Portalul care te protejează de falsuri

FALS: UE nu-i mai oferă granturi R. Moldova, ci doar credite la dobânzi exorbitante

16 decembrie 2023 3200
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Bogdat (Bogdan) Țîrdea, a declarat într-un interviu pentru Sputnik Moldova că din cauză că UE se confruntă cu o amplă criză economică și socială nu-și mai poate permite extinderea și nici măcar să susțină Republica Moldova. În acest sens, el prezintă drept argument faptul că UE nu mai oferă R. Moldova decât „credite la dobânzi enorme și condiții sălbatice”. Datele furnizate de Guvern și de structurile europene denotă că afirmațiile lui Bogdat Țîrdea sunt false, iar UE rămâne unul dintre cei mai mari donatori externi ai Republicii Moldova.

La 16 noiembrie curent, deputatul BCS, Bogdat Țîrdea, a publicat pe Telegram o secvență dintr-un interviu oferit Sputnik Moldova, într-un context în care încerca să argumenteze că Uniunea Europeană este la „marginea prăpastiei” și pe „punctul de a exploda”: „У Евросоюза нет уже ресурсов, на расширение нет, на инвестиции нет, на реальную помощь нет. Ты что не видишь что они дают только кредиты с бешеными процентами и с дикими предусловиями” (în traducere, „UE nu are bani pentru extindere, nici pentru investiții, nici pentru ajutor real. Nu vedeți că ne dă doar credite la procente nebune și în condiții sălbatice?”).

Delegația UE: Granturi de peste 600 de milioane de euro în doi ani

Delegația Uniunii Europene la Chișinău notează, într-un comentariu pentru Stopfals.md, că în ultimii doi ani UE a pus la dispoziția Republicii Moldova sprijin financiar de peste 1,2 miliarde de euro, dintre care mai mult de jumătate reprezintă granturi, adică asistență nerambursabilă. „Din octombrie 2021, peste 1,2 miliarde de euro au fost puse la dispoziție pentru Moldova, din care mai mult de jumătate sunt granturi nerambursabile. Sprijinul se acordă, printre altele, prin asistență macrofinanciară, sprijin bugetar, asistență bilaterală prin Programe Anuale de Acțiune (AAP), ajutor umanitar, sprijin pentru răspuns la criză, precum și proiecte cu instituții financiare internaționale garantate de UE”, se arată în comentariul instituției.

Guvernul RM negociază cu UE Planurile Anuale de Acțiuni (PAA) finanțate în cadrul Instrumentului European de Vecinătate (ENI). PAA cuprind proiectele ce vor fi finanțate prin asistență nerambursabilă de Comisia Europeană”, potrivit unei note informative transmise pentru Stopfals.md de secretarul de stat la Ministerul Finanțelor, Ion Gumene. Astfel, în 2021 PAA a prevăzut asistență nerambursabilă Republicii Moldova în valoare de 52 de milioane de euro, în 2022 - 40, iar în 2023 - 31 de milioane de euro.

Finanțare UE de peste 1,6 miliarde de euro într-un program pentru Parteneriatul Estic

În plus, la 2 iulie 2021, Comisia Europeană a aprobat Documentul Comun de Lucru (Joint Staff Working Document) 4 - Recuperare, reziliență și reformă: prioritățile Parteneriatului estic post-2020, care prevede 5 inițiative emblematice (flagships) pentru Republica Moldova, finanțate de UE. Este vorba de o sumă totală de peste 1,6 miliarde de euro pentru domenii ca dezvoltarea infrastructurii și conectivității rutiere, susținerea întreprinderilor mici și mijlocii și creșterea eficienței energetice. Acești bani sunt oferiți ca împrumuturi, granturi și scheme de garantare.

Trebuie precizat că și anul viitor Uniunea Europeană va oferi granturi Republicii Moldova, potrivit proiectului legii bugetului de stat pentru 2024. Mai exact, este vorba de 62,5 milioane de euro în calitate de asistență macrofinanciară (MFA) și suport bugetar.

Sursa imagine: Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2024; www.mf.gov.md

Republica Moldova beneficiază și de programe regionale, precum cele de cooperare transfrontalieră și transnațională și alte forme de suport tehnic și financiar din diverse resurse/instrumente ale UE, inclusiv pentru cofinanțarea investițiilor finanțate de Banca Europeană de Investiții, sau alte instituții financiare. Concomitent, reprezentanții sectorului privat, ai societății civile, ai mediului academic și cultural beneficiază de sprijin financiar din partea UE în baza aplicațiilor depuse în cadrul inițiativelor regionale, date care nu se regăsesc în sistemul trezorerial național și nu pot fi prezentate”, notează Ministerul Finanțelor în comentariul său.

Credite europene vs. credite rusești

În privința condițiilor financiare ale creditelor pe care le oferă UE Republicii Moldova, despre care Bogdat Țîrdea afirmă că sunt oferite „la procente nebune și condiții sălbatice”, Ministerul Finanțelor precizează că rata anuală variază între 0,125% și 3,375% anual. În general, UE îi oferă credite Republicii Moldova cu o maturitate de până la 15 ani, inclusiv cu perioadă de grație de până la 5 ani.

Pentru comparație, creditul negociat în 2020 de Guvernul Chicu, cu Federația Rusă, susținut de socialiști, urma să fie acordat pentru 10 ani, fără perioadă de grație, cu o dobândă de 2%. În schimb, Moscova cerea ca pentru întârzierea plăților cu mai mult de 10 zile să fie aplicate dobânzi de 150%, ca proiectele comune să fie efectuate de companii rusești și ca Republica Moldova să-și asume angajamentul pentru stingerea unor credite acordate de băncile rusești unor „debitori moldoveni”. Amintim că atunci Curtea Constituțională a declarat a declarat neconstituțional acordul respectiv, invocând existența mai multor clauze neclare, dar și un număr disproporționat de angajamente pe care urma să și le asume Republica Moldova în fața Federației Ruse, în schimbul unui împrumut de până la 200 de milioane de euro.

Deputatul Bogdat Țîrdea este unul dintre cei mai activi promotori de falsuri printre aleșii poporului. De-a lungul timpului, el a dezinformat despre NATOrăzboiul Rusiei împotriva Ucraineiorganizațiile neguvernamentale și agricultură – alegații dezmințite de jurnaliști. În schimb, în postările și intervențiile sale, Țîrdea are mereu tendința de a laudă Rusia și politica Kremlinului.

 

Mariana Colun,

Stopfals.md

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!
16 decembrie 2023 3200

Relevant

Comments 0