Portalul care te protejează
de falsuri

Preoții din Moldova și Georgia demonizează Occidentul și proslăvesc Rusia  

27 februarie 2023 1778
Articole, Alte produse ale partenerilor

Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, subordonată canonic Patriarhiei Ruse, s-a manifestat de-a lungul anilor ca o forță conservatoare pro-rusă și antioccidentală. Aceleași tendințe se manifestă și în alte biserici din fostul spațiu sovietic, cum ar fi Biserica Georgiei. Mesajele promovate sunt similare cu cele ale Patriarhului Kirill de la Moscova: Rusia este „salvatoare a valorilor creștine, călcate în picioare de Occident”, iar Europa, SUA și lumea occidentală „promovează păcatul și degradarea”.

Biserica Ortodoxă Rusă, nemulțumită de unele prevederi legislative din Moldova.

În anul 2012, când a fost votată Legea cu privire la asigurarea egalității, Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove și-a declarat nemulțumirea „împotriva stipulărilor ce ţin de drepturile minorităţilor sexuale”, calificând-o ca pe „un atentat la adresa identităţii creştine a poporului”, și a cerut excluderea din textul legii a sintagmei „orientare sexuală”, precum şi „a tuturor punctelor şi referinţelor cu privire la minorităţile sexuale”. La scurt timp a venit cu o reacție la adoptarea legii și Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse. În această declarație, preluată de site-ul Mitropoliei Moldovei de pe site-ul Patriarhiei ruse, se spune că „Biserica Ortodoxă remarcă în unele articole ale legii, adoptate în pofida voinței majorității cetățenilor Republicii Moldova, un pericol pentru integritatea morală și spirituală a societății moldovenești. Această lege poate fi folosită pentru a limita critica homosexualității, pentru a interzice să numești comportamentul homosexual drept păcat. Legea interpretează destul de larg termenul de discriminare, fără a ține cont de convingerile religioase tradiționale”.

Peste o săptămână, pe același site al Mitropoliei a fost publicat un pasaj dintr-o carte a lui Valeriu Ionaș, prezentat ca pedagog și publicist ortodox, în care acesta afirmă că legea ar fi fost împinsă Moldovei de lumea occidentală. În textul întitulat „Legea anti-discriminare sau începutul dezumanizării în Moldova” se spune: „...seducătoarea civilizație occidentală, cu conceptele ei pervertite a libertății și democrației, a creat condiții obiective pentru cultivarea a tot felul de imbecilități și acțiuni incompatibile cu statutul moral-spiritual al ființei umane. Societatea occidentală a evoluat înspre decadență și nonvaloare. Criza care o străbate nu este doar economică, ci una mult mai profundă și mai gravă. Este limita deșertăciunii nihiliste și incompatibilității omului cu umanul”. 

Aceeași situație a fost și în Georgia. Unele fețe bisericești din această țară și-au manifestat nemulțumirea când autoritățile au votat așa-numita lege a nediscriminării. Preoții georgieni afirmau că ar fi o lege impusă de europeni pentru a promova comunitatea LGBTI. „Este o perioadă de instaurare a dictaturii anti-creștine, prin legi vor lega Georgia și acest proces este numit ca îndeplinirea tuturor cerințelor pentru obținerea statutului de țară candidată la UE. Biserica noastră nu acceptă niciodată vieți colorate (LGBTI)”, declara Stepane Kalaijishvili, episcop georgian.

Alt mesaj, aceeași abordare

Occidentul este ținta criticilor unor fețe bisericești din Moldova și atunci când sunt organizate marșurile comunității LGBTI. În mai 2013, slujba de Hram de la Bălți s-a încheiat cu un discurs al Episcopului de Bălţi şi Făleşti, Marchel, care i-a criticat pe comisarul european pentru extindere, dar şi pe şeful de atunci al Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău pentru prezenţa la o întrunire a minorităţilor sexuale. „Stimaţi Štefan Füle şi Dirk Schuebel! Luaţi-vă minorităţile sexuale în Europa. Cred că sunt puţini acolo şi de aceea vă sunt pe plac. Aţi ignorat câteva mii de creştini şi aţi mers la cei 15 oameni, bolnavi psihic şi cu un comportament amoral. Ne-aţi întors spatele. Acest lucru nu înseamnă altceva decât adio, integrare europeană”, a declarat Marchel. În opinia episcopului, pe moldovenii, „pe care ar fi încercat să-i eurointegreze Štefan Füle şi Dirk Schuebel”, în Europa nu i-ar aștepta altceva decât muncă necalificată și nedreptate.

Oficiali europeni și americani sunt atacați verbal și de unii preoți georgieni. Bunăoară, Spiridon Abuladze, arhiepiscop din Georgia îi acuza pe principalii donatori din Georgia că „ar otrăvi țara”.  „Liberalismul este boala noastră. Ambele ambasade ale SUA și ale UE sunt o groapă de depravare și ne otrăvește țara”, declara el.

Partidele pro-europene văzute de preoți ca „promotoare ale păcatului”

Mesajele antioccidentale sunt distribuite cu regularitate de unele fețe bisericești, în special în perioadele de tensiune politică. Bunăoară, la scrutinului parlamentar din 2014, în mai multe postări pe blogul său, dar și în cadrul unor conferințe de presă, preotul Ghenadie Valuța a îndemnat direct cetățenii să nu voteze pentru partidele pro-europene, pe care el le consideră „promotoare ale păcatului”, ci pentru Partidul socialiștilor (PSRM), partid cunoscut pentru retorica sa pro-rusă. „Eu aleg Răsăritul, Rusia și pe Dodon”, a scris Valuța într-o postare pe 22 noiembrie 2014. „La moment doar Rusia este singura țară din lumea răsăriteană care protejează valorile ortodoxe prin lege și sancționează păcatul (imoralitatea homosexuală etc.), pe cînd în Uniunea Europeană e total invers. Propaganda homosexuală - ca parade, căsătorii, înfieri de copii, prostituția, eutanasia, ocultismul, justiția juvenilă, sectarismul, sunt legiferate, încurajate și dictate majorității ca drepturi ale omului. Deci, un mediu este anticreștin, sau păgîn, altul pro-creștin”, mai scria atunci Valuța (ortografierea și punctuația sunt păstrate, n.r.). 

În cadrul unei conferințe de presă din 18 noiembrie, alături de un grup de iniţiativă a creştinilor ortodocşi, Valuța a îndemnat poporul să voteze „pentru cei care susţin valorile ortodoxe, şi nu păcatul”. „Noi trebuie să promovăm şi să susţinem oamenii care sunt cu fapta ortodoxă”, a spus liderul asociaţiei. Potrivit lui, Legea privind asigurarea egalităţii promovează homosexualitatea, deci păcatul, iar cei care o susțin nu-şi au locul în Parlament.

 „Liberalismul este o unealtă în mâna lui Satana pentru a invada sufletul omului. Parțial, prin liberalism, lumea occidentală și Satana ocupă sufletele omenești”, afirma și Spiridon Tskipurishvili, diacon din Georgia, acuzând europenii de „promovarea păcatului”.

Uniunea  Europeană criticată că ar impune disciplina școlară „educație sexuală”

Art 35 (8) din Constituție, stabilește că „învățământul de stat este laic”. Cu toate acestea, Mitropolia Moldovei s-a opus introducerii cursului de „educație sexuală” în școli și a cerut excluderea acestuia. Într-o postare pe blogul său, același Ghenadie Valuța a numit cursul de educație sexuală „curs de educație homosexuală” și a avertizat că acesta ar duce la „descreștinare”. „Baza principală a Uniunii Europene constă în eliminarea tradițiilor și introducerea unora noi, după bunul plac, care să ducă la degradarea societății pentru a putea fi ușor controlată”, scria el.

Menționăm că în prezent în curricula școlară nu există o astfel de disciplină școlară. În școli, elevii află elemente de educație sexuală la disciplina opțională numită „Educație pentru sănătate".

Alt narativ anti-occidental: Candidații pro-europeni optează pentru păcat

Pe 30 martie 2015, în preajma alegerilor locale generale, Valuța chema alegătorii să nu opteze pentru candidați pro-europeni.  „Acest război, la propriu şi la figurat, este consecinţa păcatelor noastre. Sunt păcate personale pentru care răspundem personal, dar sunt păcate publice pentru care răspunde întreg poporul, pentru că tolerează aceste păcate. Noi tolerăm furturile, propaganda homosexualităţii, parada şi altele”, a afirmat el.

Narațiunile antioccidentale au fost promovate de unii reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe din Moldova și la alegerile prezidențiale din anul 2016. După primul tur al alegerilor, un grup de preoţi în frunte cu episcopul Marchel au criticat-o deschis pe candidata pro-europeană Maia Sandu, una din principalele acuzații fiind că nu este căsătorită și nu are copii, și l-au favorizat deschid pe candidatul pro-rus Igor Dodon, prezentat ca „moral sănătos și pro-ortodox”. Atunci Igor Dodon a și câștigat alegerile prezidențiale.

În hotărârea prin care a validat scrutinul, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a constatat „implicarea agresivă în cadrul alegerilor prezidențiale a reprezentanților Mitropoliei Moldovei, care au utilizat un limbaj extremist, xenofob, homofob și sexist în adresa unui concurent electoral, fapt confirmat și de rapoartele observatorilor naționali și internaționali. Curtea a reținut că un asemenea comportament este contrar prevederilor Constituției”.

În Europa are loc „microciparea în masă”

Europa a fost văzută cu ochi răi de unele fețe bisericești din Moldova și în perioada pandemiei. În 2020, odată cu răspândirea Covid-19, Mitropolia Moldovei s-a opus public unei pretinse vaccinări obligatorii, argumentând, prin teorii false, preluate din surse obscure, că virusul a fost provocat de tehnologia 5G și că a început „microciparea în masă în Europa”. „Se consideră că tehnologia 5G în combinație cu anumite vaccinuri administrate în China și Italia au și stat la baza apariției acestui virus care a întors pe dos întreaga planetă. Totodată, a început microciparea în masă a populației din Europa”, se menționa într-o adresare a Sinodului BOM către autorități, publicată în mai 2020.

Într-un interviu recent pentru Deutsche Welle, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove Vladimir a recunoscut voalat că declarația de atunci s-a bazat pe surse neverificate.

Deputați pro-europeni, pedepsiți” cu limitarea accesului la împărtășanie

În același context, pot fi menționate și încercările Mitropoliei Moldovei de a împiedica ratificarea Convenției privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută cu denumirea de Convenția de la Istanbul. În timpul dezbaterilor asupra acesteia în Parlament, în octombrie 2021, Mitropolia a transmis o adresare către președinta țării, către deputați și miniștri, în care susține că unele prevederi ale Convenției ar „eradica tradițiile”. La scurt timp după ratificare, Episcopul Marchel, a semnat o altă adresare prin care a aprobat scoaterea din rugăciunile preoților din eparhia sa a conducerii pro-europene a țării, în special a factorilor de decizie care au promovat adoptarea acesteia. Astfel, parlamentarilor Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) le-a fost interzis accesul la taina sfintei împărtășanii în toate bisericile Eparhiei de Bălți și Fălești, până în Duminica Mare a anului 2022. „S-au scurs, iată, vreo 8-9 ani de când creștinii din țară și din Biserica noastră Ortodoxă, tresăreau, zguduindu-se prin somn, în urma zelului satanic a deputaților de atunci, care-și doreau promovarea ,,Legii de egalitate a șanselor’’ lege, în beneficiul mai ales a purtătorilor celui mai mârșav păcat. Atunci am trăit zile de coșmar, pe care le dorim uitate, dar, iată că ecoul lor revine din nou în forță, adunând norii grei ai presimțirilor rele pentru cele ce se pun acum la cale de către ,,slugile poporului’’ de la Chișinău. Vorba e că la 01.10.2021 s-a votat în prima lectură ratificarea Convenției Europene, (Convenția de la Istanbul), care, spune-se, ar avea  menirea să prevină și să combată orice soi de violență. Intenția pe cât se poate de nobilă, dar…”, a continuat arhiepiscopul, spunând că această convenție ar fi similară cu „Legea gay-lor”, cum numește el Legea cu privire la asigurarea egalității, și care ar fi ,,împodobit familiile  cu atâtea drepturi europene”.

Occidentul demonizat, iar Rusia prezentată ca salvatoare

În timp ce Occidentul și Europa sunt demonizate și prezentate ca un rău și ca un teritoriu al păcatului, iar SUA – responsabile de războaie și de învrăjbirea națiunilor, Rusia dimpotrivă este prezentată de unii preoți ca o salvatoare a valorilor creștine, „călcate în picioare de Occident”. După invazia rusă în Ucraina aceștia au promovat mesajele Patriarhului rus Kirill și au justificat războiul, utilizând aceleași narațiuni ale propagandei ruse cu „lupta binelui împotriva răului”, „o consecință a promovării drepturilor persoanelor LGBT” și „porunca lui Dumnezeu”.

Biserica Ortodoxă din Moldova este divizată, în mare, în două mitropolii - Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, subordonată canonic Patriarhiei Ruse, și Mitropolia Basarabiei, subordonată Bisericii Ortodoxe Române. Biserica este instituția în care cetățenii Republicii Moldova, tradițional, au cea mai mare încredere. Totuși, după cum arată sondajele de opinie, nivelul încrederii în biserică a scăzut treptat în ultimul deceniu (de la 82% în 2012, la 62,5 la sută în 2022), cel mai mare declin înregistrându-se în ultimul an, după cum arată rezultatele Barometrului Opiniei Publice.

Mariana Colun,

Stopfals.md

Ifact.ge

Această investigație a fost realizată cu sprijinul oferit de Journalismfund.eu

Alte texte publicate în cadrul acestui proiect: 

Drepturile omului, blamate de preoți prin invocarea păcatului

Microcipurile lui Dumnezeu: Biserica și păcatul dezinformării

MOLDOVA și GEORGIA: preoții care justifică războiul Rusiei împotriva Ucrainei prin mesaje trase la indigo  

 

27 februarie 2023 1778

Relevant

Comments 0