Portalul care te protejează de falsuri și manipulări mediatice

Falsuri recente

9 iulie 2020 48
Laboratoare de arme biologice americane, inventate de laboratoarele media pro Kremlin
8 iulie 2020 651
Atacul clonelor pe Facebook – noua tehnică de clickbait, atac cibernetic și discreditare politică
5 iulie 2020 1871
FALS: Utilizarea măștilor provoacă hipoxie
30 iunie 2020 160
CRONICA DEZINFORMĂRII 7
26 iunie 2020 96
CRONICA DEZINFORMĂRII 6
25 iunie 2020 526
FALS: În ultimii ani, nici un reprezentant al ONG-urilor în domeniul drepturilor omului nu a fost în penitenciare
15 iunie 2020 3539
Coronavirus „alarmă falsă” – un fake-news internațional care a prins în România și R.Moldova
15 iunie 2020 640
FALS: Începe ciparea populației în octombrie 2020!
3 iunie 2020 1123
Escrocherii 5G: căști de protecție și „stick-uri minune”, loțiune din vaselină, brâuri pentru gravide și alte „scuturi de protecție” pentru oamenii naivi și panicați
31 mai 2020 1952
Adevăr și fals în postarea premierului Chicu, dedicată „junelui” Mureșan
30 mai 2020 402
Igor Dodon (din nou) se încurcă în cifre. Cu câte instituții media se judecă președintele?
29 mai 2020 692
PĂCATUL MINCIUNII
27 mai 2020 276
FALS: Împrumutul rusesc pentru Moldova a fost blocat în contextul luptei geopolitice ruso-chinezo-americane  
25 mai 2020 625
FALS: Microcipurile implantate sub piele au legătură cu virusul COVID-19 și cu tehnologia 5G  
22 mai 2020 1349
FALS: PSRM este singurul partid care a donat subvențiile de la stat pentru lupta cu COVID-19
19 mai 2020 2353
FALS: 496.000 de copii au fost paralizați în India în urma unei campanii de vaccinare susținută de Fundația lui Bill Gates
15 mai 2020 1794
Fals: Termometrul non-contact și termoscanerul „marchează” oamenii

O știre falsă despre dublarea cuantumului primei de asigurare medicale, distribuită în rețelele sociale de peste opt mii de ori

23 ianuarie 2020 1320
Articole
Colaj

Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) a distribuit un comunicat de presă, în care dezminte că s-ar fi majorat costul poliței de asigurare medicală. Reacția vine după ce în rețelele sociale a fost distribuită intens o știre falsă în care se anunța că de la 1 februarie 2020 costul poliței se dublează și va depăși opt mii de lei. Textul a fost publicat pe un site care se declară de pamflete, însă foarte mulți internauți au crezut în acest fals și l-au distribuit, exprimându-și indignarea.

Site-ul Moldova2.wordpress.com care se declară site de pamflete, a anunțat că se dublează prețul pentru polița de asigurare! Chicu: Avem nevoie de mai mulți bani în buget”, inserând și o imagine cu cifra 8112 lei.

Dezinfomarea a avut un impact major în rețelele sociale, pretinsul pamflet acumulând mii de aprecieri și distribuiri. Mulți internauți nu s-au mai documentat din alte surse și au distribuit articolul în diferite grupuri, plasând și comentarii negative:Nebuni, au să moară acasă oamenii ca muștele. De unde să ai atîția bani sa-ți cumperi poliță? Am impresia că parlamentarii noștri nu gândesc cu capul, dar cu fundul”. Unii au înțeles că e o glumă și chiar au atenționat în comentarii: Scrie clar în articol (pamflet). Acesta  este un pamflet și trebuie tratat ca atare! Nu credeți toate tâmpeniile scrise pe Facebook, raportați fake news-ul.

Potrivit unui program care contabilizează numărul de interacțiuni ale articolelor în rețelele de socializare, „pamfletul” a fost distribuit în Facebook de peste opt mii de ori, iar numărul este în creștere. Falsul a fost distribuit inclusiv de unele persoane publice.

Captură

 CNAM a reacționat

Într-un comunicat de presă, publicat pe site-ul CNAM, cetățenii sunt îndemnați să se documenteze din surse sigure: „Compania Naţională de Asigurări în Medicină s-a autosesizat cu referire la unele informații false apărute în mediul online despre creșterea primei de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă și vine cu următoarele precizări. Valoarea primei de asigurare este aprobată anual prin Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală, iar pentru anul curent aceasta a rămas neschimbată și constituie 4056 lei. Îndemnăm cetățenii să se informeze din surse sigure, să verifice mai multe surse de informare, pentru a nu fi induși în eroare și dezinformați de știri false”.

Solicitată de portalul Stopfals.md, șefa Serviciului de presă de la CNAM, Silvia Munteanu, a declarat că așa-zisul pamflet a avut un impact major, cetățenii apelând telefonic CNAM sau venind personal la oficiile teritoriale ale instituției, pentru a verifica informația. „Până în acest moment, la serviciul unic INFO CNAM au parvenit peste 20 de apeluri de la oameni, care au întrebat dacă este sau nu adevărată informația. Totodată, cetățenii s-au adresat și la reprezentații CNAM din raioane pentru a întreba dacă se scumpește sau nu prima de asigurare”, a precizat  Silvia Munteanu.

Portalul Stopfals.md reamintește că pamfletul este o scriere în versuri sau în proză, cu caracter satiric, uneori într-un limbaj agresiv, în care sunt biciuite aspectele negative din viața societății, concepții retrograde, trăsături de caracter ale unei persoane publice etc. Chiar dacă se declară un site de pamflete, în realitate Moldova2.wordpress.com este un site de știri false, întrucât cele mai multe din dezinformările publicate aici nu au nimic în comun cu această specie literară.

Consultați Cronica site-urilor de știri false, editată periodic pe portalul Stopfals.md.

 

Mariana Jacot

Stopfals.md

23 ianuarie 2020 1320

Relevant

Comments 0