Falsuri recente
Într-un articol publicat de portalul cu politică editorială pro-Kremlin Sputnik.md se afirmă că prin exercițiile militare „JCET-2021” care se desfășoară pe poligonul de la Bulboaca, NATO, România și R. Moldova se antrenează pentru a destabiliza situația din regiunea transnistreană și pentru a ataca depozitul de muniții de la Cobasna. Aceste afirmații sunt false. În realitate, exercițiile nu au nicio tangență cu regiunea transnistreană, iar pe poligonul de la Bulboaca nu pot avea loc decât operațiuni de menținere a păcii, deblocare/salvare, nu și acțiuni militare convenționale.
De la 23 martie curent, pe poligonul de la Bulboaca al Armatei Naționale se desfășoară exerciţiul internaţional „JCET-2021” (Joint Combined Exchange Training) al unităților cu destinație specială din R. Moldova, România și SUA. Cu referire la aceste antrenamente, portalul Sputnik.md a publicat pe 10 aprilie articolul „Exercițiile trupelor speciale ale Moldovei și SUA – la ce-i trebuie asta Chișinăului?”, semnat de presupusul expert militar Alexandr Hrolenco. În text se insinuează că SUA, România și Republica Moldova se pregătesc să atace depozitul de muniții de la Cobasna, regiunea transnistreană: „Exercițiile unităților cu destinație specială din Moldova, România și SUA în preajma Transnistriei sunt cu adresă exactă și riscă să destabilizeze regiunea, iar o singură operațiune diversionistă „de succes” la arsenalul din Cobasna poate avea niște urmări similare cu bombardamentele americane de la Hiroshima și Nagasaki”.
„JCET-2021” sunt exerciții de pregătire pentru operațiuni de menținere a păcii
În realitate, exercițiile militare de la Bulboaca fac parte din planul anual de instruire al Armatei Naționale și nu au nicio legătură cu regiunea transnistreană sau cu depozitul de la Cobasna. Într-un răspuns pentru portalul Stopfals.md, Serviciul de presă al Ministerului Apărării al Republicii Moldova menționează că: „Exerciţiul Joint Combined Exchange Training (JCET) nu are tangență cu situația din regiunea transnistreană şi este doar un antrenament care face parte din Planul de instruire al Armatei Naționale pentru anul 2021 şi se desfășoară în conformitate cu acordurile de colaborare semnate cu partenerii externi. Militarii români și moldoveni participă cu regularitate la exerciții militare comune menite să asigure interoperabilitate între două armate partenere din state vecine”. Antrenamentele constau din ședințe de trageri specifice şi avansate, parașutări, antrenamente în teren, fiind utilizat echipamentul şi tehnica din dotarea Armatei Naționale. Astfel de exerciții se desfășoară de două ori pe an, începând cu anul 2009.
Expertul în domeniul securității Viorel Cibotaru, ministru al Apărării în 2015, confirmă că România, SUA și R. Moldova participă regulat la astfel de exerciții, în cadrul Parteneriatului pentru Pace. „Nu este vorba de operațiuni militare convenționale cu mari dislocări de unități, cu folosirea unor tipuri grele de armament și tehnică. Acestea sunt exerciții de pregătire pentru operațiuni de menținere a păcii sub egida Organizației Națiunilor Unite (ONU). Republica Moldova este parte a acestui proces, are angajamente globale și individuale, iar acest tip de pregătire contribuie la aceste misiuni, și nicidecum altor scopuri”, spune expertul, accentuând că pe poligonul de la Bulboaca nu pot avea loc decât operațiuni de menținere a păcii, deblocare/salvare, nu și acțiuni militare convenționale, despre care vorbește autorul Sputnik.md. În ce privește afirmația că se pregătește un atac asupra depozitului de la Cobasna, unde se află peste 20000 de tone de muniții, păzit de Grupul Operativ al Trupelor Ruse și care staționează ilegal de aproape 30 de ani în regiunea transnistreană, Viorel Cibotaru a comentat că „este ironic să vorbești că depozitul de la Cobasna ar putea fi atacat, în condițiile în care acesta este păzit de militarii ruși. La fel, este o ironie să afirmi despre pericolul unei catastrofe, legată de un potențial atac din partea R. Moldova”. Pe fundalul tensiunilor actuale dintre Rusia și Ucraina, în condițiile în care trupele rusești sunt concentrate la granițele Ucrainei, expertul afirmă că Sputnik.md prezintă Rusia ca victimă a conspirației NATO și SUA, iar mesajele promovate în acest articol sunt parte a războiului psihologic, de dezinformare, al Kremlinului.
Speculații în scop propagandistic
Exerciții militare similare s-au desfășurat în România, între 15 februarie-5 martie, la care însă nu au participat militari americani. Cu referire la acest aspect, autorul portalului Sputnik.md afirmă că R. Moldova poate fi folosită ca bază pentru diversiuni militare, iar NATO și R. Moldova se antrenează pentru a destabiliza situația din Transnistria. „Probabil, cele 19 zile ale primei etape JCET-2021 pe teritoriul românesc au fost considerate insuficiente pentru realizarea întregului plan al exercițiilor. În orice caz, exercițiile trilaterale în Moldova nu arată atât a antrenament, cât a misiune de recunoaștere a unui viitor teatru de acțiuni militare. (...) De altfel, o singură diversiune “de succes” a unor trupe speciale (moldovenești, românești sau americane) în preajma arsenalului de la Cobasna este suficientă pentru ca acolo să apară o groapă de mărimea unui crater de pe Lună – toată Moldova va avea de suferit”, speculează Sputnik.md.
Mesajele propagandistice anti-NATO sunt promovate frecvent de Sputnik.md. Un astfel de articol, semnat de același autor, a fost recent dezmințit de portalul Stopfals.md: „FALS: NATO vrea să ajungă în regiunea transnistreană”.
Sputnik.md face parte din agenția media rusească “Rossiya Segodnya”, creată printr-un decret prezidențial de Vladimir Putin în scopul „furnizării informațiilor despre politica de stat rusă și despre viața și societatea rusă pentru publicul din străinătate”. Agenția este condusă de Dmitrii Kiseliov, considerat unul din cei mai zeloși propagandiști ai Kremlinului.
Mariana Jacot,
Stopfals.md
Relevant
Comments 0