Portalul care te protejează de falsuri

FALS: Din cauza dictaturii, băncile din R. Moldova au restricţionat operațiunile cu numerar

28 mai 2024 1401
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stofpals.md

Pe site-ul ziarului „Komsomolskaia pravda v Moldove” a apărut un articol care anunță că în Republica Moldova „dictatura ia amploare” (în original: «диктатура набирает обороты»). Concluzia se bazează pe știrea care informează că băncile din R. Moldova au restricţionat unele operațiuni cu numerar. Afirmațiile despre „dictatură” în contextul restricțiilor bancare sunt un fals. Surse din cadrul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) au specificat că restricțiile în cauză au fost impuse pentru a asigura transparența operațiunilor bănești.

KP a întrezărit o legătură între transparența operațiunilor bănești și „dictatură”

La 15 mai, cel puțin cinci bănci din Republica Moldova, inclusiv MoldindconbankMaibProcreditbankEnergbank și Comertbank, și-au anunțat clienții că suspendă prestarea unor servicii ce țin de mijloacele în numerar. Este vorba inclusiv despre funcționalitatea de alimentare a contului sau de retragere a mijloacelor de pe un alt card fără identificarea ambilor clienți. Adică, pentru a efectua astfel de acţiuni, este nevoie ca persoana în cauză să fie client al unei sau altei bănci.

Pe noul site al publicației „Komsomolskaia pravda v Moldove” (site-ul precedent fiind blocat la solicitarea Serviciului de Informație și Securitate (SIS)) a apărut informația că bancomatele nu mai oferă funcţionalitatea de alimentare a cardurilor cu numerar – atât proprii, cât și ale altor persoane – ceea ce s-ar întâmpla din cauza „intensificării dictaturii” (în original: «усилившейся диктатуры»).

Din material nu este clar cum se manifesta pretinsa „dictatură” și care ar fi legătura acesteia cu restricțiile ce țin de numerar. Autorii publicației „Komsomolskaia pravda v Moldove” au explicat acest lucru prin faptul că autoritățile moldovenești ar vrea să controleze toate fluxurile financiare, iar „pentru că puterea nu se pricepe decât la represalii, ea a recurs la acestea din plin” (în original: «так как ничего кроме репрессий, власть не умеет, вот и проводит их на полную катушку»).

Autorii mai scriu că acum este imposibil să-ți alimentezi contul sau contul altor persoane introducând bancnotele în bancomat, deși această afirmaţie este o minciună: persoanele îşi pot alimenta propriul cont.

„Komsomolskaia pravda v Moldove” a publicat informaţia în cauză pe Facebook şi pe canalul său de Telegram. Un articol cu un text similar a fost distribuit şi de pe site-ul moldova-today.

Cum comentează restricţiile surse din cadrul BNM

Am solicitat de la Banca Naţională a Moldovei (BNM) un comentariu pentru a afla motivul acestor restricţii. În răspunsul oferit, instituţia a specificat că „Republica Moldova este aliniată standardelor europene şi celor mai bune practici internaţionale la capitolul prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, consolidând în acest mod securitatea sistemului financiar”.

Restricţionarea de către bănci şi serviciile nebancare de plăţi a anumitor tipuri de operații ce ţin de alimentarea/retragerii numerarului prin intermediul bancomatelor „este menită să limiteze fraudele şi să prevină utilizarea operaţiilor în scopuri ilegale (bunăoară a transferurilor de servicii/produse interzise). Lipsa cardului fizic în cazul tranzacţiilor fără card conferă operaţiunilor un caracter mai anonim şi, la fel, permite efectuarea unor acţiuni suspecte. În plus, tranzacţiile de tip Cash-In cardless (alimentarea contului de card cu numerar, fără utilizarea fizică a cardului) limitează procesul de identificare şi monitorizare a sursei mijloacelor, ceea ce este un aspect important al activităţii sistemelor financiare moderne în conformitate cu criteriile de stabilitate şi siguranţă.

BNM acordă o atenţie deosebită sporirii securităţii tranzacţiilor. Astfel, în contextul extinderii sistemului Mia Plate Instant (MIA), un sistem sigur şi necostisitor, folosirea altor mijloace de plată cu risc sporit de fraudă devine tot mai puţin justificată. Implementarea şi popularizarea sistemului MIA în calitate de soluţie comercială de bază nu doar sporeşte securitatea tranzacţiilor, dar, totodată, reduce necesitatea de a recurge la metode mai puţin sigure. În acest mod, practicile din Moldova sunt aliniate cu cele europene şi internaţionale în domeniul finaciar”.

Despre „Komsomolskaia pravda v Moldove”

Site-ul Kp.md este pagina web a publicaţiei de limbă rusă „Komsomolskaia pravda v Moldove”, ziarul fiind cunoscut pentru răspândirea de manipulări şi falsuri. În octombrie 2023 site-ul a fost blocat la solicitarea SIS, însă şi-a continuat activitatea la o adresă web nouă: md.kp.media.

Tot în 2023, publicaţia a fost inclusă de portalul Stopfals.md în topul site-urilor care au răspândit cel mai mare număr de falsuri. Jurnaliştii portalui au dezminţit în repetate rânduri articolele acestei publicații. Vom enumera doar câteva exemple relevante în acest sens: – «В Молдове грядет признание однополых браков» („În Moldova, ne putem aștepta în curând la recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex”), «В молдавских школах искореняют слова «мама» и «папа» („În şcolile din Moldova sunt scoase din uz noţiunile de «mamă» şi «tată»”), «Украинским пенсионерам, переехавшим в Молдову, выплачивается пенсия из бюджета, в ущерб молдавским пенсионерам» („Pensionarii ucraineni veniți în Moldova beneficiază de pensii de la buget, în detrimentul pensionarilor moldoveni”) etc.

 

Constantin Hairetdinov,

Stopfals.md

 

Acum suntem și pe Telegram!

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

28 mai 2024 1401

Relevant

Comments 0