Portalul care te protejează de falsuri

FALS: NATO construiește un hub militar la Ungheni

26 iulie 2024 7465
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

Anunțul despre construcția unui terminal logistic la Ungheni, menit să dezvolte infrastructura Republicii Moldova, a provocat o adevărată campanie de falsuri și manipulări pe rețelele de socializare, unde se afirmă că proiectul pregătește condiții pentru transportarea armamentului din România în Ucraina. De fapt, este vorba despre un proiect civil, strict economic, spun autoritățile, iar experții independenți adaugă că nu este nicio logică pentru NATO să investească într-un asemenea proiect, în condițiile în care România are graniță comună cu Ucraina, atât în nord, cât și în sud.

Falsul despre „baza militară”, rostogolit pe rețelele de socializare

Campania de dezinformare despre proiectul economic din raionul Ungheni a început de la o postare publicată pe 19 iulie pe canalul de Telegram Два майора, unde se afirmă că „au fost anunțate planurile de creare a unui nou obiect pentru transportarea mărfurilor militare în Ucraina” (în original: «Объявлены планы о создании очередного объекта в интересах перемещения военных грузов на Украину»). Comentariul respectiv a fost făcut după anunțul autorităților moldovenești privind intenția de a construi primul terminal logistic multimodal din Republica Moldova în stația feroviară Berești, municipiul Ungheni, care va asigura conectarea R. Moldova la coridoarele de transport internaționale.

Pe același canal de Telegram (care sprijină armata Rusiei în războiul său de agresiune în Ucraina și publică informații favorabile Kremlinului) se amintește despre finanțarea de către UE a construcției unui pod pe râul Prut și se adaugă că astfel NATO ar „pune bazele transportării viitoare de încărcături militare în direcția Rusiei. În acest proces, Moldova este pregătită să aibă soarta unei colonii de rangul al treilea, care, la fel ca Ucraina, se va supune oricăror ordine ale stăpânilor săi occidentali” (în original: «НАТО закладывает основы для будущих перемещений военных грузов на российское направление. Молдавии в этом процессе готовят участь третьесортной колонии, которая как Украина, будет исполнять любые команды западных хозяев»).

În scurt timp, mesajul a fost preluat de un număr mare de alte canale de Telegram și site-uri, dar și de conturi de Facebook (aici, aici și aici). Unele au amplificat narațiunea, susținând că NATO construiește un „hub militar” în Republica Moldova. „Moldova - colonie NATO”, a titrat canalul de Telegram Gagauznews, text preluat în întregime de canalul Молдавский пистон. „Regimul Sandu, Uniunea Europeană și NATO au convenit să construiască pe teritoriul Moldovei neutre un hub logistic militar prin care NATO va livra arme din România în Ucraina. Terminalul de 48 de hectare este planificat să fie construit în 2,5 ani lângă gara Berești din Ungheni. Costul proiectului este de 30 de milioane de euro. În hubul din Republica Moldova, încărcăturile militare NATO vor fi transferate din trenuri în autovehicule” (în original: «Режим Санду, Евросоюз и НАТО договорились о строительстве на территории нейтральной Молдовы военного логистического хаба  через который альянс НАТО будет поставлять оружие из Румынии на Украину. Терминал площадью 48 гектаров планируют построить за 2,5 года у железнодорожной станции Берешты в Унгенах. Стоимость проекта — 30 миллионов евро. Через молдавский хаб военные грузы НАТО будут перегружать с поездов на автотранспорт»). Canalul Gagauznews este cel al site-ului gagauznews.com, o clonă a versiunii originale gagauznews.md, blocat în R. Moldova la ordinul Serviciului de Informații și Securitate, pentru incitare la ură și război.

Șor recidivează

Oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „frauda bancară” și stabilit la Moscova, merge și mai departe, afirmând că guvernarea s-ar fi înțeles deja cu NATO și UE să implice R. Moldova în războiul din Ucraina.  „NATO a uzurpat în totalitate Moldova. Nu există nicio îndoială că regimul Sandu a convenit cu UE și alianța militară condusă de SUA să se implice până la gât în războiul din Ucraina. Rezultatul este o ecuație cu o singură necunoscută: NATO și partenerii săi din UE vor construi un hub logistic militar. Îl vor construi pentru a furniza arme Ucrainei prin România. Îl vor construi pe teritoriul unei țări neutre” (în original: «НАТО окончательно узурпировало Молдову. Нет сомнений, что режим Санду договорился с ЕС и военным альянсом во главе с США по уши влезть в войну на Украине. Получилось уравнение с одним неизвестным: НАТО с его евросоюзными партнерами построит военный логистический хаб. Построят, чтобы через Румынию поставлять оружие на Украину. Построят на территории нейтральной страны»). Declarația acestuia a fost preluată și distribuită de mai multe surse și politicieni afiliați oligarhului fugar, precum și de vehicule ale propagandei Kremlinului. Totodată, declarațiile au fost răspândite pe Facebook de mai multe conturi, majoritatea anonime, care obișnuiescpromoveze activitatea lui Șor și/sau narațiuni și falsuri ale propagandei de la Kremlin.

Terminalul va spori conectarea la rețeaua de transport a UE și urmărește exclusiv beneficii economice

În realitate, este vorba de un proiect civil, strict economic, spun autoritățile, care va spori conectarea la rețeaua de transport a UE. Despre intenția de a construi primul terminal multimodal (port pe uscat) la Ungheni Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED) a anunțat în luna mai curent. Studiul de fezabilitate este realizat în parteneriat cu programul USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova

Autoritățile explică necesitatea acestui terminal prin faptul că, în prezent, R. Moldova nu dispune de o rețea logistică complexă care să ofere o alternativă competitivă transportului rutier, iar terminalele intermodale (care includ rutele maritime și feroviare) sunt un element-cheie al lanțului logistic pentru economie. „Este o investiție extrem de atractivă atât pentru investitorii internaționali, cât și pentru potențialii investitori din țară și din regiune”, potrivit secretarului de stat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Viorel Garaz. Ulterior, MDED a precizat că respectivul complex va fi construit pe un teren de aproximativ 18 hectare, proprietate a statului. Proiectul prevede dezvoltarea unei infrastructuri moderne care să acopere toate tipurile de transport terestru de mărfuri. Aceasta va include căi de acces feroviare și rutiere, macarale pentru containere, platforme de operare a mărfurilor și depozite, asigurând astfel o operare eficientă și rapidă.

Într-un comentariu pentru Stopfals.md, purtătoarea de cuvânt a MDED, Diana Țuțu, a precizat că „informațiile apărute despre o bază militară și/sau despre un obiectiv militar sunt falsuri menite să dezinformeze oamenii”. Ea a menționat că, prin construcția acestui complex, se urmăresc exclusiv beneficii economice pentru Republica Moldova, printre care: reducerea costurilor comerciale și a blocajelor de transport, îmbunătățind competitivitatea Moldovei pe piața globală; consolidarea legăturilor comerciale regionale, promovând stabilitatea economică pe termen lung în Europa de Est, precum și o conectivitate sporită la rețeaua de transport a UE.

Într-o postare pe Facebook, vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, susține că această campanie de dezinformare este orchestrată vizibil de Kremlin” și a făcut „înconjurul lumii în doar câteva ore”, falsurile fiind publicate în limbile rusă, română, engleză, italiană, spaniolă și chiar coreeană. „Este ridicolă această tentativă de a transforma un proiect civil într-o conspirație militară mondială!”, a scris oficialul.

Serviciul Relații Publice al Ministerului Apărării la fel a negat, într-un comentariu făcut la solicitarea Stopfals.md, că terminalul de la Ungheni ar avea destinație militară: „Ministerul Apărării dezminte categoric informațiile false potrivit cărora complexul logistic multimodal din Republica Moldova, care urmează să fie amplasat la Ungheni, va avea destinație militară sau va servi unor interese militare. Este un proiect de dezvoltare economică, la care Ministerul Apărării nu are nicio atribuție, acesta fiind implementat de alte instituții ale statului”.

Este manipulatorie și afirmația că podul peste Prut, un alt proiect care urmează să fie realizat din bani europeni, ar avea destinație strict militară. În decembrie 2022, Comisia Europeană a aprobat o finanțare nerambursabilă de 16,5 milioane  de euro pentru construcția, la Ungheni, a primului pod cu patru benzi. Podul respectiv va conecta Republica Moldova cu Autostrada Unirii din România.

Expert: Construcția unui hub militar în R. Moldova nu are niciun sens

Expertul în securitate al Comunității WatchDog.md Pavel Horea a declarat pentru Stopfals.md că nu este logic ca Alianța Nord-Atlantică să finanțeze construcția unui terminal la frontiera moldo-română pentru tranzitul mărfurilor de ordin militar către Ucraina, în condiția în care infrastructura de transport a Republicii Moldova, atât cea feroviară, cât și cea rutieră, „nu se află în cele mai bune condiții”. El amintește că România construiește autostrada A7 Ploiești - Pașcani, care va continua până în orașul Siret, situat în nord-estul României, la graniță cu Ucraina. Iar în sud-est, România urmează să finalizeze anul viitor Drumul Expres Brăila-Galați, principalul port de la Dunăre al României, dar și din regiune. „Aceste proiecte de infrastructură vor conecta Ucraina, prin autostradă, dar și maritim, la portul Constanța, principalul hub logistic din regiune”, spune expertul. 

Totodată, România și-a atribuit, alături de Polonia, rolul de principala rută de tranzit a mărfurilor de ordin militar, ocolind R. Moldova.Republica Moldova nu este pregătită sub nicio formă să preia o parte din acel tranzit și nici nu este nevoie. Până în acest moment, nu au apărut informații despre eventuale dificultăți ce țin de tranzitul de mărfuri spre Ucraina pe teritoriul României”, a mai spus Pavel Horea.

Prin lansarea unor asemenea falsuri în spațiul public se încearcă să se creeze panică în societate, speculându-se că este încălcat statutul de neutralitate al R. Moldova care interzice dislocarea trupelor străine pe teritoriul național, a concluzionat expertul WatchDog.

 

Promovarea narațiunilor false despre NATO a luat amploare în R. Moldova odată cu începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Cele mai răspândite falsuri sugerează că NATO luptă cu Rusia în Ucraina, intenționează „să pătrundă” în R. Moldova prin regiunea transnistreană, se pregătește să atace Moldova sau va deschide aici un laborator biologic sau o bază militară. Stopfals.md a demontat aceste falsuri (aici, aici, aici, aici, aici, aici). Declarația secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană, despre mitul că Alianța ar construi o bază militară în R. Moldova, poate fi urmărită aici.

 

Mariana Colun,

Stopfals.md

 

Acum suntem și pe Telegram!

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

26 iulie 2024 7465

Relevant

Comments 0