Portalul care te protejează
de falsuri

Fals: Alertă alimentară „în toată Europa” după descoperirea unor cantități ridicate de morfină în macul din produsele de panificație în Franța

14 martie 2019 3108
Articole
Autorul caricaturii: Alexei Dimitrov

Europa este în alertă alimentară”, au titrat mai multe instituții media din România și din Republica Moldova, făcând referire la o informație difuzată de autoritățile franceze despre identificarea unui nivel crescut de morfină şi codeină în macul din produsele de panificație. Această informație nu corespunde adevărului, iar Direcția Generală Sănătate și Siguranță Alimentară a Comisiei Europene, precum și autoritățile de resort din România infirmă „alerta alimentară”, la care se face referire în presă.

„Alertă alimentară în toată Europa. A fost descoperit mac cu morfină, în baghetele de pâine! Oamenii trebuie să aibă mare grijă!”, a titrat pe 6 martie Antena3.ro.  Potrivit acestei știri, „alerta alimentară în toată Europa” s-ar fi dat „după ce autorităţile franceze susţin că au depistat cantităţi serioase de morfină şi codeină în mac”. „Alerta” ae fi ajuns și în România: „Alarma s-a dat şi la noi, iar autorităţile vor începe să verifice macul de pe covrigi, din pâine sau din alte produse de pe piaţă”. La scurt timp, știrea a fost reluată de alte instituții de presă din România: Capital.ro, Ultimele-stiri.eu ș.a. Deși se vorbește despre „alertă alimentară în toată Europa”, articolele nu fac trimitere la documente și nici nu conțin opinii ale autorităților europene care ar confirma acest lucru.

Peste câteva zile, „alerta alimentară” a trecut Prutul, fiind preluată de site-uri ca Sputnik.md sau Stiri.md iar ultimul nici nu a adaptat-o, astfel încât reiese că „alarma” s-a dat și la noi, adică în Republica Moldova, deși este vorba de România.

 Colaj

Totul a pornit de la un comunicat de atenționare

Informațiile panicarde despre „alerta alimentară în toată Europa” au apărut după ce, la 1 martie 2019, Direcția generală a Sănătății din cadrul Ministerul Solidarității și Sănătății din Franța a difuzat un comunicat de presă în care anunța că „un număr de persoane au prezentat niveluri anormal de ridicate de alcaloizi (morfină și codeină) în urina lor. Aceste persoane au consumat anterior pâine cu semințe de mac. Semințele de mac prezente în produsele consumate au fost analizate și s-a demonstrat că acestea prezentau, de fapt, niveluri deosebit de înalte de alcaloizi”. În aceste condiții, autoritățile franceze recomandă „să fie evitat consumul de produse de patiserie care conțin cantități semnificative de semințe de mac”. În același timp, în comunicat se menționează că, dacă după consumul acestor alimente nu apar simptome precum somnolență, confuzie, oboseală, înroșirea feței, etc. „este inutil să vă îngrijorați sau să consultați un medic”. Interpretând și comentând tendențios acest comunicat, sursele media au și lansat informația despre „alerta alimentară”.

Autoritățile de la Bruxelles și București nu cunosc nimic despre „alertă”

Toate alertele la nivel european, legate de sănătate și siguranța alimentară sunt semnalate în Sistemul rapid de alerte pentru alimente (RASFF) și pot fi accesate de orice persoană interesată. Pe acest portal nu există nicio alertă legată de substanțe periculoase depistate în macul alimentar în Franța. „Comisia Europeană nu a primit o asemenea alertă”, a comentat pentru Stopfals.md Anca Păduraru, purtătoarea de cuvânt a Direcției Generale Sănătate și Siguranță Alimentară a Comisiei Europene.

Nici autoritățile de profil din România nu cunosc nimic, chiar dacă unele site-uri au transmis că „alertă alimentară” s-a dat și în România. Astfel, reprezentanta Institutului Național de Sănătate Publică de la București, Veronica Zoicaș, a comunicat pentru Stopfals.md: „Nu avem informații/sesizări cu privire la acest aspect”.

În concluzie, câteva cazuri izolate când a fost depistat un nivel înalt de alcaloizi la câțiva cetățeni francezi, au fost transformate de jurnaliști într-o „alertă alimentară în toată Europa”, iar această informație este una falsă.

 

Dragoș Drăgan

Stopfals.md

14 martie 2019 3108

Relevant

Comments 0