Portalul care te protejează de falsuri

FALS: Pe întreprinzătorii moldoveni îi așteaptă falimentul pe piața UE

31 ianuarie 2024 2067
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

Nina Dimoglo, activistă a fostului partid „Șor”, formațiune declarată neconstituțională în Republica Moldova, susține că pe oamenii de afaceri din Republica Moldova îi așteaptă falimentul pe piețele statelor europene și că aceștia s-ar simți mai confortabil pe piața din Federația Rusă. Afirmația este falsă. Datele oficiale pentru ultimii ani arată că exporturile moldovenești merg preponderent în țările UE, în timp ce volumul exporturilor în Rusia este în scădere.

Pe 12 ianuarie 2023, site-ul Pravda.md a publicat o știre în care sunt citate declarațiile activistei fostului partid „Șor”, Nina Dimoglo, conform cărora oamenii de afaceri din Republica Moldova riscă falimentul pe piețele europene. În articol, Nina Dimoglo a fost prezentată ca „jurnalistă”.

«Чаще всего предприимчивых молдаван ждет там крах из-за непонимания особенностей местных рынков, неконкурентоспособности их товаров или услуг, неприятия «чужаков» местным обществом. Даже если брать в расчет бизнес среду, то на российском рынке молдавским бизнесменам работать более комфортно, чем на Западе» (în traducere: „De cele mai multe ori, pe întreprinzătorii moldoveni îi așteaptă falimentul acolo din cauza neînțelegerii particularităților piețelor locale, a lipsei capacității de concurență a produselor și serviciilor lor și din cauza neacceptării „străinilor” de către societatea locală. Chiar referindu-ne la mediul de afaceri, businessmenilor moldoveni le este mai confortabil să lucreze pe piața rusă decât în ​​Occident”), a spus Dimoglo.

«Однако, у бизнеса в Молдове сейчас немного перспектив, а предпринимателям выгоднее перенести производство в Россию. Ввиду понимания потребительских предпочтений  покупателей и потребителей, отсутствию языкового барьера, возможностям  «социальных лифтов» гражданам Молдовы гораздо легче на востоке» (în traducere: „Cu toate acestea, afacerile în Moldova au acum puține perspective, iar antreprenorilor le este mai profitabil să își mute producerea în Rusia. Datorită înțelegerii preferințelor cumpărătorilor și consumatorilor, absenței barierei lingvistice, posibilităților pe care le oferă ascensiunea socială, cetățenilor moldoveni le este mult mai ușor le Est”), a mai afirmat ea.

Aceeași știre a fost publicată pe site-ul Sputniknews.ru, iar un text cu conținut aproape similar, care promovează narațiunea despre incapacitatea moldovenilor de a se adapta mentalității occidentale, a apărut pe site-ul Bloknot-moldova.ru. Aceleași informații au apărut pe pagina de Facebook „EuroTV Chisinau” și au fost răspândite pe mai multe grupuri de pe Facebook (aici și aici).

Fructele moldovenești: interzise în Rusia, însă tot mai dorite în UE

Drept argument al afirmațiilor sale, Nina Dimoglo a prezentat cazul unui businessman din R. Moldova, Iurie Nicov, proprietarul unei fabrici de procesare a fructelor, fără a oferi detalii despre afacerile acestuia. Dimoglo a spus doar că Nicov ar fi reușit să încheie cinci contracte cu parteneri din Rusia pentru construcția a cinci fabrici de procesare a fructelor și legumelor în mai multe raioane ale R. Moldova. Deși prin acest exemplu autoarea încearcă să-și justifice propria afirmație despre „beneficiile” pieței rusești, cifrele arată cu totul altă realitate.

De fapt, fructele și legumele din R. Moldova sunt din ce în ce mai solicitate pe piața UE. Acest lucru este reflectat în cifrele cu privire la exporturile în primele zece luni ale anului 2023. „Dacă în 2021 au fost exportate circa 75 tone de cireșe, în 2023 cifra a ajuns la 2.600 de tone. Referitor la mere, în 2021 au fost livrate în UE în jur de 1.000 de tone, pe când în 2023 producătorii au exportat circa 11.000 de tone. Totodată, a crescut exportul de prune, de circa două ori pe piața UE – de la 27.000 de tone în 2021 s-a ajuns la 55.000 de tone în 2023. O creștere semnificativă s-a înregistrat și la exportul de struguri, viticultorii reușind să exporte circa 25.000 de tone în comparație cu 17.000 tone în 2021”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

Totodată, Delegația Uniunii Europene la Chișinău a anunțat, în decembrie 2023, o creștere exponențială a exporturilor de fructe din R. Moldova către piața UE, prezentând-o ca „o dovadă a calității excepționale și a gustului deosebit al acestora”. „În primele zece luni ale anului 2023, cifrele de export ilustrează un progres remarcabil  comparativ cu 2021. Această creștere a fost posibilă datorită deciziei UE de a suspenda taxele și cotele de import pentru produsele moldovenești”, se menționează în comunicatul Delegației. La momentul actual, 7 categorii de produse moldovenești, incluzând roșiile, usturoiul, strugurii de masă, merele, cireșele, prunele și sucul de struguri,pot fi exportate fără restricții pe piața europeană.

Este important de precizat că exemplul lui Iurie Nicov, prezentat de Nina Dimoglo ca model de succes al antreprenorilor moldoveni pe piața rusească, nu este reprezentativ inclusiv prin prisma faptului că Federația Rusă a interzis din nou, în decembrie 2023, exportul de fructe și legume din Republica Moldova.

Volumul exporturilor moldovenești pe piața UE, mult mai mare decât în Rusia

Datele recente ale Biroului Național de Statistică (BNS) la fel arată o realitate diferită față de afirmațiile activistei fostului partid „Șor”. Astfel, exporturile Republicii Moldova în UE au alcătuit 65,2% din totalul vânzărilor agenților economici în țările străine pentru perioada ianuarie-decembrie 2023. În același timp, ponderea Rusiei în volumul total al exporturilor moldovenești a scăzut de la 4,77% la 3,57% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022.

Afirmațiile potrivit cărora R. Moldova depinde de exporturile pe piața Federației Ruse reprezintă o narațiune falsă (vezi aici și aici) la care recurg sursele cu politică editorială pro-Kremlin și cele afiliate formațiunilor pro-ruse din Republica Moldova.

Totodată, afirmația Ninei Dimoglo despre „absența barierei lingvistice” pentru moldoveni în Rusia este una speculativă. În perioada ianuarie-septembrie 2023, România, statul în care limba oficială este româna, la fel ca în R. Moldova, a reprezentat prima destinație de export pentru produsele moldovenești. România a fost și este principalul partener comercial al Republicii Moldova, după cum arată un raport al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, publicat în decembrie 2023.

Cine sunt Nina Dimoglo și site-urile care i-au tirajat afirmațiile

Nina Dimoglo se prezintă drept „jurnalistă” și „juristă”. În ultimii ani, ea a fost angajată a mai multor instituții media, inclusiv a unor canale cu politică editorială pro-Kremlin și asociate oligarhului fugar Ilan Șor. În perioada 2015-2023, a fost succesiv prezentatoare la „Sputnik Moldova”, „Moldovenii.md”, GRT ș. a.

Conform unui raport al Consiliului Audiovizualului, în perioada campaniei electorale pentru alegerile locale din noiembrie 2023, Nina Dimoglo, în calitatea sa de prezentatoare GRT, a făcut publicitate electorală ascunsă în favoarea Partidului Renaștere, formațiune politică pro-rusă. În 2019, Dimoglo a candidat la alegerile parlamentare pe listele fostului partid „Șor”, anterior fiind delegată ca reprezentantă a formațiunii în Comrat.

Site-urile care au publicat și diseminat știri în baza declarațiilor analizate mai sus – Pravda.md, Sputniknews.ru și Bloknot-moldova.ru – au o politică editorială care se aliniază narațiunilor propagandistice pro-Kremlin. Sputniknews a fost blocat în R. Moldova la ordinul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) pentru promovarea de informații false ce afectează securitatea națională. Bloknot-moldova, Sputniknews și variațiile acestora se numără printre cele mai prolifice surse online în materie de falsuri și au apărut de mai multe ori în articolele publicate de portalul Stopfals.md (aici, aici și aici).

Afirmațiile Ninei Dimoglo se aliniază discursului politic al lui Ilan Șor, condamnat definitiv în dosarul fraudei bancare. Oligarhul fugar pledează pentru apropierea politică a Chișinăului de Moscova și critică sistematic Occidentul, promovând în declarațiile sale mai multe falsuri (exemple aici și aici).

 

Ilie Gulca,

Stopfals.md

 

A contribuit: Mihai Avasiloaie

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

31 ianuarie 2024 2067

Relevant

Comments 0