toate că peste 1.600 de militari ruși sunt cantonați, o parte dintre ei,   în regiunea separatistă transnistreană încă din 1992, de la Războiul de pe Nistru. Moscova refuză în continuare să-și retragă aceste trupe sub diverse pretexte, deși și-a luat acest angajament la summitul OSCE din 1999 de la Istanbul. De altfel, nu există nicio declarație, înțelegere sau decizie oficială de niciun fel sau nivel, prin care militari din România ar putea fi trimiși în R. Moldova.

Militarii moldoveni au participat și participă la misiuni internaționale, iar asta nu contravine în niciun fel neutralității din Constituție

Trimiterea militarilor români, ca parte a UE și NATO, în diverse zone ale lumii, este un lucru obișnuit și un angajament al României, asumat în cadrul celor două structuri internaționale. Acest lucru nu are nicio legătură cu afirmația lui Șor, precum că militarii moldoveni să fie și ei angajați în diverse țări ale lumii.

De altfel, militarii moldoveni au participat de sine stătător la operațiuni de deminare în Irak, începând din 2003, sub egida unei misiuni internaționale condusă de SUA, independent de trupele române. Militarii moldoveni au participat și participă la misiuni de pace în zone precum Bosnia-Herțegovina, Liberia, Sudanul de Sud, Coasta de Fildeș, Kosovo sau Liban sub egida Națiunilor Unite (ONU), sau, mai nou, în Bosnia-Herțegovina, sub egida UE (în misiunea EUFOR ALTHEA). Militarii moldoveni participă la astfel misiuni pentru antrenament, experiență și întărirea capabilităților și a interoperabilității cu statele partenere în domeniul militar, cu scopul de a face față pericolelor de securitate la adresa Republicii Moldova. În 2017, fostul președintele Igor Dodon a interzis participarea militarilor moldoveni la exercițiile militare comune internaționale în Ucraina.

Șor repetă falsurile propagandei Kremlinului

Ilan Șor mai afirmă că militarii români ar fi primiți în Republica Moldova de către actualii guvernanți pro-Occidentali, deși, după cum spuneam, nu există vreo înțelegere în acest sens între cele două părți. „Iar la noi (n. r. - militarii români) vor fi întâmpinați de aceeași inadecvați. Vă reamintesc cum, acum 20 de ani, un detașament de geniști moldoveni a fost trimis în Irak — și de atunci asemenea operațiuni au devenit mai frecvente. Acea misiune a fost condusă de actualul ministru al Apărării, Nosatîi, care nu și-a pierdut entuziasmul, și este gata să trimită militarii noștri în noi puncte fierbinți. Despre neutralitatea țării nu-și va aminti. Iată de ce ar trebui să ne ferim de nebunii deliranți”, spune Șor.

Oligarhul fugar amestecă din nou premeditat și răuvoitor tipurile de misiuni în exteriorul Republicii Moldova, care au avut numai caracter de menținere a păcii și de deminare, și nu un caracter ofensiv.

Pe de altă parte, statutul de neutralitate înscris în Constituția R. Moldova nu exclude participarea militarilor moldoveni la misiuni sau exerciții internaționale, ci doar apartenența la un bloc militar.

Această interpretare eronată a articolului 11 din Constituția R. Moldova este o constantă a propagandei ruse, care spune că Republica Moldova încalcă statutul de neutralitate și că Occidentul vrea să atragă Moldova în război dacă militari săi participă la misiuni internaționale, acesta fiind un fals total, deoarece în textul Legii supreme nu este stipulat că militarii moldoveni nu pot participa la exerciții sau misiuni externe vitale pentru menținerea unui ritm constant de antrenament și pregătire. Articolul 11 din Constituție vorbește despre faptul că „Republica Moldova proclamă neutralitatea sa permanentă” și că „Republica Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său”.

În ciuda acestui fapt, trupele ruse din Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR), care se subordonează direct Districtului de Vest al Armatei Ruse, staționează ilegal și fără mandat (spre deosebire de trupele de pacificare) în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, de peste 32 de ani.

În paralel, nu s-a pus niciodată problema prezenței militarilor români în Republica Moldova nici bilateral, nici la nivelul Alianței Nord-Atlantice, din care România face parte din 2007. În schimb, cooperarea dintre militarii celor două state este una constantă fie în cadrul exercițiilor bilaterale, fie a exercițiilor multi-naționale anuale.

Un „campion” al falsurilor

Ilan Șor a fost inclus de Stopfals.md într-un top al „campionilor” falsurilor promovate în anul 2023. Printre falsurile oligarhului fugar din anul 2024 se numără afirmația că Uniunea Europeană a distrus locurile de muncă din R. Moldova, că în R. Moldova preţurile la resursele energetice sunt mai mari decât în Europa, precum și alte numeroase falsuri vociferate pentru o televiziune din Rusia și într-un interviu oferit jurnalistului rus Alexei Venediktov.

 

Mădălin Necșuțu,

Stopfals.md

 

Acum suntem și pe Telegram!

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

26 aprilie 2024 1387

Relevant

Comments 0