Portalul care te protejează de falsuri

FALS: SUA au anunțat că oferă Moldovei asistență care constă din sicrie și saci negri

7 august 2023 1612
Articole, Gândește critic!
Colaj

Pe Facebook este publicată și promovată o postare în care se afirmă că „America a anunțat o nouă asistență pentru Moldova, care constă din sicrie și saci negri”. Persoana care a publicat această informație spune că a preluat-o de pe canalul de Telegram „Приднестровец”. Afirmația respectivă nu este confirmată în niciun fel. Surse din cadrul Guvernului şi Ministerului Apărării din Moldova au declarat că este un fals.

Postarea a fost deja distribuită de peste 150 de utilizatori, iar în unele comentarii se face referire la „repetarea scenariului ucrainean” şi la faptul că americanii „au grijă de noi cum au avut şi de Ucraina”.

Autorul: „Vreţi să spuneţi că autorităţile vor afişa acest gen de asistenţă?”

Am luat legătura cu proprietarul paginii de Facebook (înregistrat ca Сергей Добровольский) de pe care a fost făcută postarea, rugându-l să precizeze de unde are astfel de informații. El ne-a spus că sursa ar fi canalul de Telegram „Приднестровец”. La fel, l-am întrebat de ce are încredere în sursa respectivă, ținând cont de faptul că postarea nu conține niciun fel de linkuri de confirmare. Proprietarul paginii a răspuns: „De ce nu aș avea? Sau vreţi să spuneţi că autorităţile vor afişa acest gen de asistenţă?”.

În prima parte a postării de pe Facebook scrie că, după ce SUA „au trimis în Moldova un avion cargo militar cu arme și muniții”, au anunțat și „o nouă asistență care constă din sicrie și saci negri” (se prezumă că sunt saci pentru cadavre). Cine ar fi anunțat „asistența” în cauză, nu este specificat. În realitate, SUA, într-adevăr, au oferit asistență în valoare de peste 3 mil. de dolari pentru modernizarea Armatei Naționale a Moldovei. Acest lucru a fost anunțat la 4 august, inclusiv pe site-ul oficial al Ministerului Apărării. În acest mod, falsul despre sicrie şi saci este camuflat ca o informaţie veridică, fiind plasat în contextul unei informații adevărate.

Canalul de Telegram „Приднестровец” a publicat în repetate rânduri informaţii false şi neverificate, în special despre războiul din Ucraina. Anterior, subiectul despre „sicriele” care ar fi fost „comandate” a fost vehiculat de către Marina Tauber, deputată din partea Partidului „Şor” (partid declarat neconstituţional). Ea a anunțat că autorităţile ar pune la cale „provocări” în regiunea transnistreană în perioada sărbătorilor pascale și că ar fi comandat 3000 de sicrie. Și informaţia respectivă a fost falsă.

Surse din cadrul Guvernului şi Ministerul Apărării au calificat informaţiile drept un fals

Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului RM, a declarat pentru portalul Stopfals.md că informaţiile privind „asistența constând din sicrie şi saci negri oferită Moldovei” este un fals ordinar. El a mai adăugat că Guvernul îndeamnă de fiecare dată cetăţenii să fie atenți la dezinformare şi să combată ştirile false. În special, este recomandată:

  1. verificarea informaţiilor în surse oficiale şi credibile;
  2. verificarea informațiilor la persoanele de încredere care se ocupă de verificarea faptelor.

Ala Diaconu, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării din RM, la fel, a dezmințit informațiile privind „sicriele și sacii”, remarcând că este vorba despre un fals și că nici nu se discută despre astfel de „asistență”.

Promotor de falsuri și teorii conspirative

Am accesat și alte postări de pe pagina lui Сергей Добровольский. Multe dintre acestea critică autoritățile moldovenești și pe Maia Sandu, „Occidentul colectiv”, pe Președintele Ucrainei. De asemenea, acolo există falsuri crase. Mai multe publicații ale acestei persoane au fost blocate sau nu mai sunt afișate de Facebook, deoarece experții în verificarea faptelor au constatat că informația era falsă ori avea un caracter manipulator. Mai multe dintre subiectele indicate se pliază pe laitmotivul propagandei pro-Kremlin, inclusiv despre „Occidentul colectiv cel rău”, decesele în urma administrării vaccinurilor împotriva Covid-19 etc.

Constantin Hairetdinov,

Stopfals.md

7 august 2023 1612

Relevant

Comments 0