Portalul care te protejează
de falsuri

Falsurile lunii ianuarie: președinta Maia Sandu a simulat momentul vaccinării, iar la Cahul patrulează polițiștii moldoveni împreună cu polițiștii români

3 februarie 2022 963
Articole, Falsurile lunii
Stopfals.md

Anul 2022 a început cu publicarea unor falsuri și informații speculative cu tentă politică. Astfel, un site afiliat editorial PSRM a dezinformat că președinta țării Maia Sandu nu și-a administrat cea de-a treia doză de vaccin împotriva Covid-19, ci doar a simulat vaccinarea. Un alt fals a fost distribuit de un deputat din autonomia găgăuză care a afirmat că în Cahul și raionul Vulcănești patrulează polițiștii din România.

Într-o știre publicată de site-ul Actualitati.md, afiliat editorial Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), autorul speculează că președinta Maia Sandu nu și-ar fi administrat cea de-a treia doză de vaccin împotriva Covid-19 și doar a simulat procedura de vaccinare. Ca „dovadă” au fost publicate câteva fotografii în care se vede cum asistenta medicală care a făcut injecția ar fi lucrat cu două seringi diferite. În realitate, la administrarea vaccinului BioNTech-Pfizer utilizarea a două seringi este obligatorie: mai întâi soluția trebuie diluată cu ser fiziologic cu o seringă mare, iar cu altă seringă mică este administrat vaccinul propriu-zis. După ce portalul Stopfals.md a dezmințit speculațiile de pe site-ul Actualitati.md, în textul inițial a fost inserată și opinia unui medic care explică întregul proces de inoculare a serului anti-COVID-19.

Un deputat confundă acțiunile polițiștilor de frontieră cu cele ale poliției locale

Deputatul Adunării Populare a Găgăuziei Leonid Chiosea a declarat la una din ședințe că „poliția română patrulează la Cahul și în raionul Vulcănești”. Atât Inspectoratul de Poliție Cahul, cât și Inspectoratul Național de Securitate Publică al IGP au dezmințit aceste afirmații. Intenționat sau din neatenție, deputatul din partea Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor a confundat acțiunile poliției locale cu cele ale polițiștilor de frontieră. Începând cu iunie 2019, sunt desfășurate periodic patrulări comune în zona de frontieră moldo-română, și nu în orașe sau alte localități, așa cum a declarat L. Chiosea.  

FALS: Un jurnalist și un copil din Brazilia au făcut stop cardiac la scurt timp după vaccinare

Site-ul Flux.md, cunoscut ca promotor al teoriilor conspirației despre COVID-19 și vaccinare, a publicat în ianuarie un articol în care a afirmat că un jurnalist brazilian ar fi făcut stop cardiac în timpul unei emisiuni, la doar o săptămână după ce și-a administrat doza doi a vaccinului împotriva COVID-19. Această informație a fost preluată de pe site-ul românesc Activenews.ro și este un fals. De fapt, prezentatorul de televiziune a suferit un stop cardiac din cauza unei probleme congenitale la inimă și care nu are nicio legătură cu administrarea serului.

În ianuarie a devenit virală și altă informație care nu corespunde adevărului, tot din Brazilia. O agenție de știri guvernamentală din Rusia, mai multe site-uri rusești, dar și câteva surse din Moldova au anunțat că un copil de 10 ani din Brazilia ar fi făcut stop cardiac după ce i-a fost administrat vaccinul împotriva COVID-19. Portalul Stopfals.md a verificat aceste afirmații și a constatat că ele sunt false. Autoritățile sanitare braziliene au anunțat că fetița despre care este vorba nu a avut nicio reacție la vaccinul anti-COVID, iar medicii au ajuns la concluzia că ea a leșinat din cauza unei boli congenitale despre care părinții nu au știut anterior.

Ești om cu rațiune, gândește și analizează!

Stopfals.md

3 februarie 2022 963

Relevant

Comments 0