Portalul care te protejează de falsuri și manipulări mediatice

Falsuri recente

6 aprilie 2020 736
Falsurile lunii martie: Forțele americane și NATO „invadează” Europa pe timp de pandemie, hoții se dau drept medici veniți să dezinfecteze casele, iar elevii vor învăța vara din cauza Coronavirusului
3 aprilie 2020 1656
Bogdan Țîrdea dezinformează. Consiliul raional Ocnița nu a cumpărat mașina de 600 mii lei în noiembrie 2019
2 aprilie 2020 1132
Fals: Virusul mortal a venit în Moldova din Occident, iar ajutoarele - din Rusia și China
27 martie 2020 1477
Cronica site-urilor de ştiri false despre COVID – 19
27 martie 2020 1134
FALS: Pe timp de pandemie, forțele americane și NATO au invadat Europa
21 martie 2020 1732
Fals: Maia Sandu cere UE să instituie embargo produselor moldovenești
19 martie 2020 1356
FALS: Ambasadorul SUA a fost evacuat din Moldova
16 martie 2020 5715
Ediție specială: CRONICA SITE-URILOR DE ŞTIRI FALSE DESPRE COVID-19
16 martie 2020 1987
Fals: Cererile moldovenilor pentru redobândirea cetățeniei române ar putea fi refuzate
11 martie 2020 2136
Fals: În Olanda au murit sute de păsări din cauza rețelei 5G
5 martie 2020 617
Falsurile lunii februarie: Coronavirusul se tratează cu remedii naturiste, Parlamentul European atacă mișcarea pro-familie din România, iar Ucraina a pierdut Crimeea pentru totdeauna
3 martie 2020 1419
Fals: Judecătorii au salarii de două ori mai mari decât deputații
26 februarie 2020 2243
O notificare FALSĂ despre Coronavirus, distribuită masiv în rețelele sociale
25 februarie 2020 387
Fals: Parlamentul European a votat rezoluția anti-familie
21 februarie 2020 1114
CRONICA SITE-URILOR DE ŞTIRI FALSE: De la scumpirea lumânărilor în biserici cu 50% și taxe pentru moldovenii care vor merge în Europa, până la banane infectate cu virusul coronavirus
13 februarie 2020 765
Hoțul strigă prindeți hoțul, sau Cum utilizează presa pro-Kremlin cazul Rjavitin pentru a face propagandă
10 februarie 2020 1071
FALS: Secretarul de Stat al SUA Mike Pompeo recunoaște că Ucraina a pierdut Crimeea

Fals: Alertă alimentară „în toată Europa” după descoperirea unor cantități ridicate de morfină în macul din produsele de panificație în Franța

14 martie 2019 2618
Articole
Autorul caricaturii: Alexei Dimitrov

Europa este în alertă alimentară”, au titrat mai multe instituții media din România și din Republica Moldova, făcând referire la o informație difuzată de autoritățile franceze despre identificarea unui nivel crescut de morfină şi codeină în macul din produsele de panificație. Această informație nu corespunde adevărului, iar Direcția Generală Sănătate și Siguranță Alimentară a Comisiei Europene, precum și autoritățile de resort din România infirmă „alerta alimentară”, la care se face referire în presă.

„Alertă alimentară în toată Europa. A fost descoperit mac cu morfină, în baghetele de pâine! Oamenii trebuie să aibă mare grijă!”, a titrat pe 6 martie Antena3.ro.  Potrivit acestei știri, „alerta alimentară în toată Europa” s-ar fi dat „după ce autorităţile franceze susţin că au depistat cantităţi serioase de morfină şi codeină în mac”. „Alerta” ae fi ajuns și în România: „Alarma s-a dat şi la noi, iar autorităţile vor începe să verifice macul de pe covrigi, din pâine sau din alte produse de pe piaţă”. La scurt timp, știrea a fost reluată de alte instituții de presă din România: Capital.ro, Ultimele-stiri.eu ș.a. Deși se vorbește despre „alertă alimentară în toată Europa”, articolele nu fac trimitere la documente și nici nu conțin opinii ale autorităților europene care ar confirma acest lucru.

Peste câteva zile, „alerta alimentară” a trecut Prutul, fiind preluată de site-uri ca Sputnik.md sau Stiri.md iar ultimul nici nu a adaptat-o, astfel încât reiese că „alarma” s-a dat și la noi, adică în Republica Moldova, deși este vorba de România.

 Colaj

Totul a pornit de la un comunicat de atenționare

Informațiile panicarde despre „alerta alimentară în toată Europa” au apărut după ce, la 1 martie 2019, Direcția generală a Sănătății din cadrul Ministerul Solidarității și Sănătății din Franța a difuzat un comunicat de presă în care anunța că „un număr de persoane au prezentat niveluri anormal de ridicate de alcaloizi (morfină și codeină) în urina lor. Aceste persoane au consumat anterior pâine cu semințe de mac. Semințele de mac prezente în produsele consumate au fost analizate și s-a demonstrat că acestea prezentau, de fapt, niveluri deosebit de înalte de alcaloizi”. În aceste condiții, autoritățile franceze recomandă „să fie evitat consumul de produse de patiserie care conțin cantități semnificative de semințe de mac”. În același timp, în comunicat se menționează că, dacă după consumul acestor alimente nu apar simptome precum somnolență, confuzie, oboseală, înroșirea feței, etc. „este inutil să vă îngrijorați sau să consultați un medic”. Interpretând și comentând tendențios acest comunicat, sursele media au și lansat informația despre „alerta alimentară”.

Autoritățile de la Bruxelles și București nu cunosc nimic despre „alertă”

Toate alertele la nivel european, legate de sănătate și siguranța alimentară sunt semnalate în Sistemul rapid de alerte pentru alimente (RASFF) și pot fi accesate de orice persoană interesată. Pe acest portal nu există nicio alertă legată de substanțe periculoase depistate în macul alimentar în Franța. „Comisia Europeană nu a primit o asemenea alertă”, a comentat pentru Stopfals.md Anca Păduraru, purtătoarea de cuvânt a Direcției Generale Sănătate și Siguranță Alimentară a Comisiei Europene.

Nici autoritățile de profil din România nu cunosc nimic, chiar dacă unele site-uri au transmis că „alertă alimentară” s-a dat și în România. Astfel, reprezentanta Institutului Național de Sănătate Publică de la București, Veronica Zoicaș, a comunicat pentru Stopfals.md: „Nu avem informații/sesizări cu privire la acest aspect”.

În concluzie, câteva cazuri izolate când a fost depistat un nivel înalt de alcaloizi la câțiva cetățeni francezi, au fost transformate de jurnaliști într-o „alertă alimentară în toată Europa”, iar această informație este una falsă.

 

Dragoș Drăgan

Stopfals.md

14 martie 2019 2618

Relevant

Comments 0