Portalul care te protejează
de falsuri

PĂCATUL MINCIUNII

29 mai 2020 2433
Articole, Multimedia, COVID-19
Captură foto

Teoriile conspirației devenite virale în mediul online odată cu pandemia de coronavirus au ajuns să fie promovate și de capii Bisericii Ortodoxe din Moldova (BOM), subordonată canonic Patriarhiei Ruse. Recent, Sinodul BOM a adoptat o adresare către autorități să nu accepte „vaccinarea forțată” împotriva COVID-19, invocând falsuri și speculații. În adresare se invocă conspirații precum că „tehnologia 5G în combinație cu anumite vaccinuri administrate în China și Italia au dus la apariția virusului”, că „a început microciparea în masă a populației din Europa”, iar „Bill Gates care a omorât prin vaccinare sute de mii de copii, vrea să introducă cipuri în oameni, ca să-i controleze de la distanță”. Aceste afirmații sunt completamente false.

Una din cele zece porunci ale Decalogului (așa sunt denumite cele zece porunci religioase și etice dictate de Dumnezeu lui Moise pe Muntele Sinai, potrivit Vechiului Testament) îi îndeamnă pe creștini să nu mintă: „Să nu mărturisești strâmb împotriva aproapelui tău”. Din câte se pare, acest îndemn este neglijat de înșiși capii Bisericii Ortodoxe din Moldova.

La 16 mai,  Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, a îndemnat creștinii într-un mesaj video să refuze vaccinarea propusă de „globaliștii sataniști”. Fugiți de ea! N-o primiți, căci vaccina este punctul final al globaliștilor sataniști pentru care ei au născocit coronavirusul, atribuindu-i caracteristici mult mai strașnice decât ele sunt într-adevăr. Vaccina propusă de globaliști și reclamat tot pe banii lor, să nu vă pară că este o pomană. Ea este capcana ce ne lipsește pe noi de libertate, ca dar sfânt, primit de la Dumnezeu (...) Omul vaccinat benevol își implementează în organism mecanismul de urmărire”, a afirmat Marchel. Afirmațiile episcopului de Bălți conțin mai multe dezinformări și speculații care au fost reluate, câteva zile mai târziu, și în adresarea Sinodului BOM către autoritățile Republicii Moldova. Stopfals.md a analizat aceste falsuri.

FALSUL nr. 1: „Proteste în Europa împotriva obligativității vaccinului COVID -19”

Sinodul BOM a solicitat autorităților să nu accepte „vaccinarea forțată” contra COVID-19, afirmând că „opinia publică din multe state europene protestează contra obligativității vaccinurilor, mai ales a vaccinului contra COVID-19...”. Nu este adevărat că „opinia publică din mai multe state europene protestează”. Acțiuni de protest și acte de vandalism în unele țări au desfășurat grupuri mici de persoane, manipulate de politicieni populiști și fanatici religioși. Până în prezent, nu există încă un vaccin și nici vaccinare obligatorie împotriva COVID-19.

FALSUL nr. 2: „Bill Gates este acuzat că a omorât prin vaccinare sute de mii de copii”

În adresarea către autorități se invocă și faptul că „în Parlamentul Italiei a fost formulat de către o deputată în mod oficial cererea de arestare a infractorului internațional Bill Gates, care este acuzat de faptul că este un criminal împotriva umanității, că a provocat prin vaccinuri moartea a 500.000 de copii în India, că susține ideea de genocid pentru reducerea populației planetei”. Afirmațiile false și defăimătoare despre Bill Gates au fost lansate de persoane și organizații din mai multe țări care se pronunță împotriva vaccinării. În realitate, Bill Gates nu are calitate de infractor, iar vaccinarea împotriva poliomielitei nu a provocat paralizia sau „moartea a 500.000 de copii în India”. Organizațiile internaționale în domeniul sănătății au infirmat aceste acuzații.

FALSUL nr. 3: „Bill Gates vrea să introducă cipuri în oameni, ca să-i controleze de la distanță”

O altă teorie a conspirației promovată de capii bisericii este că „Bill Gates e considerat principalul responsabil pentru crearea tehnologiei de microcipare a populației (...) Sistemul antihristic mondialist dorește să introducă în corpurile oamenilor microcipuri cu ajutorul cărora să-i poată controla, prin intermediul tehnologiei 5G”. Portalul Stopfals.md a dezmințit într-un articol aceste afirmații mincinoase, bazate pe zvonuri fără vreun substrat factologic. După cum confirmă și Agenția de presă Reuters, Bill Gates a propus utilizarea unor „certificatelor digitale” cu înregistrări medicale, dar nu a implanturilor cu microcip.

FALSUL nr. 4: „Tehnologia 5G în combinație cu anumite vaccinuri administrate în China și Italia au creat acest virus”

Sinodul BOM mai consideră că „tehnologia 5G în combinație cu anumite vaccinuri administrate în China și Italia au și stat la baza apariției acestui virus care a întors pe dos întreaga planetă”. În realitate, este demonstrat științific că „virusurile nu se transmit prin undele radio”, iar COVID-19 se răspândește de persoanele infectate prin strănut sau tușit. Deocamdată nu este cunoscută cu certitudine sursa apariției virusului SARS-CoV-2. La fel, nu există dovezi că tehnologia 5G poate dăuna sistemului imunitar, iar infecția de COVID-19 s-a răspândit și în țări care nu utilizează tehnologia 5G.

FALSUL nr. 5: „A început microciparea în masă a populației din Europa”

În adresarea către autorități se mai spune că: „în Europa a început microciparea în masă a populației”. Este o speculație, adică pe interpretarea tendențioasă a unui fapt real. Astfel, în Suedia mii de oameni, îndeosebi tineri, solicită să li se implanteze un microcip sub piele, iar prin intermediul acestora pot fi efectuate diferite operaţiuni, cum ar accesarea telefonului smart, deschiderea uşii sau programarea alarmei. Este o tehnologie a viitorului care nu are nimic comun cu vaccinarea de COVID-19. Stopfals.md a explicat într-un articol ce funcții și posibilități au aceste microcipuri.

Scopul dezinformării este de a provoca un blocaj în relația dintre UE și partenerii săi din vecinătatea estică

Aceleași „argumente”, invocate de capii Bisericii Ortodoxe din Moldova, sunt intens promovate și de unele media pro-Kremlin. Serviciul European de Acțiune Externă menționează într-un articol că unul dintre obiectivele principale ale dezinformării pro-Kremlin în țările din Parteneriatul Estic este de a provoca un blocaj în relația dintre UE și partenerii săi din vecinătatea estică. În articol se menționează că pandemia COVID-19 este un teren fertil pentru dezinformări legate de sănătate și proliferarea 5G, de anti-vaccinuri și alte teorii ale conspirației, mesajele de dezinformare fiind nu pur și simplu transcrise în diferite regiuni, ci adaptate contextelor locale. 

 

Mariana Jacot

Stopfals.md

 

29 mai 2020 2433

Relevant

Comments 0