Portalul care te protejează de falsuri

Ex-deputatul socialist Nicolae Pascaru distribuie falsuri și justifică invazia militarilor ruși în Ucraina

1 aprilie 2022 6922
Articole
Socialistii.md

Nicolae Pascaru, fost deputat socialist și fost membru al Comisiei parlamentare Drepturile omului și relații interetnice, promovează în rețelele sociale mesajele pro-Kremlin și justifică agresiunea militară rusească în Ucraina. Portalul Stopfals.md a monitorizat postările acestuia pe Telegram din prima lună de război și a constatat că ex-parlamentarul distribuie intens narativele propagandistice preferate ale Kremlinului, și anume că NATO și SUA ar fi vinovate de războiul din Ucraina, că americanii ar finanța laboratoare biologice în țara vecină sau că la maternitatea bombardată de armata rusă în Mariupol nu erau internate femei gravide, ci „neo-naziști”.

Pascaru îndreptățește războiul Rusiei împotriva Ucrainei

Chiar în ziua atacului Federației Ruse asupra Ucrainei, socialistul Pascaru a redistribuit pe canalul său de Telegram înregistrarea video cu discursul amenințător al lui Vladimir Putin, pe care l-a însoțit cu un scurt comentariu: „Предупреждение всем, кто вздумает помешать России” (în traducere: „Un avertisment pentru oricine va încerca să împiedice Rusia”).

Tot pe 24 februarie Pascaru a redistribuit mesajul colonelului în rezervă al Forțelor Armate  americane, Doug McGregor, care îndreptățește agresiunea rusească și cere oamenilor să accepte punctul de vedere nu numai al lui Putin, ci „al întregii Rusii” de a nu permite trupe americane și ale NATO lângă frontiera rusă.

Portavoce a mesajelor propagandistice

Fostul deputat socialist publică cu regularitate pe canalul său de Telegram falsurile transmise de canalele de propagandă ale Kremlinului. Astfel, la 3 martie, Pascaru a distribuit mesajul canalului Russia Today (RT) că ”naționaliștii ucraineani șantajează trupele Republicii Populare Donețk și că sunt pregătiți să arunce în aer o școală din Mariupol în care sunt ostatici”.

Alte falsuri distribuite de RT și preluate de Nicolae Pascaru se referă la laboratoarele biologice care ar fi în Ucraina (în traducere): „Ministerul Apărării al Federației Ruse a publicat instrucțiuni eliberate de Ministerul Sănătății al Ucrainei cu privire la distrugerea agenților patogeni în laboratoarele din Poltava și Harkov. Instituția a subliniat că documentele confirmă că anumite componente ale armelor biologice au fost dezvoltate în laboratoarele biologice ucrainene, situat aproape de Federația Rusă”. Într-o altă postare redistribuită de Pascaru se menționa că „rețeaua ucraineană era formată din peste 30 de laboratoare, toate fiind construite la ordinul Agenției SUA de Reducere a Amenințărilor pentru Apărare”.

Fostul deputat PSRM distribuie și mesajele propagandistice la această temă ale colegului său de partid, Bogdan Țîrdea  (în traducere): „Scopul proiectului a fost acela de a studia posibilitatea răspândirii unor infecții deosebit de periculoase prin intermediul păsărilor migratoare, inclusiv a virusului gripal H5N1, foarte patogen, al cărei mortalitate pentru oameni ajunge la 50%, precum și a bolii Newcastle...”.

Afirmațiile false și speculațiile despre presupuse laboratoare de arme biologice care ar fi dezvoltate de Statele Unite în Ucraina sunt mai vechi. Ambasada SUA în Ucraina a negat în repetate rânduri „crearea de laboratoare biologice militare” în Ucraina. Potrivit unui comunicat de presă emis recent de Departamentul de Stat al SUA, „Rusia inventează pretexte false în încercarea de a-și justifica propriile acțiuni oribile în Ucraina. Statele Unite nu dețin și nu operează niciun laborator chimic sau biologic în Ucraina”. Existența unor asemenea laboratoare a fost dezmințită și de președintele Ucrainei Volodimir Zelensky în interviul pentru jurnaliștii ruși.

Spitalul din Mariopol, ținta dezinformărilor pro-Kremlin

Un alt fals preluat de Pascaru de pe canalele de propagandă ale Kremlinului este cel cu maternitatea din Mariupol, unde chipurile ”au fost aduse intenționat femei gravide, pe când acolo nu erau internate femei și copii, ci o ascunzătoare pentru  neo-naziști”. Astfel, fostului deputat scrie că: „SIGNAL a găsit fata care a fost fotografiată pe ruinele maternității din Mariupol. Ea s-a dovedit a fi un model și un blogger popular din Mariupol. O cheamă Mariana Podgurskaia. Femeia într-adevăr este însărcinată, dar nicidecum nu putea să stea în maternitatea ocupată de mult de naționaliștii din Azov. Fetei i-au dat lucruri, au machiat-o și au adus-o sub camerele de fotografiat. Pozele exclusive au fost încredințate cunoscutului fotograf Evghenii Maloletka, un tânăr care lucrează în prezent cu agențiile de presă occidentale”.

La 10 martie, Pascaru l-a citat pe Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, care la fel afirmă că maternitatea din Mariupol fusese demult „capturată de batalionul Azov, de unde au fost alungate toate gravidele”.

În realitate, potrivit portalului de fact-checking din Ucraina Stopfake.org, avioanele rusești au bombardat intenționat Spitalul de copii nr. 3 din Mariupol, format din mai multe clădiri, inclusiv o clinică pentru copii și o clinică prenatală. Potrivit martorilor, epicentrul exploziilor a fost în curtea dintre clădirile maternității și secția de pediatrie.

Narativele anti-NATO și anti-SUA

Printre mesajele transmise de Nicolae Pascaru este și falsul că NATO și SUA se fac vinovate de războiul din Ucraina. Astfel, pe 10 martie el a redistribuit un mesaj de pe canalul de Telegram al postului propagandistic rusesc Russia Today, care îl citează pe sportivul Jeff Monson, (în traducere): „Singurul vinovat al acestui război, rădăcina acestui război este că Statele Unite împing Ucraina la război. Atletul rus și american Jeff Monson a povestit cum poate ieși Zelenski din criză. El trebuie să renunțe la ideea de a adera la NATO și să recunoască independența Donbassului”). Pe 17 martie, un alt mesaj al unei jurnaliste din SUA care susține că SUA a finanțat naziștii din Ucraina, (în traducere): „În Ucraina se întâmplă multe lucruri despre care nu vorbim. Aceasta se referă la istoria Ucrainei, la batalionul Azov, care este finanțat de SUA și NATO”.

De fapt, războiul în Ucraina a fost declanșat de Federația Rusă, iar încercările de a învinui SUA și NATO fac parte din strategia Kremlinului de a-și declina răspunderea pentru propriile acțiuni. La 24 februarie 2022, rachetele rusești au lovit câteva localități din Ucraina, inclusiv capitala Kiev, urmate la scurt timp de o invazie terestră de amploare din mai multe direcții. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei este condamnat la nivel internațional. La începutul lunii martie, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție, prin care a condamnat invazia armatei ruse și a cerut o retragere completă. Totodată, Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a ordonat Rusiei să suspende invadarea Ucrainei.

Cine este Nicolae Pascaru

Nicolae Pascaru este fost sportiv și antrenor de arte marțiale. În anul 2020 a obținut mandatul de deputat ales pe listele Partidului socialiștilor din Republica Moldova, fiind și membru al Comisiei parlamentare Drepturile omului și relații interetnice. În septembrie 2021, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare pe numele politicianului pentru încălcarea regimului juridic al incompatibilităților de funcții. Inspectorii de integritate au constatat că Pascaru a deținut funcția de deputat concomitent cu cea de președinte al A.O. Federația Sportivă „Voievod”.  Pascaru a contestat actul ANI, cauza fiind în prezent la Judecătoria Chișinău. Dacă actul va rămâne în vigoare și va fi definitiv, fostul deputat riscă să îi fie aplicată interdicția de a mai ocupa o funcție publică sau de demnitate publică pe un termen de trei ani.

Nicolae Pascaru este cunoscut pentru promovarea altor narative pro-Kremlin. În luna mai 2020, Nicolae Pascaru a declarat la postul public de televiziune din Găgăuzia, GRT, că anularea creditului rusesc ar fi un răspuns la luptele geopolitice, iar Occidentul ar fi făcut presiuni ca acordul să fie blocat. Scopul ar fi ca Republica Moldova să se împrumute de la FMI care ar impune condiții mai dure. Această dezinformare a fost dezmințită de Stopfals.md.

Un alt fals diseminat de Pascaru pe când era deputat era îndreptat, de asemenea, împotriva donatorilor străini. Acesta a declarat că țara noastră are numai de suferit din cauza sprijinului oferit de donatorii străini. Politicianul spunea că „Occidentul mai întâi varsă bani, apoi face revoluții colorate”, inducând mesajul că donatorii străini s-ar implica și în alegeri, susținând organizațiile neguvernamental, fals demontat de portalul Stopfals.md.

Mariana Colun,

Stopfals.md

1 aprilie 2022 6922

Relevant

Comments 0