Portalul care te protejează
de falsuri

Falsurile lunii septembrie: Profesorii nevaccinați își dau demisia, Moldova din nou este invadată de refugiați, iar tulpina Delta nu există

11 octombrie 2021 814
Articole, COVID-19
Stopfals.md

Cele mai multe dezinformări lansate în spațiul public pe parcursul lunii septembrie au vizat criza refugiaților din Afganistan și hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică cu referire la cadrele didactice nevaccinate. Astfel, unele surse media au distribuit falsuri că zeci de cetățeni din Afganistan au sosit la Chișinău cu o cursă avia București-Chișinău, iar altele au speculat că profesorii din Chișinău care nu sunt vaccinați demisionează pentru că nu sunt de acord să-și facă teste din cont propriu. S-au înmulțit și dezinformările despre tulpina Delta, promovate în special de site-urile cu profil religios sau antivaccin.

La începutul lunii septembrie, câteva site-uri au publicat articole în care au afirmat că mai mulți profesori din Chișinău și-au prezentat demisia după ce Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică (CNESP) a hotarât că toți angajații din educație care nu sunt vaccinați anti-COVID-19 trebuie să se testeze periodic din cont propriu. Sursa inițială a acestei informații este canalul anonim de Telegram „Factor News” care a publicat un video cu declarații ale unor persoane prezentate ca fiind angajați din domeniul educației. Ministerul Educației și Cercetării și Direcția Educație Chișinău au dezmințit afirmațiile, menționând că până la data de 4 septembrie nu au fost înregistrate solicitări de demisie din partea angajaților din domeniul învățământului ca urmare a deciziei CNESP.

Portalul Bloknot-moldova.md a publicat la sfârșitul lunii august un articol în care a afirmat că zeci de refugiați din Afganistan au sosit cu avionul de pe cursa București – Chișinău și că „Moldova acceptă cu drag refugiați din Afganistan”. Articolul a fost preluat rapid de alte câteva site-uri, care au citat drept sursă o postare pe Facebook a unui cetățean care ar fi zburat cu aceeași cursă. Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a infirmat aceste informații, precizând că pe 28 august niciun cetățean al Afganistanului n-a traversat frontiera țării noastre cu acest avion.
Alte speculații la tema refugiaților au apărut după ce Moldova, împreună cu alte aproape o sută de țări ale lumii, a semnat la sfârșitul lunii august „Declarația privind asigurările de călătorie în caz de evacuare din Afganistan”. Sursele media afiliate PSRM au publicat concertat știri că „Moldova ar putea primi refugiații din Afganistan în schimbul unor granturi din UE”, citând declarațiile speculative ale unor politicieni socialiști. În realitate, cele 98 de state semnatare își revendică dreptul de a asigura evacuarea liberă a cetățenilor acestor țări din Afganistan, dar și a afganilor care au colaborat cu statele respective, precum și a persoanelor din categoriile de risc. Republica Moldova este semnatară a tratatelor internaționale de protecție a refugiaților.

Tot în luna septembrie, a devenit subiect al multor teorii ale conspirației varianta Delta a infecției care provoacă COVID-19. Câteva site-uri cu profil religios și antivaccin au publicat articole în care au afirmat că noua variantă ar fi inofensivă, în timp ce altele afirmau că tulpina Delta a fost inventată, la fel ca și pandemia de COVID-19. Portalul Stopfals.md a dezmințit aceste informații false și speculative. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, tulpina Delta este extrem contagioasă și se răspândește cu 60% mai rapid decât tulpinile precedente, provocând cele mai multe spitalizări.

Luna trecută, portalul Stopfals.md a dezmințit și falsul că vaccinul împotriva COVID-19 ar conține metale grele care ar crea un câmp magnetic la locul vaccinării.

 

Ești om cu rațiune, gândește și analizează!

Stopfals.md

 

11 octombrie 2021 814

Relevant

Comments 0