Portalul care te protejează de falsuri

FALS: Suspendarea acţiunii Tratatului FACE apropie Republica Moldova de NATO şi de un război cu Transnistria

25 martie 2024 1602
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

După ce Guvernul Republicii Moldova a decis suspendarea acţiunii Tratatului privind Forțele Armate Convenționale în Europa (Tratatul FACE), unii reprezentanți ai Partidului Socialiștilor au declarat că, în acest mod, țara noastră „este apropiată de blocul NATO și de un război cu Transnistria” (în original: «приближают к блоку НАТО и к войне с Приднестровьем»). Narațiunea este promovată intens pe Facebook și pe mai multe canale de Telegram. Totuși, afirmațiile nu corespund realității. În încercarea de dezinforma, autorii postărilor au prezentat laolaltă evenimente care nu au, de fapt, vreo legătură între ele.

Dodon: „Ne implică țara în conflict”

Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor, a declarat că „renunțarea la Tratatul FACE” (în original: «отказ от ДОВСЕ») contravine principiului neutralității. Afirmația se conține într-un status publicat pe 6 martie pe canalul său de Telegram.

Potrivit lui Dodon, „autoritățile nu ascund” (în original: «власти не скрывают») că „militarizarea țintește Rusia” (în original: «милитаризация направлена против России») și că ele „implică țara noastră în conflictul de pe teritoriul țării vecine”) (în original: «втягивают нашу страну в конфликт на территории соседней страны»). Postarea în cauză a fost distribuită de canalul de Telegram cunoscut pentru politica sa editorială pro-Kremlin, Аргументы и факты в Молдове.

Țîrdea: Ne apropiem de blocul NATO

Colegul lui Igor Dodon de partid, deputatul Bogdan Țîrdea, a declarat pe 9 martie că suspendarea participării R. Moldova la Tratatul FACE ne apropie de blocul NATO. În calitate de argument acesta a evocat acordul semnat recent între R. Moldova și Franța („Țin să reamintesc că dl Nosatîi, ministrul Apărării, a declarat că neutralitatea nu ne mai apără. Adică 30 de ani neutralitatea ne-a apărat și acum nu ne mai apără. Adică acest tovarăș sugerează aderarea la blocul NATO. Zis și făcut. Chiar ieri Moldova a semnat cu Franța un acord despre apariția în țară a unor misiuni militare franceze care să ne instruiască” (în original: «Хочу напомнить, министр обороны г-н Носатый заявил, что нейтралитет нас больше не защищает. То есть, 30 лет нас нейтралитет защищал, а теперь не защищает. То есть, сей товарищ намекает на вхождение в блок НАТО. Сказано-сделано, вот уже вчера Молдова подписала договор с Францией о появлении в стране военных миссий французских, которые будут нас обучать»), a punctat Țîrdea.

Declarația care a acumulat peste 8 mii de vizualizări și cca 300 de reacții a fost postată pe canalul de Telegram al lui Țîrdea, pe contul anonim «Смотри Не Перепутай» şi în grupul «ЗА МОЛДАВИЮ! МЫ ПРОТИВ САНДУ!» de pe Facebook.

Postări anonime pe Facebook: Sandu permite dislocarea trupelor NATO pentru a ataca Transnistria

Cel puțin 8 conturi de Facebook, inclusiv două cu poza lui Vladimir Putin ca fotografie de copertă, au postat un text identic în care se afirmă că prin suspendarea participării R. Moldova la Tratatul FACE, „regimul Maia Sandu se apropie tot mai mult de izbucnirea războiului” și, că în acest mod, Sandu „permite blocului NATO să desfășoare orice număr de trupe pe teritoriul moldovean pentru a ataca Transnistria”. Se mai spune că suspendarea participării la Tratatul FACE „elimină toate acordurile și restricțiile internaționale anterioare care mențineau pacea în această zonă”.

Textul în cauză a fost publicat pe conturi diferite de Facebook (aici, aici, aici, aici, aici, aici și aici).

Ce este Tratatul FACE și de ce Republica Moldova și-a suspendat participarea la acest pact?

La 6 martie 2024, Guvernul Republicii Moldova a decis suspendarea acțiunii Tratatului privind Forțele Armate Convenționale în Europa. Valeriu Mija, secretarul de stat al Ministerului Apărării, a notat că elaborarea proiectului de lege privind suspendarea Tratatului privind la Forțele Armate Convenționale în Europa este condiționată de trei factori. „Prima: retragerea oficială a Federaţiei Ruse din Tratat pe data de 7 noiembrie 2023. Doi: agresiunea militară asupra unui stat membru al Tratatului, asupra Ucrainei. Trei: Federația Rusă, din anul 2007, a suspendat Tratatul privind Forțele Armate Convenționale în Europa și tratatele internaționale conexe. Astfel, odată cu retragerea Federației Ruse din acest tratat, s-au schimbat fundamental circumstanțele care au stat la baza încheierii acestui tratat în 1990”, a punctat secretarul de stat responsabil de domeniul politicilor de apărare.

Proiectul de lege nu este deocamdată aprobat, urmând a fi discutat în cadrul ședinței plenare a Parlamentului.

Suspendarea acţiunii Tratatului va intra în vigoare peste 150 de zile după recepţionarea notificării de către Depozitar şi statele părţi la Tratat. Secretarul de stat al Ministerului Apărării a punctat că R. Moldova îşi rezervă dreptul de a reveni în viitor la acest tratat. Valeriu Mija a mai adăugat că Ministerul Apărării va continua sporirea măsurilor de încredere şi securitate „prin Documentul de la Viena al OSCE, documentele ONU, alte platforme internaţionale, bilaterale, din care facem parte”.

Tratatul privind Forțele Armate Convenționale în Europa a fost semnat în 1990 de către țările NATO și cele ale Pactului de la Varșovia, inclusiv de Uniunea Sovietică, din componența căreia în acea perioadă făcea parte Republica Moldova.

„Tratatul privind Forțele Armate Convenționale în Europa stabilește pentru fiecare țară restricții referitoare la forțele armate convenționale, adică numărul de militari, tancuri, artilerie, avioane pentru fiecare țară în parte. Tratatul a fost semnat în Rusia în 1990 pe când încă exista Uniunea Sovietică. Ulterior, pentru că au apărut noile state independente, noi forțe armate, s-a schimbat configurația și componența Alianței Nord-Atlantice, a fost încheiat un tratat adaptat cu cifre noi. De exemplu, conform tratatului adaptat, Republica Moldova trebuia să aibă cca 200 de tancuri, totuși Armata Națională niciodată n-a avut niciun tanc”, a spus fostul vicepremier pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, în comentariul oferit portalului Stopfals.md.

Versiunea actualizată a Tratatului FACE a fost semnată în anul 1999, în cadrul Summitului OSCE de la Istanbul, ținându-se cont de noile circumstanțe (precum dizolvarea Pactului de la Varșovia și extinderea NATO). Mai multe state s-au angajat să nu depășească limita de tehnică militară prevăzută de Tratatul FACE. În declarația Republicii Moldova se menționa că ea renunță la dreptul de a disloca temporar pe teritoriul său forțe militare străine în legătură cu prevederile constituționale care controlează și interzic orice prezență a acestora pe teritoriul ţării.

Totodată, versiunea actualizată a Tratatului FACE nu indică numărul de tehnică militară admisibilă pentru R. Moldova, așa cum este stipulat în cazul unor alte țări. Potrivit lui Flenchea, Republica Moldova n-a semnat versiunea actualizată a Tratatului, la fel au procedat și țările membre al Uniunii Europene, SUA și Canada, din cauza că Federația Rusă nu și-a retras armata de pe teritoriul Moldovei. „Ratificarea Tratatului adaptat de către Republica Moldova, țările membre ale Uniunii Europene și NATO a fost întotdeauna condiționată de retragerea trupelor rusești de pe teritoriul țării noastre și, în trecut, de pe teritoriul Georgiei. Astfel, în realitate, Republica Moldova nu doar că niciodată nu a fost aproape de restricțiile stabilite prin acest Tratat, dar, de fapt, niciodată nu l-a onorat, din motiv că noi nu l-am ratificat”, a specificat Alexandru Flenchea.

De menționat este că Duma de Stat a Rusiei a aprobat Legea privind suspendarea acțiunii Tratatului FACE încă la 7 noiembrie 2007. În martie 2015, delegația rusă a renunțat să mai participe la consultările privind Tratatul FACE. Pe 29 martie 2023, președintele rus Vladimir Putin a semnat Legea privind denunțarea Tratatului, în noiembrie fiind încheiată procedura de retragere a Federației Ruse din Tratat. La 7 noiembrie 2023, NATO a emis o declaraţie oficială în care se menţiona că ţările membre ale Alianţei condamnă decizia Rusiei de a suspenda acţiunea Tratatului FACE. În comunicatul de presă se preciza că toate statele participante ale Alianţei au decis să suspende acţiunea Tratatului. În aceeaşi zi, şi SUA au anunţat despre suspendarea angajamentelor privind Tratatul FACE.

Suspendarea participării la Tratatul FACE nu presupune apropierea de NATO

Suspendarea de către R. Moldova a participării la Tratatul FACE nu înseamnă apropierea ţării noastre de NATO, aşa cum afirmă Dodon şi
Ţîrdea, iar Acordul dintre R. Moldova şi Franţa, semnat la începutul lui martie, nu are vreo legătură nici cu NATO, nici cu retragerea din Tratat. În realitate, guvernele celor două state au încheiat acorduri de cooperare în domeniul  apărării şi economiei. Acestea au a fost semnate de către şefii de stat Maia Sandu şi Emmanuel Macron în timpul vizitei delegaţiei moldoveneşti la Paris, pe 7 martie curent.

Acordul în domeniul apărării va acoperi următoarele domenii importante pentru dezvoltarea și modernizarea Armatei Naționale: politica de apărare, participarea în misiuni și operații internaționale, controlul și gestionarea spațiului aerian, tehnologia informației și telecomunicațiilor militare, topografie militară, gestionarea resurselor umane, formarea lingvistică, logistică, medicină militară, gestionare financiară și bugetară.

NATO, una dintre principalele „sperietori” ale propagandei Kremlinului

La subiectul NATO propaganda promovată de Kremlin apelează frecvent, Alianţa Nord-Atlantică fiind printre principale subiecte ale falsurilor răspândite, inclusiv de politicienii și activiștii proruși din Moldova.

Promovarea falsurilor despre NATO s-a intensificat în Republica Moldova odată cu declanșarea de către Rusia a războiului de agresiune împotriva Ucrainei. Cele mai răspândite versiuni ale dezinformării susțin că NATO adună tehnică militară la granița cu R. Moldova sau că va deschide un laborator biochimic în baza militară de la Băcioi, concentrează zeci de mii de soldați în R. Moldova sau construiește o bază militară în RM. Falsurile mai anunţă despre sutele de tancuri NATO care se îndreaptă spre Transnistria și Găgăuzia, precum şi despre exerciţiile NATO „cu implicarea a 90.000 de militari, zeci de avioane și elicoptere și peste 1000 de vehicule de luptă”. Toate aceste falsuri au fost demontate de portalul Stopfals.md.

 

Elena Celak,

Stopfals.md

 

Vedeți și: (VIDEO) Top 5 falsuri despre securitate, propagate în 2023 în R. Moldova

 

Acum suntem și pe Telegram!

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

25 martie 2024 1602

Relevant

Comments 0