Portalul care te protejează
de falsuri

Falsurile lunii iulie: Poze trucate cu Maia Sandu, Europa atacată de sifilis și exporturi de 90% în Rusia

9 august 2019 792
Articole

În luna iulie 2019 a fost difuzată o dezinformare în care moldovenii erau speriați că în Europa crește numărul de îmbolnăviri cu sifilis. Un alt fals mediatizat în presă este că cele mai multe exporturi din Moldova se duc spre Federația Rusă. Și prim-ministra Maia Sandu a fost vizată într-o știre falsă, precum că la inaugurarea bașcanei din Găgăuzia, Irina Vlah, ar fi ținut un discurs pe fonul steagului Federației Ruse.

La începutul lunii iulie, site-ul Kp.md a publicat un articol în care afirmă că directorii de grădinițe din Chișinău ar închide intenționat grupele ruse, sub diferite pretexte. Autoarea materialului acuză autoritățile că ar susține astfel discriminarea pe criterii lingvistice. În realitate, autoritățile locale închid sau deschid grupe cu instruire în limba rusă doar la solicitarea părinților.   

Același portal a publicat o știre în care se menționează că în Europa a crescut considerabil numărului de îmbolnăviri de sifilis, boală care ar prezenta o năpastă pentru țările europene. Informația a fost prezentată tendențios, iar jurnaliștii au evitat să prezinte incidența acestei boli în Republica Moldova și Federația Rusă, unde numărul îmbolnăvirilor de această boală venerică este de câteva ori mai mare ca în țările Uniunii Europene. 

Iar într-o știre publicată de portalul rusesc Ren.tv se menționează că „80-90% din exporturile din Republica Moldova sunt îndreptate către Federația Rusă”. În realitate însă, de câțiva ani, România este țara unde Republica Moldova exportă cel mai mult. Federația Rusă este lider doar la anumite categorii de produse, cum ar fi strugurii sau merele.

Prim-ministra, Maia Sandu, ținta dezinformărilor

La 20 iulie, pe rețelele sociale, dar și pe câteva portaluri, a fost intens distribuită o fotografie în care apare Maia Sandu, care ar rosti un discurs pe fundalul drapelului Federației Ruse, demnitara fiind prezentă la ceremonia de investire a bașcanului Irina Vlah. Poza a fost trucată, fiindcă, în realitate, la începutul discursului prim-ministrei Sandu, pe fundal apare tricolorul țării noastre, iar ulterior bannerul oficial al festivității de inaugurare. 

Tot în iulie, pe Stopfals.md au fost analizate știrile, trase la indigo, de la posturile TV ale holdingul media al lui Vladimir Plahotniuc Publika TVPrime și Canal 2, de la întrevederea prim-ministrei Maia Sandu cu reprezentanții presei. În aceste știri se spune că Maia Sandu ar fi promis să rezolve „pretinsele” probleme ale presei „afiliate actualei guvernări”. În realitate, prim-ministra Maia Sandu nu a făcut promisiuni doar pentru anumite categorii de presă, iar discuțiile s-au axat pe problemele presei din țara noastră.

Ești om cu rațiune, gândește și analizează!

Stopfals.md

Top falsuri ale lunii iulie 2019.pdf

 

9 august 2019 792

Relevant

Comments 0