Portalul care te protejează de falsuri

Șor și exporturile de vinuri moldovenești: falsuri și manipulări

15 iulie 2024 8744
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

„Vinificatorii moldoveni vor avea necazuri în cazul aderării la Uniunea Europeană, iar unica piață unde produsele noastre sunt așteptate este cea a țărilor din UEE”. Astfel de narațiuni manipulatoare răspândește oligarhul fugar Ilan Șor. Aflați din materialul ce urmează care sunt destinațiile de export pentru vinurile moldovenești și piețele cheie pentru produsele noastre.

Sperietoarea lui Ilan Șor

„Integrarea în UE practic cu siguranță va pune cruce pe livrările vinurilor noastre în țările UEE” (în original: «Вхождение в ЕС почти наверняка поставит крест на поставках нашего вина в страны ЕАЭС»). Este narațiunea promovată de unele canale de Telegram prorusești și de Ilan Șor, condamnat definitiv la 15 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare.

Pe 6 iulie, pe canalul Telegram al lui Șor a apărut o postare în care acesta face referire la un material publicat de un site autohton despre nemulțumirea unui producător de vinuri din România vizavi de întreprinderile moldoveneşti. „Acum să ne imaginăm un scenariu sinistru, dacă Moldova va fi acceptată vreodată în UE. Ce perspective ar avea vinificatorii noştri? Din câte se pare, nu prea bune. Atunci şi noi va trebui să ne conformăm regulilor generale ale pieţei europene, adică nu ne va dădăci nimeni acolo, iar nişte activişti de teapa acestui personaj se vor lua la greu și de vinurile noastre care, oricum, sunt cele mai bune. Mai este cazul să afirmăm că aderarea la UE practic cu siguranţă va pune cruce pe livrările vinurilor noastre şi pe piețele UEE, or acolo imediat vor fi impuse taxe protective care ne vor face vinurile necompetitive în acea zonă? Dar, de fapt, anume în Rusia, Belarus, în alte ţări din fosta URSS consumatorul ştie vinurile noastre, le-a îndrăgit şi le apreciază...” (în original: «А теперь давайте представим страшную картину, если Молдову когда-нибудь возьмут в ЕС. Что ждет наших виноделов? Как видно, ничего хорошего. Тогда и нам придется играть по общим правилам европейского рынка, а значит, церемониться с нами не будут и за наше вино, которое все равно самое лучшее, такие вот деятели возьмутся уже всерьез. Стоит ли говорить, что вхождение в ЕС почти наверняка поставит крест на поставках нашего вина и на рынки стран ЕАЭС, так как сразу появятся заградительные пошлины, которые сделают его там неконкурентоспособным. А ведь именно в России, Беларуси, других странах бывшего СССР наше вино знают, любят и ценят…»), menţionează Şor.

Un text similar a fost publicat pe site-ul «Комсомольская правда», o sursă care promovează o politică pro-Kremlin, şi pe mai multe canale de Telegram (aici, aici, aici şi aici).

Postarea lui Şor la subiectul vinurilor moldoveneşti a fost promovată contra cost și pe cel puțin o pagină anonimă de Facebook.

Această pagină promovează materiale care au conexiuni cu Şor, criticând autorităţile şi tot ce ţine de Uniunea Europeană. Mai multe informaţii despre pagină şi sumele cheltuite de proprietarii acesteia pentru a-l promova pe Șor, găsiţi într-un articol publicat de portalul nostru.

Materialul la care a făcut referire Șor a fost publicat pe site-ul wine-and-spirits.md: „Atac asupra vinificaţiei moldoveneşti întreprins în România” (în original: «Атака на молдавское виноделие в Румынии»). În articol sunt comentate acuzaţiile făcute la adresa vinificatorilor moldoveni de către Marius Iliev, liderul unui grup viticol românesc. Autorii articolului au solicitat comentarii de la reprezentanţii Oficiului Naţional al Viei şi Vinului vizavi de acuzaţiile aduse de Iliev cu privire la pretinsa încălcare a legii şi la eventuale fraude.

Pe lângă promovarea cu plată pe pagini anonime, postarea lui Șor este răspândită şi de pe unele profiluri false, afiliate echipei lui Şor.

Bunăoară, o oarecare Рафаэла Казак a distribuit articolul într-un comentariu la o postare făcută de Alexandru Botnari, primarul de Hînceşti.

Pe contul în cauză sunt publicate şi alte postări care conțin naraţiunea potrivit căreia Uniunea Europeană ar distruge produsele agricole moldovenești.

Profilul este fals, lucru sugerat de mai multe elemente. Astfel, utilizatoarea a indicat că ar locui în SUA și că ar fi angajată în cadrul companiei aeriene Delta Air Lines, însă n-a postat pe pagina sa poze cu rudele sau prietenii. La fel, sunt omise informațiile despre instituțiile de învățământ în care a studiat, precum și date despre experiența de muncă anterioară. Lipsesc și comentariile la poze sau la postări. De altfel, profilul a fost creat la 4 mai 2024.

Mai multe detalii despre paginile anonime afiliate lui Șor puteți citi într-un articol publicat de portalul nostru.

Care sunt destinaţiile vinurilor moldoveneşti? Informații statistice

Potrivit datelor Oficiului National al Viei și Vinului, în 2023 volumul exportului de vinuri moldovenești a sporit cu 18% în comparație cu anul 2022. Valoarea totală a exporturilor de vinuri a constituit 141,1 mln. de dolari.

Destinația principală pentru produsele vinicole moldoveneşti este piața ţărilor din Europa, cu o cotă de 56,8%. În ţările CSI sunt livrate 28,5% din volumul de vinuri exportate.

În TOP-10 al ţărilor de destinaţie pentru exporturile moldoveneşti de vinuri îmbuteliate a intrat doar o singură ţară din UEE (Uniunea Economică Euroasiatică), fiind vorba despre Rusia, dar care s-a clasat pe locul 9.

Printre lideri la exporturi figurează România, Polonia şi Cehia. Totodată, România are o cotă de vânzări net superioară comparativ cu alte ţări, de 30 de mln. de dolari. Pentru comparaţie, în cazul Poloniei acest indicator este de 8,2 mln. de dolari.

Astfel, statisticile combat speculaţiile lui Şor, care afirmă că practic doar consumatorii din Rusia, Belarus şi alte ţări postsovietice cunosc şi apreciază vinurile noastre. De fapt, lucrurile stau tocmai invers, or tendinţa de creştere a exporturilor de vinuri moldoveneşti se conturează anume pentru ţările UE. Potrivit datelor Centrului Analitic „Expert-Grup”, începând cu anul 2020, Uniunea Europeană este principala piață de desfacere pentru băuturile alcoolice din Republica Moldova. Analiza în cauză a fost publicată în mai 2024.

Şor sperie că ţările UEE vor introduce taxe pentru produsele vinicole moldoveneşti în cazul aderării la Uniunea Europeană

„Mai este cazul să afirmăm că aderarea la UE practic cu siguranţă va pune cruce pe livrările vinurilor noastre şi pe piețele UEE, or acolo imediat vor fi impuse taxe protective care ne vor face vinurile necompetitive în acea zonă?” (în original: «Стоит ли говорить, что вхождение в ЕС почти наверняка поставит крест на поставках нашего вина и на рынки стран ЕАЭС, так как сразу появятся заградительные пошлины, которые сделают его там неконкурентоспособным»), menţiona Şor în publicaţia în cauză.

În prezent, vinurile moldoveneşti sunt scutite de taxele vamale la exportul în ţările Uniunii Europene. Potrivit lui Adrian Lupușor, directorul executiv al Centrului „Expert-Grup”, după aderarea Republicii Moldova la UE, condițiile de export vor cunoaște doar o îmbunătățire. „Aderarea la UE înseamnă accederea țării la Uniunea Vamală a Uniunii Europene (EUCU). Acest lucru presupune o politică tarifară unică pentru toate țările UE și un regim ce prevede exonerarea de taxe vamale. Va fi cu mult mai ușor să ne comercializăm vinurile în cadrul țărilor din Uniunea Europeană”, a spus Adrian Lupușor pentru Stopfals.md.

De altfel, taxe vamale la importul vinurilor moldovenești în Rusia oricum există, acestea constituind 12,5%. În plus, în anul 2023 Rusia a introdus un nou prag pentru valoarea taxelor vamale, de 20%, pentru ţările calificate de către Moscova drept „neprietenoase”. Republica Moldova nu face parte, deocamdată, din acea listă.

Piaţa rusească implică pentru vinurile moldoveneşti şi riscul impunerii de către Kremlin a unor embargouri inopinate, cum s-a întâmplat în 2006 și în 2013. Ambele decizii au coincis cu o criză care a marcat relațiile politice dintre Moscova și Chișinău. Astfel, în primul caz embargoul a fost motivat de refuzul președintelui moldovean de atunci, Vladimir Voronin, de a semna așa-numitul Memorandum Kozak (care prevedea federalizarea Republicii Moldova), iar în 2013 măsura a fost provocată de Acordul de asociere al R. Moldova cu Uniunea Europeană.

Potrivit lui Lupușor, chiar dacă țările UEE vor majora taxele vamale pentru R. Moldova după aderarea ei la Uniunea Europeană acest lucru nu va avea un impact prea mare pentru produsele noastre, mai ales că va avea loc și reorientarea pieței către vest. „Cota exporturilor moldovenești în țările UEE este mult mai mică decât în țările UE. În plus, exportăm în țările UEE vinuri de o calitate mai proastă care, de obicei, sunt livrate en-gros în vrac. Aceste vinuri constituie materie primă pentru producătorii din țările respective. Iată de ce, chiar dacă acolo taxele vor fi majorate, decizia în cauză va afecta și producătorii lor care depind de materia primă moldovenească. Nu sunt sigur că ei vor recurge la acest pas”, a comentat expertul.

Vom nota că Ilan Şor a manipulat şi dezinformat în repetate rânduri cu referire la Uniunea Europeană şi Republica Moldova (aici, aici, aici, aici și aici). Acesta a fost inclus într-un top al „campionilor” la capitolul falsuri răspândite pe parcursul anului 2023, elaborat de Stopfals.md.

 

Vedeți și: Cum au luat la țintă „trollii occidentali” ai lui Șor conducerea pro-europeană a Republicii Moldova pe Facebook

 

Piotr Garciu,

Stopfals.md

 

Acum suntem și pe Telegram!

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

15 iulie 2024 8744

Relevant

Comments 0