Portalul care te protejează
de falsuri

Diagrame manipulatoare, promovate de PSRM

6 iunie 2020 2557
Articole
Diferențele dintre diagrama promovată de socialiști și cea realizată conform regulilor, respectând proporția cifrelor.

Zilele trecute, pe pagina de Facebook a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) au fost publicate și sunt promovate câteva infografice, care prezintă rezultatele unui sondaj de opinie realizat la comanda unui post de televiziune. Diagramele distribuite intens de către deputații socialiști, inclusiv de președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi, nu respectă însă principiul proporționalității cifrelor prezentate și distorsionează vizual datele sondajului. Este vorba de manipularea grafică, la care recurg deseori politicienii pentru a induce în eroare persoanele neavizate.

Fondul Opiniei Publice (FOP), o organizație sociologică mai puțin vizibilă anterior, dar care a realizat mai multe sondaje de opinie și chiar un exit-poll în ultima jumătate de an, a prezentat miercuri, 3 iunie 2020, o cercetare sociologică, despre care a anunțat că a fost realizată la comanda postului de televiziune TVC 21. Conform FOP, sondajul a avut un eșantion de 1767 de persoane din 111 localități care au fost intervievate telefonic în perioada 23-31 mai 2020; cu o marjă de eroare de ±2,3%.

Cum vede PSRM diferența dintre 46 și 31?

Sondajul conține și răspunsuri la întrebări legate de intenția de vot la eventuale alegeri parlamentare, iar potrivit rezultatelor prezentate, Partidul Socialiștilor ar obține 46,3% din voturile celor care au exprimat o opțiune, Partidul Acțiune și Solidaritate – 30,9%, Platforma Demnitate și Adevăr – 7,5%, Partidul Nostru – 4,6%, Partidul Șor – 3,3%.

Partidul Socialiștilor a plasat pe pagina sa de Facebook un infografic cu cifrele respective care însă nu respectă proporționalitatea segmentelor care reprezintă intenția de vot pentru partide. În special, acest lucru este vizibil în cazul PAS: deși sondajul arată că ar obține aproximativ 31%, segmentul care reprezintă ponderea votului este doar un pic mai mare decât al Platformei DA, care ar acumula potrivit sondajului 7,5%. În schimb, este de aproape trei ori mai mic decât segmentul din dreptul PSRM (46,3%), cu toate că în acest sondaj „scorul” PAS este de numai 1,5 ori mai mic decât al PSRM. Astfel, optic se creează impresia unei diferențe mult mai mari dintre PSRM și PAS, decât arată în realitate sondajul FOP.

Portalul Stopfals.md a realizat o diagramă cu aceleași informații și date, însă a respectat proporția cifrelor, așa cum cer regulile de prezentare grafică a datelor. Diferențele dintre diagrama promovată de socialiști și cea realizată conform regulilor sunt vizibile. Astfel, segmentul PAS ar fi trebuit să fie de aproximativ două ori mai mare decât în desenul PSRM.

 

PSRM crește artificial diferența dintre Igor Dodon și Maia Sandu

O situație ca la indigo este și în cazul infograficului care prezintă intenția de vot la alegerile prezidențiale. Potrivit sondajului FOP, pentru Igor Dodon ar vota 46,8% din cei care au exprimat o opțiune, pentru Maia Sandu – 30,4%, Andrei Năstase – 6,6%, Renato Usatîi – 5,4%. Deși între Maia Sandu și următorii potențiali candidați este o diferență de aproximativ 25 de puncte procentuale, în diagrama promovată de PSRM diferența dintre segmentele din dreptul celor trei politicieni este mică, în schimb este majorată vizual diferența dintre Igor Dodon și Maia Sandu.

Un grafic care respectă proporțiile denotă că PSRM a redus artificial segmentul din dreptul Maiei Sandu, lungindu-le, în schimb, pe cele din dreptul lui Andrei Năstase și Renato Usatîi.

 

Diagrame „desenate”

Jurnalistul Ștefan Grigorița, expert în realizarea infograficelor, a declarat pentru Stopfals.md că la prezentarea datelor acestui sondaj s-a recurs la manipularea grafică. „Este un procedeu clasic, folosit de cei care vor să manipuleze cu cifrele, și mai ales să scoată în evidență diferența dintre candidatul lor și alții. Scopul este clar – să arăți că un candidat este de două sau de trei ori mai important decât ceilalți”, spune Ștefan Grigoriță.

Și sociologul Vasile Cantarji confirmă că infograficele PSRM manipulează. „Această diagramă pur și simplu a fost desenată ca omul să perceapă vizual proporționalități incorecte. În realitate, dacă ne referim, de exemplu, la graficul privind intenția de vot la prezidențiale, Maia Sandu este mult mai aproape de Igor Dodon decât de Andrei Năstase. Din diagramă însă se creează o percepție inversă”, a comentat pentru portalul Stopfals.md, Vasile Cantarji.

Tendințele guvernării de a manipula prin grafice

Nu este pentru prima dată când partidele de la guvernare încearcă să manipuleze opinia publică prin intermediul unor grafice false. În 2018, Stopfals.md a identificat o diagramă manipulatoare promovată pe pagina de Facebook a Guvernului de atunci al democratului Pavel Filip în cadrul campaniei cu denumirea sugestivă „Cifrele nu mint”.

Astfel, printr-un infografic distorsionat, creșterea cu 1760 de lei a salariului mediu pe economie în perioada 2015-2048 era prezentată astfel încât aveai impresia că salariul a crescut de vreo 7-8 ori în acești ani. După publicarea un articol despre această manipulare pe Stopfals.md, diagrama a fost înlocuită.

Și președintele Igor Dodon a publicat în anul 2017 un grafic manipulator, care ascundea vizual diferența de 7 ori dintre numărul turiștilor din România și al celor din Rusia.

 

Cornel Ciobanu

Stopfals.md

6 iunie 2020 2557

Relevant

Comments 0