Portalul care te protejează de falsuri

FALS: Maia Sandu cere retragerea pacificatorilor din regiunea transnistreană și se pregătește de război

11 decembrie 2020 2058
Articole
Colaj: Stopfals.md

După alegerile prezidențiale din 15 noiembrie 2020, mai multe instituții media cu politică editorial pro-Kremlin au publicat articole în care se afirmă că președinta aleasă, Maia Sandu, cere retragerea forțelor de menținere a păcii din regiunea transnistreană, iar asta ar fi un semn că s-ar pregăti de război. Sursele media au citat un interviu al Maiei Sandu pentru o publicație ucraineană. În realitate, Maia Sandu nu s-a referit la retragerea misiunii de pacificare, ci a menționat despre necesitatea retragerii trupelor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova. Intenționat sau nu, jurnaliștii au confundat grupul militar rus care este staționat ilegal în stânga Nistrului cu forțele de menținere a păcii.

La 20 noiembrie 2020, președinta aleasă Maia Sandu a oferit un interviu portalului ucrainean Eurointegration.com.ua, iar între subiectele abordate a fost și regiunea transnistreană. Răspunzând la întrebarea „cum vede statutul regiunii după reintegrarea Moldovei?”, M. Sandu a afirmat că se opune federalizării Republicii Moldova, iar soluționarea diferendului „trebuie să includă retragerea completă a trupelor rusești din Moldova”. Iată citatul complet: «Уверена, что мы найдем формат решения конфликта. И он должен включать полный вывод российских войск с территории Молдовы. Мы об этом всегда говорили, и мы будем об этом говорить и дальше» (în traducere: „Sunt sigură că vom găsi o formulă pentru soluționarea conflictului. Iar această formulă ar trebui să includă retragerea completă a trupelor rusești de pe teritoriul Moldovei. Am vorbit întotdeauna despre asta și vom vorbi în continuare”).

După aceste declarații au urmat o serie de articole în sursele media cu politică editorială care favorizează PSRM, dar și în presa rusă pro-Kremlin. În toate cazurile, jurnaliștii au trunchiat afirmațiile președintei alese, insinuând că Maia Sandu a cerut retragerea forțelor de menținere a păcii. «Санду призвала к полному выводу российских миротворцев из Приднестровья», (în traducere: „Sandu a cerut retragerea completă a forțelor ruse de menținere a păcii din regiunea transnistreană”, a titrat portalul Ehomd.info. În text, se afirmă: «Мы говорили, что стань госпожа политик верховным главнокомандующим ВС РМ, не стоит удивляться „размораживанию” приднестровского конфликта и возобновлению военного противостояния между Кишинёвом и Тирасполем» (în traducere: „Am spus că, dacă doamna politician devine comandant suprem al forțelor armate ale Republicii Moldova, nu ar trebui să ne surprindă „dezghețarea” conflictului transnistrean și reluarea confruntării militare dintre Chișinău și Tiraspol”).

Articole similare au fost publicate și de alte site-uri care favorizează PSRM: Cenzura.md; Sputnik.md, A-tv.md, Kp.md. Niciuna dintre redacții nu a făcut o distincție clară dintre pacificatori și ceea ce a rămas din Armata a 14-a: Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) – trupe care au misiuni diferite. Presa rusă la fel a preluat imediat aceste dezinformări: Gazeta.ru, Rbc.ru, Ria.ru etc. 

FALS: Maia Sandu se pregătește de război

Iar la 26 noiembrie, site-ul cu politică editorială pro-Kremlin Eadaily.com, citând un politolog rus, a titrat: «Президент Молдавии готовится к войне с Приднестровьем — эксперт» (în traducere: „Președintele Moldovei se pregătește pentru un război cu regiunea transnistreană – expert”). Potrivit autorilor, politologul Nikolai Starikov ar fi „analizat victoria Maiei Sandu” și „a prezis escaladarea conflictului armat din regiune”: «Кроме того, новая глава молдавского государства будет всеми правдами и неправдами поднимать вопрос о выводе российских миротворцев. Этим самым она маскирует радикальные планы объединения с использованием силового давления на ПМР. (...) Если оттуда будут выведены миротворцы, там начнётся война» (în traducere: „Mai mult, noul șef al statului moldovean va aborda, cu și fără ocazie, problema retragerii pacificatorilor ruși. Astfel, ea disimulează planurile radicale de unificare cu utilizarea presiunii cu forța asupra regiunii transnistrene. (...) Dacă forțele de menținere a păcii sunt retrase de acolo, acolo va începe un război”. Astfel, și acest portal a transmis speculații, atribuindu-i Maiei Sandu afirmații pe care ea, de fapt, nu le-a făcut.

Ce a spus Maia Sandu și ce au auzit portalurile propagandiste?

La conferința de presă din 30 noiembrie 2020, la care au participat mai mulți jurnaliști din țară și de peste hotare, inclusiv în regim on-line, Maia Sandu a fost întrebată care este poziția ei cu referire la conflictul transnistrean. „Este poziția statului Republica Moldova și nu este una nouă. Am văzut că Federația Rusă are altă poziție. O să continuăm să discutăm ca să găsim soluții. Pentru noi obiectivul este ca aceste trupe rusești să se retragă de pe teritoriul Republicii Moldova. (...) Va trebui să lucrăm și eu sunt deschisă să lucrez, să discut cu Federația Rusă, așa încât să putem ajunge la o rezolvare a acestei situații”.

Ulterior, mai multe portaluri rusești au publicat articole în care este indusă ideea falsă că Maia Sandu optează pentru retragerea pacificatorilor. Este vorba de Gazeta.ru, Vedomosti.ru, Radiosputnik.ria.ru, Regnum.ru, Polit.info, Russian.rt.com, Lenta.ru, Themoscowtimes.com, News.liga.net, News.ru etc.

 

Colaj: Stopfals.md

Despre ce n-au relatat sursele media?

Acordul cu privire la principiile de reglementare pașnică a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, din 21 iulie 1992 prevede, printre altele, stabilirea unei forțe de pacificare cu includerea forțelor moldovenești, rusești și transnistrene, retragerea treptată a Armatei a 14-ea și stabilirea unei zone economice libere în Bender.

Captură foto

Angajamentele asumate de Rusia în cadrul  Summitului OSCE de la Istanbul din noiembrie 1999  de a-și retrage trupele rusești din stânga Nistrului.

Captură foto

Captură foto

Ion Manole: S-a recurs la manipulare în stil vechi pentru a induce în eroare opinia publică”

Ion Manole, președintele Asociației Promo-LEX, organizație care a realizat mai multe studii legate de conflictul din regiunea transnistreană, precizează că, „după anul 1992, Rusia și R. Moldova au inițiat procesul de evacuare a trupelor ruse, iar acei militari n-au nimic în comun cu forțele de pacificatori”. În prezent, misiunea de pacificare de pe Nistru este compusă din contingentele militare ruse, moldovenești, precum și reprezentanți ai așa-zise administrații ai regiunii transnistrene, dar și observatori militari ucraineni. În Zona de Securitate astăzi funcționează 15 posturi permanente ale forţelor de menţinere a păcii, iar efectivul misiunii este de 1.300 militari. „Misiunea operațiunii pacificatoare este crearea unor condiții ce ar duce la minimalizarea tensiunilor în zonă, prin intermediul punerii în aplicare și favorizării procesului de demilitarizare a regiunii", spune Ion Manole.

În opinia președintelui Promo-LEX, unele instituții de presă au schimbat accentele intenționat: „Când Maia Sandu a reiterat această obligație a Federației Ruse, s-a recurs la manipulare în stil vechi pentru a induce în eroare opinia publică și a induce panică. Forțele militare ruse care trebuie retrase de pe teritoriul R. Moldova nu trebuie confundate cu pacificatorii”.

Mesaje transmise constant de organizațiile internaționale

Din anul 1992, Armata a 14-ea a Federației Ruse a fost transformată în Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) care urma să fie evacuat de Rusia, însă refuză să părăsească teritoriul Republicii Moldova. GOTR staționează ilegal de aproape 30 de ani în regiunea transnistreană și păzește depozitul de la Cobasna, unde se află peste 20000 de tone de muniții. Potrivit unei decizii a Curţii Constituţionale din 2 mai 2017, „Federația Rusă nu și-a retras trupele sale de ocupație din Estul țării, ci, dimpotrivă, și-a consolidat prezența militară în partea transnistreană a Republicii Moldova, iar R. Moldova rămâne sub ocupație militară”. În aceeași hotărâre este menționat că aproximativ o mie de soldați ruși se află în Transnistria, cu misiunea de supraveghere a depozitelor de arme.

Din anul 2003, când a expirat termenul în care Rusia trebuia să-și retragă trupele, comunitatea internațională, în special Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), statele membre OSCE, Organizația Națiunilor Unite (ONU), autoritățile RM, periodic amintesc că Federația Rusă trebuie să-și respecte angajamente internaționale și să-și retragă trupele din Republica Moldova.

Mariana Jacot,

Stopfals.md

 

11 decembrie 2020 2058

Relevant

Comments 0