Portalul care te protejează
de falsuri

CRONICA SITE-URILOR DE ŞTIRI FALSE: „Coronavirusul este transmis prin măști”, „Piața Centrală se va deschide la toamnă” și „tarife la servicii comunale mai mari cu 30 la sută”

26 mai 2020 1746
Articole, COVID-19
Colaj

Odată cu încheierea stării de urgență în Republica Moldova, în mediul online apar noi site-uri obscure care publică știri false. Numai în ultimele două săptămâni ale lunii mai, mai multe site-uri de știri false au anunțat că „sursa virusului mortal este ascuns în măștile de protecție” și că „cetățenii veniți acasă pe timp de pandemie nu vor putea părăsi țara în următorii 2 ani”, iar „Piața Centrală din Chișinău rămâne închisă până la toamnă”. Unii utilizatori de Internet au crezut aceste dezinformări și le-au distribuit pe rețelele sociale de mii de ori. Totodată, în lista de site-uri de știri false, completată de Stopfals.md, au mai fost adăugate trei site-uri noi.

FALS: Sursa virusului mortal este ascunsă în măștile de protecție

Site-ul de falsuri Ziarulmoldovei.site a titrat „Atenție! Sursa virusului sunt măștile! Ne vând măști infectate cu Соvid! Analiza unui virusolog german”. Fără a menționa numele pretinsului „virusolog german”, în text se fac afirmații false că „sursa virusului mortal este ascunsă în măștile de protecție pe care fiecare stat le primește drept ajutoare umanitare, iar „personalul medical nu se infectează de la pacienți, ei se infectează de la măști”. Chiar dacă nu este decât o dezinformare, articolul are peste 148 de mii de vizualizări și a fost distribuit de peste 19 mii de ori pe Facebook. În realitate, nu a fost raportat niciun caz de acest fel.

FALS: Pe timp de pandemie, câte 500 euro de la Guvernul României

O altă minciună publicată de același site spune că „Oficial: Moldovenii care au cetățenie română vor primi un ajutor de 500 euro de la Guvernul României”. Unii internauții au crezut și în aceste dezinformări, iar articolul a adunat 76.000 de vizualizări, iar unii întreabă în comentarii de unde își pot ridica banii. Este un fals, Guvernul României nu a aprobat vreun proiect prin care să ofere moldovenilor cu cetățenie română câte 500 de euro. România a oferit ajutor umanitar Republicii Moldova în valoare de 3,5 milioane de euro sub forma unor materiale sanitare necesare pentru a face faţă răspândirii infecţiei de coronavirus.

FALS: Serviciile comunale se scumpesc cu 30% pentru a compensa „creditul rusesc”

Încă un fals al aceluiași site Ziarulmoldovei.site: „de la 1 iunie se scumpesc comunalele cu 30%! Bugetul de stat trebuie umplut! Creditul rusesc era sa ne salveze”. Pentru a da credibilitate dezinformării, în articol se face referire la analiștii economicicare spun că „în cazul în care Moldova nu primește acest credit, autoritățile vor fi nevoite să acopere gaura bugetară din contul serviciilor comunale, cu referire la creditul din Rusia, în valoare de 200 de milioane de euro, aprobarea căruia a fost anulată de Curtea Constituțională din cauza unor încălcări ale prevederilor constituționale. Informația din acest articol care abundă de greșeli gramaticale nu are nicio sursă credibilă, este una falsă.

FALS: Șoferul care a cauzat tragedia pe bulevardul Ștefan cel Mare a fost eliberat din arest

Site-ul de falsuri Bn-news-romania.info a titrat că „Șoferul mașinii AUDI a trecut la verde, conform expertizei. Acesta a fost eliberat astăzi din arest”. În articol este relatat despre tragicul accident rutier soldat cu două decese și patru răniți, care într-adevăr a avut loc în noaptea de 17 mai pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din capitală, după ce un șofer în vârstă de 27 de ani a ignorat culoarea roșie a semaforului și a intrat cu viteză excesivă într-un taxi care se deplasa regulamentar pe strada Ismail. În acest articol se spune că șoferul mașinii AUDI este vinovat doar de deplasarea cu viteză excesivă (150km/h) și riscă doar o amendă în valoare de 3000 lei și 4 puncte de penalizare. Aceste informații sunt false. Potrivit procurorilor, șoferul este cercetat penal pentru „încălcarea regulilor de securitate a circulației de către persoana care conduce mijlocul de transport, soldată cu decesul a două persoane” și riscă până la 10 ani de detenție. În prezent, acesta se află în arest preventiv pentru 30 de zile în penitenciar.

FALS: O familie s-a intoxicat cu cireșe procurate din supermarket

Același site de știri false a anunțat că: „Un băiat de 7 ani a decedat, iar mama acestuia în comă din cauza toxinelor”. Deși în titlu se spune despre un copil de 7 ani, în text este menționată vârsta de 6 ani a copilului care ar fi murit „din cauza cireșelor toxice procurate dintr-un market din capitală”. Articolul este ilustrat cu o poză, în care apare o familie cu un copil în brațe și mai multe caserole cu cireșe alături. Și în acest caz, informația este falsă, autoritățile nu au confirmat-o, iar nicio instituție media credibilă nu a relatat despre un asemenea caz.

FALS: Piața Centrală din Chișinău rămâne închisă până la toamnă

Autorii de știri false au speculat și la tema Pieței Centrale din Chișinău. Portal-news-24h.xyz a titrat: „Piața centrală din Chișinău va rămâne închisă pînă la toamnă”. Și în acest caz, aceasta este o informație falsă. La 25 mai 2020, Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică a hotărât reluarea activității piețelor comerciale din municipiile Chișinău și Bălți începând cu 1 iunie 2020.

FALS: Cetățenii veniți acasă pe timp de pandemie nu vor putea părăsi țara în următorii doi ani

În goana după click-uri, site-ul de știri false Antenanews.xyz a dezinformat că „cetățenii veniți acasă pe timp de pandemie nu vor putea părăsi țara în următorii 2 ani”. În articol se spune că „o lege care prevede interzicerea trecerii frontierei de stat pe sens de ieșire, pentru cetățenii întorși acasă pe timp de pandemie a fost aprobată azi dimineața de către Parlament, la cerința Președintelui”. Această informație este falsă, o asemenea lege nu a fost votată de Parlamentul R. Moldova. Acest articol a fost vizualizat de peste 334.000 de ori.

În toate cazurile de mai sus, articolele nu pot fi citite până nu sunt distribuite pe Facebook. Amintim că în perioada stării de urgență, Serviciul de Informații și Securitate a anunțat blocarea a 59 de site-uri care promovează ştiri false cu privire la evoluţia COVID-19. După încheierea stării de urgență, însă, site-urile obscure care publică știri false au reapărut ca ciupercile după ploaie. Stopfals.md a relatat anterior că administratorii site-urilor de știri false nu pot fi sancționați, deoarece majoritatea absolută a acestora sunt create pe servere peste hotare pe nume fictive.

ATENŢIE: 

Ziarulmoldovei.site, Bn-news-romania.info, Portal-news-24h.xyz, Antenanews.xyz sunt site-uri de știri FALSE. Nu distribuiți conținutul acestora pe rețelele sociale pentru a nu intoxica publicul cu dezinformări!

Reamintim câteva indicii ale site-urilor de știri false:

  • Titlurile afectează emoțional și induc panică;
  • Deseori, la accesarea site-ului, cititorul poate vedea doar titlul și imaginea „știrii”, iar pentru a citi conținutul integral trebuie mai întâi să-l distribuie în rețelele sociale;
  • Unele site-uri de falsuri se maschează ca fiind „de pamflete”;
  • Pe site-uri nu pot fi accesate datele de contact ale echipei redacționale;
  • Nicio instituție media credibilă nu a publicat informații la această temă;
  • Nu este citată vreo sursă, citatul este inventat sau se face trimitere la surse anonime/inventate;
  • Imaginile care însoțesc informațiile nu au legende și, de multe ori, nu sunt din țara noastră;
  • Textele sunt lipsite de acuratețe, conțin multe greșeli gramaticale și stilistice.

Portalul Stopfals.md completează o listă cu site-urile care publică preponderent informații false, inventate. Cititorii sunt îndemnați să nu acceseze aceste site-uri și să nu distribuie informațiile false virale în mediul online.

LISTA SITE-URILOR DE ȘTIRI FALSE

Mariana Jacot,

Stopfals.md

 

26 mai 2020 1746

Relevant

Comments 0