Falsuri recente
După ce unele companii petroliere au afișat la început săptămânii prețuri mai mari la benzină și motorină, portalurile pro-PSRM, dar și unele canale de Telegram anonime au publicat texte speculative, inducând mesajul că aceste scumpiri le-ar fi generat artificial Maia Sandu. În realitate, Președintele Republicii Moldova nu are competențe legale de a stabili prețurile la carburanți, iar asocierea scumpirilor cu numele Maiei Sandu sau a altui politician este o speculație cu scopul manipulării opiniei publice.
La 19 mai, site-ul Democracy.md a titrat: „În țara condusă de Maia Sandu, benzina și motorina s-au scumpit din nou”. În text se spune că în prezent „carburanții s-au scumpit pentru a opta oară în ultima jumătate de an”. Texte aproape trase la indigo au publicat și site-ul Livenews.md, care a adăugat că „tendința de majorare a prețurilor la carburanți a început la sfârșitul lui decembrie, după ce Maia Sandu a devenit președinte”, dar și Evenimentul.md care a accentuat în titlu: „Scumpirile continuă! În țara condusă de Maia Sandu, benzina a ajuns să coste 1 EURO”. De menționat că, până în 2019, toate aceste site-uri au promovat masiv Partidul Democrat și pe Vladimir Plahotniuc și i-au denigrat pe oponenții acestora, iar acum au o politică editorială favorabilă PSRM și lui Igor Dodon.
Aif.md, site-ul ziarului „Argumentî i Faktî”, editat de „Exclusiv Media SRL”, firmă deținută de deputatul socialist Corneliu Furculiţă, a titrat că «В Молдове снова подорожало топливо» (în traducere: „În Moldova, iarăși s-au scumpit carburanții”). La fel ca și site-urile menționate mai sus, Aif.md a afirmat că: «Стоит отметить, что это уже восьмое повышение цен на топливо с момента прихода к власти Майи Санду. В общем за это время бензин подорожал на 5 леев» (în traducere: „Trebuie remarcat faptul că este deja a opta creștere a prețurilor la combustibil de când Maia Sandu a venit la putere. În general, în tot acest răstimp, prețul benzinei a crescut cu 5 lei”). Un articol similar a publicat și site-ul Kp.md, deținut de aceeași companie a lui Corneliu Furculiță.
Nu este prima dată când site-urile afiliate PSRM asociază aceste scumpiri cu numele președintei. La începutul lunii mai, articole similare au publicat Kp.md și Telegraph.md.
Informații speculative și pe canalele anonime de Telegram
Unele canale anonime de Telegram la fel au speculat că aceste scumpiri ar fi legate de Maia Sandu și PAS. Unele texte sunt identice cu cele publicate de site-urile afiliate politic. Canalul anonim de Telegram „Bazar Politic” ironizează pe seama celor care au votat-o pe Maia Sandu, lăsând să se înțeleagă că președinta ar fi vinovată de creșterea prețurilor. „Felicitări, moldoveni! Maia Sandu a adus EUROpa în Moldova. Benzina Premium a ajuns la 1 EURO”. La scurt timp, același canal scrie: „PAS vine cu o propunere revoluționară: Prețurile la benzină și motorină TREBUIE să fie afișate în EURO, ca cifra de pe panouri să nu streseze cetățenii. Pornim vremuri bune!”.
Sursă: captură foto canalul de Telegram „Bazar Politic”
Un alt canal anonim, aceeași minciună. „MercuryDetox” scrie „și din nou scumpiri pe piața carburanților”, atașând o poză cu președinta Maia Sandu.
Sursa: canalul de Telegram „MercuryDetox”
Prețurile la carburanți și înțelegerile de cartel
În ianuarie 2021, când sursele pro-PSRM la fel au asociat scumpirile prețurilor la carburanți cu activitatea Maiei Sandu, portalul Stopfals.md a dezmințit aceste falsuri. Potrivit legislației în vigoare, prețurile la carburanți nu sunt reglementate de președintele Republicii Moldova, de Guvern sau de Parlament. Acum petroliștii stabilesc de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, însă recent a fost adoptată o lege care modifică Legea privind piața produselor petroliere, iar prețurile carburanților vor fi plafonate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Potrivit acestor modificări, benzinăriile nu vor mai putea afișa alte prețuri decât cele stabilite de ANRE. Într-o postare pe Facebook, președinta Sandu a anunțat că a promulgat legea, menționând despre necesitatea de a plafona prețurile la produsele petroliere prin lege, deoarece pe piaţa petrolieră sunt înțelegeri de cartel, iar Consiliul Concurenței nu ia măsurile necesare. „Legea venită de la Parlament este una slabă, aceasta conține prevederi confuze, probabil introduse acolo intenționat de anumiți deputați, dar am decis că e mai bine să o semnez așa cum este și să venim cu redactări imediat după alegeri. Următorul Parlament va trebui să îmbunătățească această lege și, împreună cu Guvernul, să facă ordine în domeniu”. Legea va intra în vigoare pe 14 iunie 2021 și prevede că „prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale se vor calcula per litru separat pentru fiecare tip de produs petrolier și fiecare partidă de produse petroliere importate”. La fiecare două săptămâni vor fi stabilite prețuri plafon în funcție de fluctuațiile existente la bursele internaționale și regionale. În decurs de o lună, ANRE trebuie să elaboreze și să aprobe metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la carburanți, iar pe 20 mai a avut loc prima rundă de consultări la această temă.
Potrivit portalului de știri economice Mold-street.com, ultima majorare a prețurilor a fost cauzată de scumpirea în ultima lună cu circa 5% a produselor petroliere la bursele internaționale. De asemenea, prețul a fost determinat și de majorarea accizelor cu 9% de la 1 ianuarie 2021. Chiar și așa, unii politicieni acuză companiile petroliere că acționează concertat. La emisiunea „Cutia neagră cu Mariana Rață” de la postul de televiziune TV8, deputatul PPDA Alexandru Slusari a declarat că scumpirile sunt nejustificate, iar majorarea accizelor cu 9% de la 1 ianuarie are o pondere nesemnificativă la prețul de azi. „Când s-au început scumpirile, în decembrie, barilul s-a ridicat la 70 de dolari. Iată suntem în luna mai, în această perioadă el a oscilat, s-a coborât, s-a ridicat, dar mai mult de 70 de dolari n-a fost. Dar nu de 6 ori? (...) Toate aceste majorări nu au fost determinate de factori obiectivi economici, dar de „mofturile”, eu așa spun mai popular, sau acțiunile concertate ale șase companii petroliere”.
Prețurile au revenit la cotele de la începutul anului 2020
Mold-street.com mai scrie că circa o treime din prețul la pompă al carburanților sunt taxe și accize, iar peste 50% - prețul de achiziție. „În ultimii ani, s-a înregistrat o creștere semnificativă și permanentă a accizelor la produsele petroliere, care a început în anul 2018, pe timpul Guvernului Greceanîi”, menționează portalul.
După ultimele scumpiri, un litru de benzină A95 costă 20,40-20,45 lei, iar motorina – 16,70-16,80 lei per litru. Nu este prima dată când în Republica Moldova prețul benzinei A95 a depășit 20 de lei litrul. Într-o analiză a expertului economic Veaceslav Ioniță de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, se menționează că, în prezent, prețul la carburanți a revenit la cotele de la începutul anului 2020.
Mariana Jacot
Stopfals.md
Relevant
Comments 0