Portalul care te protejează
de falsuri

Escrocherii 5G: căști de protecție și „stick-uri minune”, loțiune din vaselină, brâuri pentru gravide și alte „scuturi de protecție” pentru oamenii naivi și panicați

3 iunie 2020 1880
Articole, COVID-19
Colaj

Dezinformările despre tehnologia de internet mobil 5G și agitația privind „pericolele pentru sănătate”, pe care le-ar reprezenta această tehnologie, promovate intens de unii politicieni populiști și reprezentanți ai bisericii, au favorizat apariția unor escroci care vând așa-numite „scuturi de protecție” împotriva undelor și radiațiilor 5G. Recent, în Anglia câteva persoane au scos în vânzare așa-numite „scuturi cuantice” care, în realitate erau simple stick-uri de memorie de tip USB. În SUA, un alt escroc a vândut „loțiune anti 5G” – în realitate, o combinație între vaselină și cremă solară expirată, un site din Canada vinde bijuterii din șungit (o varietate de cărbune) împotriva „radiației 5G”. Mai nou, și în R. Moldova au apărut în vânzare „caști de protecție anti-5G”.

Săptămâna trecută, pe un site din Republica Moldova specializat în vânzări a fost publicat un anunț de vânzare a ceea ce autorul numește „cască de protecție anti-5G”. Obiectul din imagine arătă mai mult ca un chipiu din folie argintie, iar „comerciantul” îl vindea cu suma de 875 de lei. Pe site nu era afișat niciun număr de telefon, însă se puteau expedia doar mesaje. Portalul Stopfals.md a expediat un mesaj pentru a afla mai multe detalii, însă la scurt timp anunțul a fost șters. Nu se știe dacă „vânzătorul” avea intenția chiar să vândă acest utilaj sau a fost o glumă, cert este că unii oameni care cred în dezinformările despre pericolul 5G caută diferite remedii pentru a se „proteja”.

Stick USB „anti 5G” vândut cu peste 6.000 de lei

Escrocii din Marea Britanie s-au gândit să se îmbogățească pe seama fobiei de 5G, punând în vînzare „un stick minune”, numit - 5GbioShield (în traducere din engleză: scut bio anti 5G). Utilajul este asemănător cu un stick USB, având pe el o inscripție similară icoanelor cu Sfântul Gheorghe și balaurul. În descrierea produsului de pe pagina oficială a companiei care vinde „minunea” se spune că acesta „echilibrează și rearmonizează frecvențele perturbate” de activitatea gadgeturilor, „restabilește coerența geometriei atomilor”, „favorizează revitalizarea generală a corpului”, iar în caracteristicile tehnice se mai menționează că dispozitivul folosește „o tehnologie cuantică de catalizator holografic pentru echilibrarea și armonizarea efectelor nocive ale radiațiilor electrice dezechilibrate”. Produsul este destul de scump – 283 de lire sterline (peste 6.100 de lei la 1 iunie), dar se face o anumită reducere pentru procurarea a trei piese. Presa britanică a scris că inițial un 5GbioShield costa aproape 340 de lire.

În realitate, așa-numitul 5GbioShield anume asta și este – un simplu stick de memorie USB cu spațiu de stocare de 128MB, costul căruia, potrivit experților, este de 5 lire. BBC a realizat un amplu material despre această escrocherie, iar „Pen Test Partners”, companie specializată în detectarea vulnerabilităților de securitate a produselor electronice, a confirmat că 5GbioShield nu diferă cu nimic de alte stickuri. „În opinia noastră, 5G Bioshield nu este altceva decât un stick USB de 5 GBP cu un autocolant pe ea”, concluzionează experții. BBC mai notează că cei doi directori ai companiei care comercializează 5GbioShield, Anna Grochowalska și Valerio Laghezza, par să fi fost implicați anterior într-o afacere care vindea un supliment alimentar cu proprietăți „magice”, numit Klotho Formula, bazat pe „o procedură proprie care duce la dilatarea relativă a timpului și înfăptuirea cuantică biologică la nivelul ADN”, după cum susțineau distribuitorii.

Loțiune „anti 5G” din vaselină și cremă solară expirată

Și în Statele Unite ale Americii a fost pornită o „afacere” care exploatează comercial fricile din societate despre presupusul impact negativ al tehnologiei 5G asupra sănătății. Astfel, o persoană a comercializat un unguent „anti 5G” și chiar ar fi obținut un profit de jumătate de milion de dolari. „Loțiunea miraculoasă” era, de fapt, un amestec de vaselină și cremă solară – ambele produse fiind expirate, după cum au arătat rezultatele investigațiilor de laborator.

Bibelouri din cărbune, brâuri pentru gravide și abțibilduri. Toate „anti 5G”

O companie din Canada susține că vinde produse care protejează de radiația 5G, pe bază de șungit (o varietate de cărbune bituminos). În vânzare: bibelouri, încărcătoare pentru gadgeturi și alte obiecte la prețuri între câteva zeci și peste o sută de dolari.

Anterior, siteul actriţei Gwyneth Paltrow a fost criticat pentru promovarea unor companii care propun diferite produse de „protejare” împotriva radiațiilor și undelor magnetice 5G: brâuri speciale pentru gravide, huse și chiar căști pentru telefoane care ar proteja de radiații.

O altă companie promovează un „scut împotriva radiațiilor”. Produsul constă dintr-un abțibild care trebui lipit pe partea din spate a telefonului mobil. Compania dă asigurări că „indexul biologic” al celor care folosesc „scutul” se va îmbunătăți semnificativ.

5G „îi di jină”?

Amintim că acuzațiile despre nocivitata antenelor și tehnologiilor 5G au luat amploare odată cu răspândirea coronavirusului la nivel mondial, cu toate că experții Organizației Mondiale a Sănătății dezmint aceste afirmații, lucru despre care Stopfals.md a relatat anterior.

În Republica Moldova speculațiile despre tehnologia 5G și legătura acesteia cu COVID-19 sunt alimentate de unii politicieni populiști, dar și de Mitropolia Moldovei, subordonată canonic Bisericii Ortodoxe Ruse. Într-o adresare recentă către autorități, în legătură cu vaccinarea obligatorie anti-COVID-19 (chiar dacă vaccin încă nu existănota red.), Sinodul a făcut referire la cele mai răspândite falsuri și teorii ale conspirației despre „nanovaccinuri”, implicarea multimiliardarului american Bill Gates și a tehnologiei 5G în răspândirea noului coronavirus. Portalul Stopfals.md a analizat și a dezmințit falsurile promovate de Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Reamintim că Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) a anunțat la sfârșitul lunii aprilie că operatorii de telefonie mobilă din Republica Moldova nu dețin acte permisive și nu desfășoară testarea și exploatarea rețelelor și a echipamentelor 5G.

Cornel Ciobanu

Stopfals.md

 

3 iunie 2020 1880

Relevant

Comments 0