Portalul care te protejează
de falsuri

Propagandistul rus Vladimir Soloviov folosește în context fals o fotografie de la Adunarea Națională „Moldova Europeană”

22 mai 2023 907
Articole, Gândește critic!
Colaj

Cu scopul clar de a dezinforma, Vladimir Soloviov, cunoscut ca unul din cei mai mari propagandiști ai Kremlinului, a publicat pe contul său de Telegram o imagine de la Adunarea Națională „Moldova Europeană” de pe 21 mai 2023 cu un text care induce ideea că ar fi vorba despre „un miting antiguvernamental la Comrat”. Imaginea cu acest comentariu fals a fost preluată și în rețeaua Facebook de susținătorii lui Soloviov.

În textul care însoțește imaginea, Soloviov afirmă că „В Комрате, столице Гагаузии, продолжается антиправительственный митинг. Люди не согласны с проевропейским курсом президента Санду и требуют референдума для его определения” (în traducere: „Un miting antiguvernamental continuă la Comrat, capitala Găgăuziei. Oamenii nu sunt de acord cu cursul pro-european al președintei Sandu și cer organizarea unui referendum. Pe parcursul zilei, Sandu și-a organizat propriul miting de susținere a cursului spre integrarea europeană”. Postare de pe canalul de Telegram a acumulat circa 300 de mii de vizualizări.

Mesajul lui Soloviov a fost preluat și pe rețeaua de Facebook de către un susținător.

De fapt, Soloviov a dezinformat intenționat, folosind o imagine din Piața Marii Adunări Naționale de la Chișinău, cu mulțimea de oameni care au participat la Adunarea Națională „Moldova Europeană” pe 21 mai 2023. Potrivit Inspectoratului General de Poliție, la eveniment au participat între 75 000 și 80 000 de persoane.

În aceeași zi la Comrat s-a desfășurat un miting organizat de Partidul Politic Politic ”Șor”, doar că la eveniment nu au fost mulți așa-ziși protestatari. Potrivit jurnalistei Viorica Tataru, care a fost prezentă la Comrat, la manifestație au fost circa 3 mii de persoane.

Portalul Nokta.md însă a publicat un articol în care menționa că, de fapt, la 21 mai 2023 la Comrat au fost organizate  trei acțiuni de protest, unul fiind în mod deschis organizat sub auspiciile partidului Shor, iar așa-zișii activiștii civili au convocat oamenii la celelalte două.

Sursa foto: Viorica Tataru

Nu este prima oară când Vladimir Soloviov distribuie falsuri despre Republica Moldova. În august 2022, el a scris pe canalul său de Telegram că Ministerul Afacerilor Interne de la Chișinău a trimis în UTA Găgăuzia detașamentul „Fulger” pentru a „înăbuși protestele”, preluând mesajul lui Victor Petrov, deputat în Adunarea Populară din Găgăuzia. Ambii făceau trimitere la exerciţiile tactice, desfășuratela Comrat de către Brigada de poliție cu destinație specială „Fulger”, o activitate planificată cu mult timp înainte, pentru a verifica capacitatea de reacționare și intervenție a angajaților. Afirmația falsă a fost dezmințită de portalul Stopfals.md.

Tot anul trecut, în emisiunea „Соловьев LIVE” a lui Vladimir Soloviov, deputatul Blocului comuniștilor și socialiștilor (BECS) Vladimir Odnostalco a vociferat mai multe falsuri care aveau intenția de a provoca sentimente negative față de refugiații ucraineni din Republica Moldova. 

Stopfals.md

 
22 mai 2023 907

Relevant

Comments 0