Portalul care te protejează de falsuri și manipulări mediatice

Falsuri recente

15 iulie 2020 180
Igor Dodon își asumă rolul de autor al unei inițiative legislative... lansată de alții
14 iulie 2020 80
Falsuri și narative anti-americane în jurul protestelor din SUA
9 iulie 2020 75
Laboratoare de arme biologice americane, inventate de laboratoarele media pro Kremlin
8 iulie 2020 691
Atacul clonelor pe Facebook – noua tehnică de clickbait, atac cibernetic și discreditare politică
5 iulie 2020 1921
FALS: Utilizarea măștilor provoacă hipoxie
30 iunie 2020 176
CRONICA DEZINFORMĂRII 7
26 iunie 2020 108
CRONICA DEZINFORMĂRII 6
25 iunie 2020 537
FALS: În ultimii ani, nici un reprezentant al ONG-urilor în domeniul drepturilor omului nu a fost în penitenciare
15 iunie 2020 657
FALS: Începe ciparea populației în octombrie 2020!
15 iunie 2020 3651
Coronavirus „alarmă falsă” – un fake-news internațional care a prins în România și R.Moldova
3 iunie 2020 1135
Escrocherii 5G: căști de protecție și „stick-uri minune”, loțiune din vaselină, brâuri pentru gravide și alte „scuturi de protecție” pentru oamenii naivi și panicați
31 mai 2020 1969
Adevăr și fals în postarea premierului Chicu, dedicată „junelui” Mureșan
30 mai 2020 409
Igor Dodon (din nou) se încurcă în cifre. Cu câte instituții media se judecă președintele?
29 mai 2020 707
PĂCATUL MINCIUNII
27 mai 2020 290
FALS: Împrumutul rusesc pentru Moldova a fost blocat în contextul luptei geopolitice ruso-chinezo-americane  
25 mai 2020 639
FALS: Microcipurile implantate sub piele au legătură cu virusul COVID-19 și cu tehnologia 5G  
22 mai 2020 1366
FALS: PSRM este singurul partid care a donat subvențiile de la stat pentru lupta cu COVID-19
19 mai 2020 2379
FALS: 496.000 de copii au fost paralizați în India în urma unei campanii de vaccinare susținută de Fundația lui Bill Gates

Istoria unui cont fals sau cum unul dintre distribuitorii unor imagini controversate cu Maia Sandu a furat identitatea unei persoane reale

22 iulie 2019 1716
Articole
Acest profil de Facebook este fals. Fotografiile aparțin unui tânăr din Federația Rusă.

Unul dintre internauții care a publicat printre primii imaginile și „știrile” conform cărora Maia Sandu ar fi fost surprinsă sărutându-se cu o femeie, „Oleg Grigorian”, este, de fapt, un cont fals, iar cel care a creat acest cont a luat imaginile de profil de la o persoană reală, originară din Federația Rusă.

Cont fals, „crescut” pentru alegeri

O persoană cu numele Oleg Grigorian a fost printre primele care a plasat pe contul său de Facebook, cu doar zece zile înainte de alegerile parlamentare, poze în care se vedeau două femei, la un moment dat, sărutându-se, iar despre una dintre ele se afirma că ar fi fost Maia Sandu. Aceste fotografii s-au dovedit a fi falsuri.

Acest cont, deși a fost creat încă în anul 2015, a fost inactiv până l-a sfârșitul anului 2018, când, brusc, a început să adune „prieteni”: 50 de prieteni virtuali în noiembrie 2018, alți 189 în decembrie. În februarie 2019, la momentul plasării fotografiilor, erau înregistrați aproximativ 500 de prieteni. Acest comportament dă de bănuit că profilul a fost creat special pentru alegerile parlamentare. Din lista de prieteni, 93 de conturi au fost selecționate în mod deliberat, pentru a difuza postarea pe scară largă în rândurile unui public politic activ, centrat pe PDM, urmărindu-se și preluarea acestei ”informații” de către televiziuni și alte mass-media din Moldova.

 


Conexiunile cu PDM

Majoritatea postărilor lui Oleg Grigorian sunt de fapt distribuiri ale unor știri ale portalului telegraph.md, considerat apropiat al  Partidului Democrat, Grigorian fiind „fan activ al acestui portal”. Iar printre „prietenii” din rețeaua Facebook ai lui Oleg Grigorian sunt apropiați ai Partidului Democrat precum Veaceslav Balacci, unul dintre autorii mai multor articole publicate pe portalul Zeppelin, Andrei Berlinski, unul din cei mai activi membri ai organizației de tineret a PDM și alții. 

 

Oleg Grigorian folosește fotografiile altei persoane

În realitate, acest cont este fals.  Fotografiile așa-zisului Oleg Grigorian îi aparțin de fapt unei alte persoane - „олег Николаевич” după numele din rețeaua de socializare din Federația Rusă Ok.ru. Profilul de Facebook al lui Oleg Grigorian și cele de pe ok.ru și vk.ru ale lui „олег Николаевич” nu au nicio legătură. Așadar, contul lui Oleg Grigorian a furat identitatea unui utilizator real de pe o altă platformă de socializare pentru a crea un cont neautentic.

Prin intermediul rețelei de socializare Ok.ru, l-am contactat pe „олег Николаевич” Într-adevăr, pe contul cetățeanului rus se regăsesc și pozele preluate de creatorul contului fals Oleg Grigorian. Acesta ne-a informat că nu-i aparține contul de Facebook cu numele „Oleg Grigorian” și nici nu i-a permis nimănui să-i folosească pozele.

CNPDCP: prelucrarea ilegală a datelor cu caracter personal se pedepsește

Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP) ne-a informat, într-un răspuns oferit pentru ProFact Moldova că orice prelucrare a datelor cu caracter personal trebuie efectuată în conformitate cu legislația în vigoare: „Pentru încălcarea prezentei legi, persoanele vinovate răspund în conformitate cu legislația civilă, contravențională sau penală, în conformitate cu art 33 al Legii privind protecția datelor cu caracter personal”.

Referindu-se la „cazul Grigorian” instituția precizează că în cazul în care cineva consideră că i-au fost lezate drepturile, poate depune o cerere fie în adresa rețelei de socializare Facebook, fie la CNPDCP.

Expert: Legislația nu încriminează furtul de date personale

Cazul „Oleg Grigorian” reprezintă furt de identitate, a comentat expertul Sergiu Bozianu, președintele Asociației pentru Protecția Vieții Private, fost șef de direcție la CNPDCP. Problemele, potrivit expertului, constau în identificarea autorului profilului fals, precum și pedepsirea acestuia.

Pentru stabilirea autorului, persoana vizată, în acest caz cetățeanul din Rusia, ar trebui să se adreseze la Compania Facebook pentru a obține IP-ul profilului fals, după care să depună o plângere în baza căreia să fie pornită o cauză penală. „Trebuie pornită o cauză penală. Dar aceasta poate fi pornită doar când există o normă de încriminare, o faptă penală și aici avem un vid. De aceea la noi în țară prosperă astfel de practici”, spune expertul.

El notează că legislația națională nu încriminează o astfel de faptă, adică nu avem o astfel de infracțiune. „Legea spune că cei care o încalcă răspund. Codul penal însă nu încriminează prelucrarea ilegală a datelor personal. Sunt prevăzute sancțiuni doar pentru încălcarea inviolabilității vieții personale. Dar sunt niște norme învechite și caduce. Soluția este amendarea Codului penal și schimbarea acestei norme prin introducerea unor reglementări clare în privința furtului de identitate, prelucrarea ilegală a datelor personale etc”, susține Sergiu Buzoianu.

Expertul menționează că Parlamentului i s-a solicitat anterior să opereze astfel de modificări în legislație, dar proiectul „s-a împotmolit pe holurile Legislativului”.

Anterior, ProFact Moldova a publicat o analiză în care, de asemenea, constata că imaginile și fotografiile cu două femei sărutându-se, pretinzându-se că una dintre ele ar fi Maia Sandu, au fost difuzate și promovate de persoane și portaluri apropiate Partidului Democrat. 

Potrivit instrumentului de identificare a geolocației, Google Earth Pro, imaginile au fost făcute în orașul München, Germania. Maia Sandu a negat veridicitatea acuzațiilor, menționând inclusiv că nu a fost niciodată la München.

Cornel Ciobanu

ProFact Moldova

22 iulie 2019 1716

Relevant

Comments 0