Portalul care te protejează
de falsuri

Imaginea unor personalități, folosită de escroci pentru a face rost de datele bancare ale utilizatorilor de Internet

31 octombrie 2023 1192
Articole, Gândește critic!
Colaj

Pe Facebook apar mai multe clipuri video publicitare în care personalități renumite, inclusiv rapperul rus Morgenstern și creatorul Facebook Mark Zuckerberg le-ar propune moldovenilor să facă bani din investiții. În realitate, însă, în spatele acestor video-uri stau niște escroci care le solicită utilizatorilor datele cardurilor bancare. În cele ce urmează, vom relata cum anume acționează răufăcătorii.

Ce anume dă de bănuit în filmulețele escrocilor

Primul video pe care l-am remarcat, cel cu Mark Zuckerberg, a început să fie distribuit activ pe Facebook acum aproximativ o lună. Anterior, escrocii la fel foloseau poza lui pentru a propune oportunități de „a face bani”. În video, Zuckerberg ar spune: „Dacă locuiți în Moldova și vedeți acest spot publicitar, felicitări! Acum puteți câștiga cu proiectul meu de la 400 de euro pe zi completând un chestionar succint pe site.” Acest spot este sonorizat în limba rusă și se pretinde că ar fi vorba despre o traducere. De fapt, este un live pe Facebook, făcut de Mark Zuckerberg, în care, evident, el nu spune o vorbă despre vreo ofertă pentru moldoveni. Afirmațiile despre Moldova aplicate pe video sunt false.

Pe o captură din același live Zuckerberg apare alături de comediantul Jerry Seinfeld.

Sursa: Facebook

Protagonistul altui video apărut pe rețelele sociale este rapperul rus Morgenstern (Alişer Valeev). Pentru acest spot, escrocii au decupat un fragment dintr-un video în care Morgenstern arată un pachet de bancnote și spune: „Acesta ar fi putut fi salariul tău dacă ai fi muncit pentru noi.” Mai apoi, altcineva afirmă că Morgenstern recomandă un program de investiții.

În realitate, artistul făcea publicitate pentru un site de matrimoniale și propunea un serviciu legat de această pagină web, fără vreo legătură cu vreun „program investițional”.

Cum acționează escrocii

Scopul acestor video-uri trucate este să motiveze utilizatorul să acceseze linkul indicat sub spoturi, să participe la un sondaj și să indice numărul de telefon.

După asta, la numărul respectiv sună un „asistent” care ar oferi detalii despre modul de a obține venituri din investiții. În timpul discuției, escrocii spun că, „pentru a obține venit din tranzacții”, utilizatorul trebuie să indice datele propriului card bancar, la care-i vor fi transferați banii. Ei îi propun utilizatorului să expedieze prin mesageria WhatsApp un formular special cu datele respective. La fel, răufăcătorii  solicită de la utilizator codul băncii, pe care acesta îl va primi prin SMS. Escrocii își motivează solicitarea prin faptul că ei ar fi cei care i-au expediat codul, iar utilizatorul trebuie să-l divulge „pentru a-și confirma identitatea”. Când utilizatorul le comunică datele respective, răufăcătorii îi retrag imediat banii de pe card. Pentru a fi și mai convingători, escrocii folosesc denumirea și logoul companiei Meta, care aparține lui Mark Zuckerberg.

De notat că escrocii au folosit o schemă similară și cu băncile moldoveneşti mai solicitate, politicieni, precum şi cu Elon Musk, creatorul companiei Tesla.

Rețineți aceste lucruri ca să nu ajungeți victima escrocilor în Internet

Pentru ca să nu vă pomeniți victima escrocilor, reprezentanții băncilor și ai poliției vă sugerează următoarele:

  • Nu comunicați niciodată nimănui datele cardului dvs. bancar, inclusiv numărul, termenul de valabilitate și codul CVV. Chiar dacă persoana care vă sună se prezintă drept angajat al băncii, nu este cazul să aveți încredere, or băncile nu le solicită clienților să le comunice la telefon informații confidențiale;
  • Nu accesați linkurile din mesajele și scrisorile venite de la expeditori necunoscuți. S-ar putea întâmpla să fie un link phishing, care vă va redirecționa spre un site fals, de pe care escrocii v-ar putea fura datele de identitate;
  • Folosiți o autentificare în doi pași. Este o protecție suplimentară care vă va ajuta să evitați accesul neautorizat la contul deținut;
  • Verificați cu regularitate extrasul din cont. Dacă veți identifica tranzacții suspecte, luați imediat legătura cu banca dvs.

De asemenea, țineți minte că escrocii inventează mereu noi modalități de fraudă, astfel că este bine să fiți la curent cu ultimele tendințe și să nu vă lăsați pradă trucurilor la care recurg aceștia.

Constantin Hairetdinov,

Stopfals.md

 

31 octombrie 2023 1192

Relevant

Comments 0