Portalul care te protejează
de falsuri

O educatoare din Telenești ia în derâdere un caz de viol în Ucraina și promovează mesajele propagandistice despre războiul din țara vecină

13 aprilie 2022 19535
Articole
Colaj cu postările educatoarei de la Telenești.

La 12 aprilie, autoritățile ucrainene au anunțat că soldații ruși au violat, agresat sexual și torturat femei și fete din orașele ocupate din Ucraina. Tatiana Cușnir, educatoare la grădinița de copii Guguță” din orașul Telenești a comentat pe Facebook un articol despre o femeie care ar fi fost violată timp de 13 ore de doi militari ruși, lăudând performanța” soldaților. Pe pagina sa din rețelele sociale, această educatoare distribuite diferite texte și video-uri cu mesaje și dezinformări din arsenalul propagandei pro-Kremlin: că războiul a fost provocat de ucraineni, că americanii și NATO stau în spatele agresiunii militare etc.

Pe rețelele sociale a fost distribuit reportajul postului de televiziune N4 „Povestea Elenei, femeia care a fost violată 13 ore de doi militari ruși: „Vreau să mor”, în care o femeie din Herson povestește că ar fi fost violată de doi soldați ruși, după ce a fost urmărită și sechestrată. Tatiana Cușnir nu a ezitat să comenteze articolul, menționând că soldații sunt super de au putut 13 ore, chiar și pe rând”, cu toate că este vorba de un viol. Mai mulți internauți au fost șocați de acest comentariu descalificant și au acuzat-o de cruzime și lipsă de empatie.

Educatoarea care laudă virilitatea violatorilor și se informează de pe Facebook

Din profilul Tatianei Cușnir aflăm că ea este educatoare la grădinița de copii „Guguță” din orașul Telenești. Întrebată de reportera portalului Stopfals.md cum a putut scrie un astfel de comentariu în contextul unui viol comis cu atâta cruzime, educatoarea se justifică și spune că oamenii nu i-au înțeles corect mesajul, că de fapt ea nu a aprobat violul, ci... virilitatea soldaților care au putut fi activi din punct de vedere sexual 13 ore la rând (!!!). Eu când am comentat, alta am avut în vedere. Cineva a tălmăcit așa”, spune educatoarea, precizând că sursa ei de informare despre războiul din Ucraina este Facebook-ul, unde a văzut și alte filmulețe, nu știu dacă e drept sau nu...”.

Primarul orașului Telenești, Vadim Lelic, regretă cele întâmplate și îi pare rău că un pedagog poate avea un astfel de comportament pe rețelele sociale. Chiar dacă acest comentariu ar avea o tentă sexuală, violul nu poate fi justificat în niciun fel, mai ales în cazul unui război, spune primarul și promite că acest caz va fi investigat la nivel local, deoarece grădinița de copii este administrată de primărie.

Distribuie mesaje similare propagandei pro-Kremlin

Portalul Stopfals.md a studiat pagina de Facebook a educatoarei Tatianei Cușnir și a constatat că în ultimele două luni, de când a început războiul Rusiei împotriva Ucrainei, ea a distribuit și redistribuit informații și video-uri de natură propagandistică împotriva Ucrainei și a președintelui acestei țări Volodimir Zelensky, împotriva NATO, prin care ucrainenii sunt etichetați „naziști” și acuzați că ei înșiși își ucid propriii cetățeni, iar atacurile în țara vecină ar fi planificate nu de ruși, ci de ucraineni, inclusiv masacrul din orașul Bucea.

Întrebată ce părere are despre postările făcute de educatoare, directoarea interimară a grădiniței de copii „Guguță”  din Telenești, Vera Arnaut, a declarat că nu le-a văzut și că nu se poate expune pe marginea acestui caz, deoarece... la moment ea doar o înlocuiește temporar pe directoarea instituției.

Surse de la Ministerul Educației și Cercetării au declarat pentru Stopfals.md că investighează cazul, iar în zilele următoare ministerul va veni cu o reacție publică.

Deputatul PAS Radu Marian ne-a declarat că a solicitat administrației publice locale și conducerii grădiniței să documenteze cazul.

ACTUALIZARE, 14 aprilie 2022, ora 17.00: 

Tatiana Cușnir a depus cerere de demisie. Acest lucru a fost confirmat pentru portalul Stopfals.md de șefa Direcției Educație Telenești, Alina Pascaru. După mediatizarea cazului scandalos, la nivel local s-a format un grup de lucru pentru investigarea acestuia.  Educatoarea le-ar fi explicat membrilor grupului de lucru că i-ar fi fost spart contul de Facebook, cu toate că anterior, în discuția cu reportera Stopfals.md, Tatiana Cușnir a confirmat că mesajul îi aparține, doar că publicul l-a interpretat eronat.

ACTUALIZARE, 14 APRILIE 2022, ORA 18.10:

A doua zi de la mediatizarea incidentului, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a emis un comunicat de presă în care se spune că instituția  „s-a autosesizat cu privire la comentariul necuviincios scris de o educatoare a unei grădinițe la un articol publicat pe o rețea de socializare. În urma investigării cazului de către Direcția Generală Educație Telenești, contractul individual de muncă cu persoana vizată a fost desfăcut”.

De asemenea, în comunicat se mai menționează că „MEC condamnă astfel de acțiuni care contravin codului de etică al cadrului didactic și reiterează că efortul profesorului trebuie să se canalizeze spre oferirea unei educații de calitate noilor generații. Ministerul Educației și Cercetării respinge ferm orice formă de comportament degradant și atitudine lipsită de respect și solicită tuturor cadrelor didactice din instituțiile de învățământ de orice nivel (preșcolar, general, profesional tehnic, superior) să acționeze ca modele de conduită corectă”, mai este precizat în comunicatul publicat pe pagina web a instituției.

Totodată, „MEC face apel către autoritățile publice locale și organele locale de specialitate în domeniul învățământului să se implice activ în prevenirea unor astfel de comportamente și atitudini neconforme statutului de cadru didactic și să contribuie la promovarea valorilor morale și civice în rândul tuturor actorilor sistemului educațional și al membrilor comunității”.

Lilia Zaharia,

Stopfals.md

13 aprilie 2022 19535

Relevant

Comments 0