Portalul care te protejează de falsuri

FALS: În România, 66 de autovehicule din 100 provoacă accidente rutiere

18 august 2023 792
Articole
Colaj

Site-ul A-tv.md, care este pagina web a postului de televiziune Accent” TV, a publicat la sfârșitul lunii iunie un articol, în titlul căruia afirmă că România este campioană la accidente rutiere, iar 66 de autovehicule din 100 provoacă o daună. Informația este falsă. Potrivit Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din Romania (UNSAR), sursa pe care o citează și A-tv.md, șase autovehicule din 100 provoacă o daună, și nu 66.

Semnalul despre acest titlu eronat a fost transmis de un consumator de produse media pe platforma Semnale.stopfals.md.

6 în loc de 66

În articolul „UNSAR: România este campioană la accidente rutiere; 66 autovehicule din 100 provoacă o daună”, A-tv.md a preluat o știre publicată de site-ul cu profil economic Bursa.ro, care citează agenția română de știri Agerpres. În știre este inserată declarația lui Alexandru Ciuncan, director general şi preşedinte al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din Romania (UNSAR), care spune că „România este campioană la tot ceea ce înseamnă accidente rutiere, şase autovehicule din 100 provoacă o daună...”. Același lucru este menționat și în comunicatul publicat pe pagina web a UNSAR: „cel puțin 6 autovehicule din 100 înmatriculate în România produc anual accidente rutiere, soldate cu pagube materiale sau vătămări corporale și decese”. Astfel, intenționat sau nu, A-tv.md a dezinformat în titlu, or este vorba de șase autovehicule din 100, și nu de 66, așa cum a titrat acest site.

În textul publicat de Bursa.ro, într-adevăr se menționează că România deține trista „performanță” de a fi „campioană” în Europa Centrală și de Est la capitolul accidentelor rutiere. Potrivit unui comunicat referitor la siguranța rutieră în UE, publicat acum trei ani pe pagina web a Parlamentului European, „Suedia are în continuare cele mai sigure drumuri (18 victime la un milion de locuitori), în timp ce în România s-a înregistrat cel mai ridicat procent (85 de decese la un milion de locuitori). Media în UE este de 42 la milion, comparativ cu media mondială situată la peste 180 la milion”.

La 6 octombrie 2021 Parlamentul European a adoptat Rezoluția referitoare la cadrul de politică al UE privind siguranța rutieră 2021-2030, în care a stabilit principalii pași de urmat pentru a se ajunge la zero victime pe șoselele europene până în 2050. Acești pași includ limite de viteză sigure (30km/h în zone rezidențiale), toleranță zero pentru condusul sub influența alcoolului și elemente de siguranță suplimentare integrate în autovehicule și infrastructura rutieră.

De la socialiști la partidul lui Șor

Accent TV este unul dintre cele șase posturi de televiziune cărora le-a fost suspendată licență de emisie prin dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale din 16 decembrie 2022, „în scopul protejării spațiului informațional național și prevenirii riscului de dezinformare prin răspândirea informațiilor false sau a tentativelor de manipulare a opiniei publice”. Investigațiile jurnalistice arată că proprietar al acestui post TV (și al postului TV „Primul în Moldova”, licența căruia la fel a fost suspendată) este Alexei Polunin, cetățean al Federației Ruse, care ar avea legături cu omul de afaceri rus Andrey Goncharenko, beneficiarul final al companiei controlate de Ilan Șor Avia Invest SRL, care până nu demult a avut în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău.

Până în anul 2021, televiziunea Accent TV și site-ul A-tv.md i-au promovat intens pe socialiști, lucru confirmat și de rapoartele de monitorizare a reflectării campaniilor electorale. Ulterior, politica editorială a devenit favorabilă Partidului Șor, declarat neconstituțional (vezi captura foto).

Mădălin Necșuțu,

Stopfals.md

18 august 2023 792

Relevant

Comments 0