Portalul care te protejează de falsuri

FALS: Sucul de portocale, testat pozitiv la COVID-19

6 februarie 2022 3101
Articole, COVID-19
Colaj: Stopfals.md

Pe rețelele sociale este viral un videoclip cu un „experiment” care ar demonstra că testele rapide pentru depistarea COVID-19 nu sunt sigure. Persoanele din imagine au scurs o portocală în orificiul testului rapid, iar peste câteva minute pe test apar două linii, ceea ce ar însemna că este prezent virusul Sars-CoV-2 care provoacă COVID-19. Autorii filmulețului induc ideea că testele antigen nu sunt eficiente, iar datele autorităților referitoare la numărul de infectări ar fi umflate artificial. În realitate, testul antigen poate arăta „pozitiv dacă nu sunt respectate instrucțiunile de prelevare a probelor fiziologice sau dacă în ele sunt picurate lichide acide, cum ar fi băuturile răcoritoare sau carbogazoase.

În videoclipul publicat pe profilul cu numele Teohari Daniel, care ar fi din România, se vede cum cineva scurge o portocală pe un test rapid, iar la scurt timp apar două liniuțe care reprezintă „un rezultat pozitiv pentru COVID-19”. Imaginile video au fost însoțite de mesajul că autoritățile manipulează cu cifrele persoanelor infectate de COVID-19: „Luați să vedeți și voi de ce ne țin ăștia în case și ne fac ce ne fac!!! Cine nu crede să ia portocala și să încerce! Păi voi vă dați seama cum suntem manevrați?”.

Captură foto

Videoclipul a fost publicat pe Facebook la mijlocul lunii ianuarie 2022, iar până acum deja a fost distribuit de peste 92 de mii de ori și a adunat peste 8,5 mii de reacții, dar și peste 300 de comentarii, cu afirmații că testele antigen sunt defecte sau și nu sunt de încredere. În timp ce mulți utilizatori au tratat cu umor „experimentul”, alții sunt în asentimentul autorului filmulețului.

 Colaj capturi foto: Comentariile internauților nemulțumiți de calitatea testelor antigen.

Colaj capturi foto: Comentarii ale internauților care au reacționat ironic la „experimentul” cu sucul de portocale turnat peste un test antigen.

Filmulețul a fost distribuit inclusiv într-un grup de Facebook din R. Moldova.

Testele sunt sigure doar la probe biologice umane

În prezent, există două categorii de teste pentru a depista infecția cu Sars-Cov-2, cele de diagnosticare a infecției (test PCR și antigen) pentru a determina dacă o persoană este infectată, și cele serologice care arată dacă o persoană a fost infectată în trecut și dacă are anticorpi împotriva coronavirusului.

Prin testarea PCR se iau probe din nas și din gât, acestea fiind prelucrate biochimic în condiții de laborator. Testele Antigen sunt mai puțin sensibile și mai puțin fiabile decât testele PCR, dar mai rapide.

Și în cazul acestora se iau probe din nas sau din gât, doar că testul depistează infecția activă a virusului SARS-CoV-2 atunci când există o cantitate mai mare de proteină a virusului.

Instrucțiune de utilizare corectă a testului rapid antigen SARS-CoV-2

În videoclipul distribuit pe rețelele sociale, testul rapid antigen SARS-CoV-2 nu a fost făcut corect, așa cum spune instrucțiunea: cu o soluție tampon și cu un tampon nazofaringian uman adecvat. Portalul Stopfals.md a verificat manualul de utilizare al mai multor teste antigene COVID-19, cum ar fi Panbio, folosit în peste 120 de țări din întreaga lume, sau Beier care este unul din cel mai des folosite teste rapide. Astfel, conform instrucțiunilor, se ia o probă din gât sau nas cu tamponul care se află în interiorul testului. Ulterior, proba este amestecată într-o soluție pentru a asigura pH-ul optim înainte de a o picura pe bandă. Proba trebuie prelevată din secrețiile din gât și nas, dar nu din lichide alimentare.

Vedeți aici și aici cum trebuie folosit corect testul rapid antigen SARS-CoV-2.

  

Ghid de utilizare a testelor antigen SARS-CoV-2

Testele sunt sensibile la lichid acid

Experți internaționali au demonstrat că testele sunt sensibile la lichid acid. Acest lucru ni-l confirmă și Angela Paraschiv, șefa disciplinei de epidemiologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și președinta Comisiei epidemiologice a Ministerului Sănătății. Ea susține că, în cazul testelor antigen pentru detectarea COVID-19, probele trebuie luate din tractul respirator, iar rezultatul testului depinde foarte mult de calitatea de recoltare a probei, respectarea metodei descrise în instrucțiune, dar și de perioada în care s-a recoltat proba. Experta precizează că acidul care se conține în lichide sau în unele alimente poate cauza apariția semnul „pozitiv” pe un test antigen: „Sucul de portocale are un pH acid și poate provoca o reacție nespecifică și să determine un rezultat fals-pozitiv. Este o dezinformare. Aceste argumente nu au la bază dovezi științifice”.

Mark Lorch, profesor și șef interimar al Departamentului de chimie, biochimie și inginerie chimică de la Universitatea din Hull, Regatul Unit al Marii Britanii, le-a explicat jurnaliștilor de la redacția Reuters că aciditatea sucurilor, a băuturilor răcoritoare, cafelei etc. perturbă anticorpii de pe dispozitivele de testare și astfel schimbă rezultatele testelor. Totodată, John Koval, reprezentantul companiei de producere a testelor pentru COVID-19, Abbott Rapid Diagnostics, a specificat că utilizarea oricărui alt preparat sau lichid decât reactivul inclus în pachet poate face ca testul să fie nul.

Și experții în sănătate din SUA au ajuns la concluzia că substanțele acide pot perturba funcționalitatea unui test. În studiulGenerarea de rezultate fals pozitive privind antigenul SARS-CoV-2 în condiții de testare în afara recomandărilor producătorului: o abordare științifică a dezinformării pandemice”, publicat de Biblioteca națională în medicină din SUA  (US National Library of Medicine), experții atenționează că respectarea instrucțiunilor producătorului este esențială pentru obținerea unor rezultate precise ale testelor. Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) la fel a avertizat că există potențial de rezultate fals pozitive atunci când utilizatorii nu respectă instrucțiunile.

Jurnaliștii de fact checking demontează astfel falsuri de la începutul pandemiei

Nu este prima dată când testele rapide pentru COVID-19 au fost subiect de dezinformare, iar mai multe redacții de fact-checking îi avertizează pe oameni să nu creadă în aceste falsuri. Echipa de verificare a faptelor Reuters Fact Check a demontat falsurile că sucurile de fructe și cafeaua nu pot produce un rezultat pozitiv la testul pentru COVID-19. La fel, Verificat.afp.com a dezmințit că testele pentru COVID-19 au ieșit pozitive la Coca-Cola și sos de mere, Red Bull, bere sau apă de la robinet. Afirmația că „o portocală a fost testată pozitiv pentru COVID-19 folosind un test antigen” a fost demontată, inclusiv de către jurnaliștii de verificare a faptelor de la Fullfact.org.

Mariana Jacot,

Stopfals.md

 

6 februarie 2022 3101

Relevant

Comments 0