Portalul care te protejează de falsuri și manipulări mediatice

Falsuri recente

14 martie 2019 254
Fals: Alertă alimentară „în toată Europa” după descoperirea unor cantități ridicate de morfină în macul din produsele de panificație în Franța
14 martie 2019 118
Nu există legătură directă între scăderea prețurilor la carburanți și aprobarea unei noi metodologii de către ANRE
13 martie 2019 2011
СМИ сообщили о «танках НАТО» на границе Молдовы. Что тут не так?  
13 martie 2019 119
Noi speculații pe subiectul colaborării Republicii Moldova cu NATO
11 martie 2019 261
Fals: Cetățenii Republicii Moldova cu pașaport biometric pot munci oficial în țările Uniunii Europene
6 martie 2019 185
Fals: Se pregătește eliberarea din pușcărie a lui Platon și Filat
4 martie 2019 314
Istoria unei provocări: ce arată datele de geolocație și metadatele imaginilor care ”ar proba” că lidera PAS se sărută cu o femeie
26 februarie 2019 637
Video cu Vladimir Plahotniuc la urna de vot au fost încărcate pe Youtube pe 24 februarie, la 09.48 și 09.51
23 februarie 2019 337
FALS: Autoritățile din Moldova au dat Ucrainei în arendă râul Nistru pentru 49 de ani
22 februarie 2019 310
Pliant electoral PDM: promisiuni electorale versus realități
22 februarie 2019 586
Pliant electoral PDM, cu falsuri despre concurenți
19 februarie 2019 509
Stație de epurare... cu iz electoral
16 februarie 2019 726
FALS: Colaborarea cu NATO ne pune bugetul pe brânci
5 februarie 2019 737
”Invazia” imigranților: altă campanie electorală, același narativ
3 februarie 2019 261
Adevărul despre noile taxe la universitățile din Franța
30 ianuarie 2019 644
FALS: În ultimii trei ani au fost renovate circa 900 de grădinițe

Nu există legătură directă între scăderea prețurilor la carburanți și aprobarea unei noi metodologii de către ANRE

14 martie 2019 117
Articole
Colaj

Mai multe instituții media de la Chișinău, unele afiliate guvernării, au relatat că mai multe benzinării din țară au afișat prețuri mai mici la carburanți. În finalul știrilor, publicațiile respective amintesc că, acum două zile, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat o nouă metodologie care stabilește că importatorii vor decide singuri prețul la carburanți, încercând să inducă astfel ideea că ar exista o legătură între decizia ANRE și scăderea prețurilor. „De fapt, asistăm la o tentativă de manipulare, sub pretextul fals că ieftinirea carburanților s-ar datora noii metodologii aprobate de ANRE”, explică expertul în energetică Sergiu Tofilat.

„Mai multe benzinării din țara noastră au afișat astăzi prețuri mai mici la carburanți, cu cel mult trei la sută. De exemplu, în unele staţii de alimentare, prețul unui litru de benzină a fost redus cu până la 55 de bani și a ajuns să coste în jur de 18 lei și 50 de bani.  De asemenea, preţul motorinei este mai mic cu 15 bani, adică aproximativ 16 lei și 60 de bani litrul. Un litru de gaz lichefiat costă 10 lei și 70 de bani sau cu 35 de bani mai puțin decât ieri. Acum două zile, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat o nouă metodologie care stabilește că petroliștii pot decide singuri prețul carburanților. Una dintre condiții este că profitul nu trebuie să depășească zece la sută din cifra de afacere”, anunță Publika TV, instituție media deținută de președintele Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc. O știre similară a fost publicată și pe site-ul Canal2.md.

O asemenea informație a apărut și în alte surse mass-media din țară (ipn.md, moldova.org, adevarul.ro sau noi.md), dar și de peste hotare (antena3.ro), inclusiv la postul public de televiziune care, la fel, a făcut referire la decizia ANRE de luni, 11 martie 2019.

„Ieftinirea de astăzi a carburanților nu are nimic în comun cu aprobarea metodologiei noi de către ANRE. Potrivit regulilor noi, comercianții vor stabili singuri prețurile la carburanți. Dar asta se va întâmpla numai după ce metodologia nouă va fi publicată în Monitorul Oficial. Până atunci rămân în vigoare regulile vechi, adică prețurile-plafon stabilite anterior de ANRE. Asta înseamnă că importatorii și comercianții nu pot stabili prețuri mai mari. În schimb pot micșora prețurile cum doresc. Totodată observăm că resursele media afiliate Partidului Democrat tirajează activ știrea despre ieftinirea carburanților, menționând că ANRE a aprobat o metodologie nouă. De fapt, asistăm la o tentativă de manipulare, sub pretextul fals că ieftinirea carburanților s-ar datora noii metodologii aprobate de ANRE”, precizează expertul în domeniul energetic, Sergiu Tofilat.

Un reprezentant al companiei Lukoil a refuzat să explice motivele care au stat la baza ieftinirii prețurilor la carburanți. „Noi nu ne vom expune la acest subiect”, a precizat acesta, refuzând să se prezinte. Alte companii nu au răspuns la apeluri sau au evitat să discute la subiect.

Luni, 11 martie 2019, ANRE a aprobat noua metodologie privind formarea și aplicarea prețurilor la produsele petroliere. „Metodologia formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere, aprobată de ANRE, stabilește: componenţa consumurilor şi cheltuielilor incluse la calcularea preţurilor de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale şi a gazului lichefiat; modul determinării, aprobării şi aplicării preţurilor de comercializare cu amănuntul la produsele petroliere principale şi la gazul lichefiat”, se precizează într-un comunicat de presă al instituției, însoțit de mesajul că metodologia formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Conform informațiilor publice, ultima ediție a Monitorului Oficial a apărut la data de 8 martie 2019, iar următoarea este programată să apară vineri, 15 martie 2019. Altfel spus, noua metodologie aprobată de ANRE încă nu a intrat în vigoare.

 

ProFact Moldova

14 martie 2019 117

Relevant

Comments 0