Portalul care te protejează
de falsuri

Falsurile lunii mai: Maia Sandu susține agricultorii străini, familia tradițională este în pericol, iar ofițerii CNA vor asista la examenele de BAC

9 iunie 2021 279
Articole, Falsurile lunii
Stopfals.md

În luna mai, protagonista dezinformărilor publicate în spațiul public a fost tot președinta R. Moldova, Maia Sandu. Astfel, printre falsurile cele mai virale au fost că Maia Sandu refuză să promulge legea care obligă comercianții să ofere 50% din rafturile magazinelor pentru produsele autohtone și tot ea a influențat scumpirea carburanților. Odată cu apropierea alegerilor parlamentare anticipate, au revenit în spațiul public și sperietorile electorale de odinioară, inclusiv că țara va fi dată străinilor, iar valorile familiale sunt în pericol. Aceleași mesaje, utilizate și anterior în pliantele PSRM, sunt promovate intens în actuala campanie electorală de surse media care favorizează acest partid.

FALS: Maia Sandu refuză să promulge legea care obligă comercianții să ofere 50% din rafturile magazinelor pentru produsele autohtone

Timp de două săptămâni, mai multe site-uri cu politică editorială pro-PSRM au publicat și promovat articole care anunțau că președinta Maia Sandu „refuză să promulge legea care obligă comercianții să asigure pentru produsele autohtone cel puțin jumătate din rafturile magazinelor” pentru că „protejează agricultorii străini”, iar „decizia de a nu promulga legea a fost dictată din afară”. Toate aceste afirmații sunt false. Portalul Stopfals.md a constatat că autorii acestor articole au indus în eroare intenționat sau au confundat mai multe modificări la Legea cu privire la comerțul interior. În realitate,  modificarea cu privire la 50% produse autohtone pe rafturi a fost votată de Parlament și promulgată de Igor Dodon încă în 2020 și urmează să intre în vigoare pe 1 iulie 2021. Iar modificările pe care nu le-a aprobat Maia Sandu se referă la interdicția impusă comercianților de a cere de la producători o reducere mai mare de 10% pentru produsele autohtone plasate pe raft.

FALS: Scumpirile la carburanți le-a generat Maia Sandu

Noile scumpiri ale carburanților au generat noi falsuri. După ce unele companii petroliere au afișat de câteva ori, pe parcursul lunii mai, prețuri majorate la benzină și motorină, portalurile pro-PSRM, dar și unele canale de Telegram anonime au publicat texte speculative, inducând mesajul că aceste scumpiri le-ar fi generat artificial Maia Sandu. În realitate, potrivit legii, prețurile la carburanți nu sunt reglementate de președintele R. Moldova, de Guvern sau de Parlament, însă sunt stabilite de petroliști. Recent Legea privind piața produselor petroliere a fost modificată, iar prețurile carburanților vor fi plafonate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

FALS: „Nu dăm țara străinilor”, „tradițiile și valorile familiale sunt în pericol”

Dacă în campania prezidențială din 2016 alegătorii erau speriați cu invazia „celor 30 de mii de sirieni”, în această campanie electorală sunt distribuite masiv sloganele: „Moldova este în pericol. Nu dăm țara străinilor” și Tradițiile și valorile familiale sunt în pericol”. Portalul Stopfals.md a analizat aceste mesaje și a constatat că sunt aceleași falsuri, care au fost promovate de PSRM în campaniile electorale precedente.

FALS: „Convenția de la Istanbul distruge familia tradițională și protejează interesele minorităților sexuale”

Liderul PSRM Igor Dodon a anunțat la un post de televiziune că PSRM va refuza să ratifice Convenția Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenței împotriva femeilor şi a violenței domestice (Convenția de la Istanbul), deoarece acest document ar impune statele semnatare să protejeze interesele minorităților sexuale. Cu toate că afirmațiile lui Dodon referitoare la Convenție sunt false, mai multe site-uri le-au diseminat fără să explice ce reprezintă, de fapt, această Convenție. În realitate, Convenția de la Istanbul recunoaște violența față de femei ca o încălcare a drepturilor omului și o formă de discriminare a femeilor și nu favorizează în mod special interesele minorităților sexuale.

FALS: Ofițerii CNA vor asista la examenele de bacalaureat

Tot în luna mai, portalul cu politică editorială pro-Kremlin Sputnik.md a publicat un articol în care anunța că ofițerii anticorupție vor fi prezenți în centrele de examinare în ziua desfășurării examenelor de bacalaureat. Această afirmație este falsă. Portalul a făcut trimitere la comunicatul publicat de Centrul Național Anticorupție (CNA), însă în acel comunicat nu există nicio frază care ar confirma afirmația. În realitate, ofițerii CNA nu vor fi în incinta centrelor de BAC, ci vor oferi ajutor tehnic celor care supraveghează sistemul video, după cum au făcut și anterior.

Stopfals.md

9 iunie 2021 279

Relevant

Comments 0