Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Polonia vrea să expedieze migranţii ilegali în Moldova

22 aprilie 2024 1175
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

Pe Facebook au apărut postări cu afirmaţia că Polonia ar intenţiona să trimită în Republica Moldova migranţii ilegali din Africa şi Orientul Mijlociu aflaţi pe teritoriul său, iar autorităţile moldoveneşti ar accepta acest lucru. Postările în cauză sunt făcute de pe conturi false de Facebook. De curând, şi oligarhul fugar Ilan Şor a răspândit aceeaşi informaţie. Autorităţile moldoveneşti au dezminţit falsul şi au declarat că în acest sens nu există niciun fel de acorduri. „Sperietori” similare despre migranți și refugiați au apărut și în ajunul scrutinului prezidențial din 2016.

Informaţiile sunt distribuite de pe conturi false

Informaţiile despre migranții ilegali care ar urma să fie trimişi din Polonia în Moldova au fost distribuite de pe conturi diferite de Facebook. Postările fac referinţă la o resursă poloneză —  agencja-informacyjna. Pentru ca publicaţiile să acumuleze mai multe vizualizări, acestea sunt promovate prin publicitate sponsorizată.

Doar pe una dintre aceste pagini, publicația a acumulat în doar câteva zile cca 3.500 de reacții și aproape 4.000 de comentarii. La fel, informația a fost distribuită de mai multe canale de Telegram cu tentă pro-rusă, inclusiv de Молдавский Vагон, WTF Moldova?!, Гражданин și Приднестровец.

Informațiile despre migranți au fost publicate și de către oligarhul fugar Ilan Șor pe pagina sa de Facebook. El a făcut și următoarea remarcă: „Sandu ne împinge spre o astfel de Uniune Europeană. Suntem o „țară terță” pentru ei, așa că nu au nevoie de tovarășii care iau cu asalt Europa, îi vor trimite să se integreze undeva sub Chișinău. Posibil, dacă vom fi vreodată acceptați în UE (ceea ce este puțin probabil), atunci doar cu dreptul de receptor de „deșeuri”. O lume nouă și frumoasă în stil pasist”.

Sursa informației preluate de Șor nu a fost însă indicată. Falsul a mai apărut pe pagina și pe site-ul publicației periodice «Комсомольская правда в Молдове».

Guvernul R. Moldova dezminte informația

Am luat legătura cu Daniel Vodă, reprezentantul oficial al Guvernului R. Moldova, care a precizat că informația este una falsă. El a anticipat că astfel de dezinformări vor apărea într-un număr tot mai mare pe parcursul acestui an.

„Este o minciună crasă, iar instituțiile de stat desfășoară negocieri transparente și publice asupra oricăror acorduri la care suntem parte. Autoritățile au avertizat populația că în timpul apropiat am putea să ne așteptăm la o intensificare a dezinformărilor cu scopul de a dezbina cetățenii țării noastre sau pentru a-i intimida. Toate aceste acțiuni ar trebui să ne motiveze să fim mai vigilenți și mai atenți la sursele de informare pe care le consultăm și să stopăm lanțul dezinformării”, a menționat Daniel Vodă pentru Stopfals.md.

Unele detalii ce țin de apariția acestei dezinformări (caracterul operativ, stilul publicațiilor, resursele utilizate, publicitatea pe rețelele sociale) sugerează că distribuirea ei este o acţiune concertată. Vom aminti că anul trecut Ziarul de Gardă a publicat o investigație privind fabrica de troli care promovează imaginea lui Ilan Șor pe rețelele sociale. Potrivit jurnaliștilor, în paginile false care îl laudă pe Șor, îi distribuie postările, comentează, dau like-uri etc. sunt pompate mii de euro. În plus, a fost observată o tactică anume când informația falsă apare mai întâi pe un cont „de paie”, după care este preluată de mass-media și politicieni care citează publicația respectivă de pe Facebook în calitate de sursă și, de regulă, adaugă propriile plăsmuiri și comentarii, deși este clar că acest cont a fost creat de curând și că ar aparţine, bunăoară, unui magazin de haine.

„Sperietori” despre migranți și refugiați au apărut și anterior

În cadrul alegerilor prezidențiale desfășurate în Republica Moldova în 2016 una dintre cele mai memorabile „sperietori” a fost informația despre 30.000 de refugiați sirieni pe care țara noastră ar urma să-i accepte dacă Maia Sandu va accede în funcția de șefă a statului. Atunci era distribuită dezinformarea potrivit căreia Maia Sandu deja ar fi ajuns la o înțelegere în acest sens cu liderii statelor europene, iar dacă ea va fi aleasă rata criminalității va spori brusc din cauza refugiaților. Finalmente, la scrutinul de atunci a învins liderul Partidului Socialiștilor Igor Dodon. Acum, în ajunul alegerilor prezidențiale, vechea „sperietoare” a fost relansată.

În decembrie 2023, jurnaliștii Stopfals.md au scris despre un fals similar care se referea la refugiații din Germania şi care semăna foarte mult cu falsurile anterioare. Atunci, portalul Kp.md, blocat în Republica Moldova pentru propagarea informațiilor „în stare să genereze tensiuni ori conflicte sociale”, a publicat un articol bazat pe afirmația unui politician german de opoziție, din care reiese că Germania ar propune deschiderea taberelor de migranți în R. Moldova și Georgia pentru refugiații din Europa. În realitate, o asemenea decizie oficială a Guvernului Germaniei nu există, iar ideea politicianului german a fost calificată de alți politicieni germani, inclusiv de membrii Guvernului acestei țări, drept una neserioasă și „de-a dreptul copilărească”.

Articolul despre migranți, publicat pe resursa poloneză, nu conține material factologic

În publicațiile promovate pe Facebook este indicat că informația în cauză a fost publicată de resursa poloneză agencja-informacyjna. Acolo materialul a apărut la 17 aprilie, acesta fiind distribuit pe reţele începând cu a doua zi. Am constatat că articolul nu conţine date concrete, iar informaţiile invocate în material ar fi fost obţinute din surse anonime.

ACTUALIZARE 23.04.2024. Verificatorii de fapte polonezi de la Demagog.org.pl au comunicat pentru Stopfals.md că în Polonia nu se discută despre trimiterea de migranți ilegali în Moldova. În urma verificărilor, jurnaliștii au aflat că autoritățile poloneze nu au anunțat nicio inițiativă de acest fel, iar articolul vizat nu are, după cum am indicat anterior, o bază factologică.

Stopfals.md a apelat și la Ambasada Poloniei în Republica Moldova. Vom publica răspunsul misiunii diplomatice imediat ce ne va fi oferit.

 

Constantin Hairetdinov,

Stopfals.md

 

Acum suntem și pe Telegram!

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

22 aprilie 2024 1175

Relevant

Comments 0