Portalul care te protejează
de falsuri

Falsurile lunii ianuarie: benzina s-a scumpit de trei ori după alegerea Maiei Sandu, vaccinul împotriva COVID-19 provoacă infertilitate și hoți deghizați în voluntari oferă măști otrăvite

4 februarie 2021 810
Articole, Falsurile lunii

În luna ianuarie multe dezinformări au vizat-o pe președinta țării, Maia Sandu, dar au fost în vizor și vaccinurile împotriva infecției COVID-19. Unele sursele media afiliate politic au speculat că șefa statului ar susține inițiativa Ucrainei de a construi o hidrocentrală pe râul Nistru. O altă dezinformare a fost că benzina s-a scumpit deoarece în funcția de președinte a fost aleasă Maia Sandu. Unele site-urile cu profil religios au publicat articole în care au afirmat fals că vaccinul BioNTech/Pfizer provoacă infertilitatea.Media afiliată politic – portavoce a falsurilor și manipulării

După vizită oficială la Kiev a Maiei Sandu, pe 12 ianuarie 2021, unde președinta Moldovei s-a întâlnit cu președintele Ucrainei, mai multe surse media au publicat articole în care au făcut afirmații false că Maia Sandu susține inițiativa Ucrainei de a construi o hidrocentrală pe râul Nistru. Sursa primară a acestei dezinformări a fost deputatul și președintele fracțiunii PSRM în Parlament Corneliu Furculiță, care a publicat pe blogul său un text speculativ din care reiese că M. Sandu susține construcția de către Ucraina a unei hidrocentrale care ar pune în pericol alimentarea cu apă a orașului Chișinău. Câteva site-uri și posturi de televiziune afiliate PSRM au publicat materiale în care l-au citat pe C. Furculiță, accentuând că acesta i-a cerut Maiei Sandu să țină cont de interesele cetățenilor R. Moldova, dar nu de interesele străine. În realitate,  președinta nu a spus că susține construcția hidrocentralei de la Novodnestrovsk. Ea a declarat că trebuie continuat „dialogul dintre țările noastre pentru a asigura protecția și utilizarea durabilă a râului Nistru pentru ca apa lui să servească atât generației noastre, cât și generațiilor următoare”

După ce companiile petroliere au anunțat scumpirea carburanților, site-ul Telegraph.md a publicat un articol cu titlul manipulator „După alegerea Maiei Sandu, benzina s-a scumpit de trei ori”. Textul induce mesajul fals că această creștere a fost influențată de alegerea Maiei Sandu în funcția de președinte al R. Moldova. Textul nu conține nicio argumentare economică și nici nu se explică ce legătură au aceste majorări cu atribuțiile președintelui țării. De fapt, carburanții s-au scumpit în R. Moldova din cauza majorării cotei accizelor cu până la 9% și a scumpirii produselor petroliere pe piața internațională.

În ianuarie, unele site-uri cu profil religios și anti-vaccin au publicat articole în care au afirmat că vaccinul BioNTech/Pfizer provoacă infertilitatea. Sursele au făcut trimitere la petiția a doi medici care ar fi avertizat Agenția Europeană a Medicamentului cu privire la acest risc. Însă această afirmație nu este susținută științific, deoarece până în acest moment nu există niciun studiu specializat, iar pentru a ajunge la această concluzie trebuie făcute cercetări îndelungate și aprofundate.

Voluntari deghizați și măști otrăvite

Tot luna trecută, câțiva locatari ai unui bloc din municipiul Chișinău au primit într-un grup de Viber un mesaj de atenționare de la administratorul blocului, în care el îi anunța despre „voluntari care merg din ușă în ușă și distribuie măști de protecție, pulverizate cu substanțe narcotice”, aceștia fiind hoți care pătrund în felul acesta în casele oamenilor pentru a-i jefui. Inspectoratul General de Poliție a declarat pentru portalul Stopfals.md că mesajul este fals. Totodată, portalul nostru a constatat că falsul despre măștile otrăvite nu este nou. Un mesaj similar a fost distribuit anterior în câteva țări, în diferite chat-uri și rețele sociale.

Minicuni și dezinformări pentru vizualizări

Și site-urile de clickbait au publicat în ianuarie diferite falsuri despre ajutoare pentru copii, persoane social-vulnerabile și pensionari. Site-ul Bn-news-romania.info a dezinformat că „fiecare copil va primi câte 500 de lei de Paște și de Crăciun până la 18 ani, începând cu 14 ianuarie”, tot acest site dubios a dezinformat că „pensionarii și persoanele social vulnerabile, cu venituri lunare de până la 2.000 de lei, ar urma să primească câte 600 de lei de Paște”. În bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 nu sunt incluse mijloace financiare pentru alocații pentru copii cu ocazia sărbătorilor religioase. În Cronica site-urilor de știri false portalul Stopfals.md a dezmințit aceste minciuni, dar și alte „știri” inventate de site-uri dubioase create pentru vizualizări și dezinformare.

Ești om cu rațiune, gândește și analizează!

Stopfals.md

4 februarie 2021 810

Relevant

Comments 0