Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Vaccinul Pfizer-BioNTech provoacă infertilitate

27 ianuarie 2021 2875
Articole, COVID-19
Colaj: Stopfals.md

Unele site-uri cu profil religios și anti-vaccin publică și promovează pe rețelele sociale articole în care afirmă că vaccinul BioNTech/Pfizer provoacă infertilitatea, făcând trimitere la petiția a doi medici care ar fi avertizat Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) cu privire la acest risc. Până în acest moment nu există niciun studiu care să demonstreze că vaccinul împotriva COVID-19 produce infertilitate, iar medicii ginecologi și obstetricieni spun că pentru a ajunge la această concluzie trebuie făcute cercetări îndelungate și aprofundate.

Pe 15 ianuarie 2021, portalul Flux.md, gestionat de fostul politician Iurie Roșca care promovează diferite teorii ale conspirației, a publicat articolul în limba engleză Pfizer researcher warns of vaccine fertility threat” (în traducere: Un cercetător Pfizer avertizează că vaccinul amenință fertilitatea”). Articolul a fost semnalat de cititori pe platforma Semnale.stopfals.md.

Textul publicat de Flux.md a fost preluat integral de pe site-ul suedez Etnostra.com, care se descrie ca centru de rețea pentru naționalism european și care încurajează înțelegerea, prietenia și cooperarea dintre naționaliști la nivel european și internațional”. Este citat fostul cercetător al companiei Pfizer, Michael Yeadon, care împreună cu medicul german Wolfgang Wodarg au trimis o petiție Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), cerând instituției să oprească studiile clinice din a treia fază pentru vaccinul anti-COVID-19, deoarece „vaccinul ar putea bloca o proteină care este crucială în formarea placentei”. În articol se mai spune că unele vaccinuri pot preveni dezvoltarea placentelor la femeile însărcinate, rezultând că femeile vaccinate devin, în esență, infertile. Astfel, autorii petiției afirmă că proteina „Sincitina-1” (care ajută la formarea și dezvoltarea placentei) ar avea o componență similară cu proteina Spike a virusului SARS-CoV-2, iar în urma vaccinării cele două tipuri de proteină ar putea reacționa încrucișat, împiedicând formarea placentei.

Petiția conține o serie de afirmații nesusținute științific

Această afirmație a fost dezmințită de platforma națională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19 din România. Într-un comunicat publicat pe site-ul oficial Vaccinare-covid.gov.ro este menționat că petiția conține o serie de afirmații nesusținute științific. „Dacă ipoteza din petiția menționată ar fi adevărată, atunci ar fi trebuit să se constate o rată crescută a avorturilor în rândul gravidelor infectate cu virusul SARS-CoV-2, pentru că este declanșat răspunsul imun în mod natural în urma infecției. Acest lucru nu a fost demonstrat până în prezent prin studii științifice. Studiile științifice au arătat că infecția cu virusul SARS-CoV-2 în primul trimestru de sarcină nu predispune la avort”.

Pfizer: „Nu există date care să sugereze că vaccinul provoacă infertilitate”

Afirmația este dezmințită și de compania producătoare de vaccin. Într-un comunicat publicat pe 6 ianuarie 2021 pe pagina oficială Pfizer.com, compania anunță că studiile privind vaccinul COVID-19 nu au raportat până acum niciun fel de probleme serioase de siguranță. „Nu există date care să sugereze că vaccinul Pfizer-BioNTech provoacă infertilitate. S-a sugerat incorect că vaccinurile COVID-19 vor provoca infertilitate din cauza unei secvențe de aminoacizi foarte scurte în proteina Spike a SARS-CoV-2 care este parțial încrucișată cu o proteină din placentă numită Sincitina-1. Dintr-o perspectivă științifică, diferențele dintre cele două secvențe sunt destul de semnificative, ceea ce face foarte puțin probabil ca vaccinul nostru să genereze un răspuns care ar dăuna placentei”, se spune în comunicat.

Portalul american Wkyc.com, care a verificat această afirmație, scrie că cercetătorul Michael Yeadon, menționat în articol, nu mai lucrează pentru Pfizer. Potrivit profilului LinkedIn, Michael Yeadon a lucrat pentru companie până în 2011 în unitatea de cercetare alergică și respiratorie, cu opt ani înainte de începerea pandemiei coronavirusului. Site-ul mai scrie că „cei doi medici care își exprimă îngrijorarea cu privire la vaccinul Pfizer au un istoric de pedalare a informațiilor false despre COVID-19. În octombrie 2020, Yeadon susținea că „pandemia s-a încheiat efectiv”, iar Wodarg a postat un videoclip în care susținea că virusul nu este mai dăunător decât gripa sezonieră. Ambele afirmații s-au dovedit a fi false”, scrie Wkyc.com.

Medic ginecolog: „Nu există legătură între vaccinare și producerea infertilității”

Ginecologa și obstetriciana Rodica Comendant, conferențiară universitară și directoarea Centrului de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive din R. Moldova, spune că vaccinul este nou și încă nu există studii care să demonstreze impactul pe termen lung asupra fertilității umane. „Este încă prematur să afirmăm dacă acest vaccin influențează asupra fertilității umane, fie că vorbim de bărbați sau femei. Astăzi niciun medic, dacă este o persoană onestă și corectă, nu poate să spună lucruri care nu sunt verificate. Fără a avea studii și argumente, am induce în eroare opinia publică”. Doamna Comendant a precizat pentru Stopfals.md că nu există nicio legătură între fertilitate și vaccinare. Din spusele ei, infertilitatea atât la femei, cât și la bărbați, este cauzată de mai mulți factori, cum ar fi infecțiile cu transmitere sexuală sau diverse maladii care contribuie la impermeabilitatea trompelor uterine, ea poate fi cauzată de sarcinile  intrauterine, de diferite dereglări hormonale, incompatibilitatea dintre parteneri etc.

Mariana Jacot,

Stopfals.md

27 ianuarie 2021 2875

Relevant

Comments 0