Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Începe ciparea populației în octombrie 2020!

15 iunie 2020 2438
Articole, COVID-19
Colaj

Recent, câteva site-uri cu profil religios și cu orientare anti-vaccin au publicat articole în care afirmă că „începând cu octombrie 2020 va începe ciparea populației”. În articole se conține o informație falsă că Departamentul Apărării și Departamentul Sănătății din Statele Unite ale Americii ar fi semnat un contract cu o firmă care produce seringi cu microcip RFID (în engleză: „Radio-Frequency Identification” – Identificare prin Frecvență Radio), iar aceste seringi „pregătite pentru injecții cu vaccinuri” le vor implanta pacienților un microcip pentru a-i urmări. Adevărul este diferit de ceea ce scriu aceste site-uri. Autoritățile americane din domeniul sănătății într-adevăr au contractat o companie internațională să livreze seringi moderne care vor fi utilizate când va fi descoperit și aprobat vaccinul contra COVID-19. Însă seringile aseptice nu vor avea un cip, iar fiecare seringă va un cod unic de identificare pentru vaccin, astfel ca autoritățile să poată gestiona mai bine situația în timpul pandemiei.

La 20 mai, site-urile din România National.ro și Infocrestin.com, au publicat articole similare întitulate „Începe Ciparea Populației În Octombrie 2020!”. Autorii articolului afirmă că Departamentul Apărării și Ministerul Sănătății au semnat cu ApiJect un contract în valoare de 138 de milioane de dolari prin care compania din industria medicală va furniza seringi (pentru vaccinul Covid-19) dotate cu un microcip RFID de urmărire!”. Articolul a fost preluat integral la data de 5 iunie și de site-ul Flux.md și distribuit masiv pe rețelele sociale. Flux.md este gestionat de fostul politician Iurie Roșca, care promovează diferite falsuri și speculații despre tehnologia 5G și „cipizarea forțată pusă la cale de globaliști”.

Speculații pe seama unui contract real

Portalul Stopfals.md a analizat afirmațiile din acest articol și le-a contrapus cu informația publicată de autoritățile americane. Potrivit unui comunicat din 12 mai al Departamentului Apărării din SUA, această instituție și Departamentul Sănătății și Serviciilor Umane din SUA au semnat un contract de 138 milioane dolari cu compania internațională de producere a seringilor aseptice ApiJect Systems America. În comunicat se menționează că scopul acestei colaborări este de „a  crește capacitatea de producție a seringilor la nivel local începând cu octombrie 2020, cu o țintă de producere de 100 de milioane de seringi preumplute, până la sfârșitul anului”. Parteneriatul va permite ca, atunci când vaccinul împotriva COVID-19 va fi disponibil, să existe un volum necesar de seringi pentru vaccinarea unui număr mai mare de oameni. 

Afirmația din articol că „ApiJect Systems are termen până în octombrie să furnizeze Washington-ului 500 de milioane de seringi” nu corespunde adevărului. Potrivit aceluiași comunicat al Departamentului Apărării al SUA, compania ApiJect Systems va fabrica până la sfârșitul anului 2020 peste 100 de milioane de seringi preumplute prin utilizarea tehnologiei aseptice (sterilizate) de fabricare a materialelor plastice, BFS (în engleză: „Blow-Fill-Seal”- în traducere: „Suflare - umplere - sigilare"), care vor fi umplute cu vaccin COVID-19. Seringile sunt destinate pentru utilizare în Statele Unite. Totodată, contractul prevede crearea în Connecticut, Carolina de Sud, și Illinois, a unor fabrici de producție „ultrarapide”, care vor produce, în 2021, peste 500 de milioane de seringi (doze) preumplute. 

Afirmația din articolul publicat de site-ul cu profil religios și preluat de alte site-uri, că fiecare seringă de la ApiJect va include un cip RFID care încorporează un număr de identificare unic și sigur, care permite autorităţilor (doar cele sanitare?) să ştie în timp real unde este persoana injectată!” este una falsă. De fapt, ApiJect explică într-o broșură că „pe fiecare seringă va fi atașată o etichetă NFC („Near Field Communication”, în traducere - „comunicare în câmp apropiat”), cu un cod unic de identificare pentru fiecare vaccin”.

Captură foto 1. Sursa: static1.squarespace.com

Seringile nu vor avea cipuri, ci coduri unice de identificare

Utilitatea acestei tehnologii este explicată și într-un material video. Astfel, atunci când pacientul va veni la spital să se vaccineze, medicul va scana, cu ajutorul unui telefon, codul de pe seringă cu o aplicație instalată la telefon. Acest cod unic și locația, unde a fost administrat vaccinul, vor fi transmise într-o bază de date, creată special pentru stocarea datelor cu privire la numărul de persoane vaccinate. De fapt, tehnologia bazată pe identificarea prin frecvență radio RFID va permite urmărirea în timp real, de la distanță, a vaccinărilor în SUA, la nivel național, dar nu presupune implantarea unui cip sau urmărirea persoanelor. Informația va fi colectată pentru a duce o evidență a numărului de persoane vaccinate, pe regiuni, ceea ce le va permite autorităților din domeniul sănătății să monitorizeze situația. Captură foto 2. Sursa: static1.squarespace.com

NFC este o tehnologie bazată pe identificarea prin frecvență radio RFID, ce permite smartphone-urilor și altor dispozitive să comunice între ele prin atingere sau apropiere, la o distanță mai mică de 10 cm.

Până în acest moment încă nu există un vaccin pentru COVID-19, dar OMS coordonează  o echipă oameni de știință din întreaga lume care sunt în curs de încercare de a găsi unul.

Anterior, Stopfals.md a dezmințit și alte articole despre așa-zisa „cipare a oamenilor”. Vedeți aici și aici care au fost falsurile distribuite și dezmințirea acestora. 

Mariana Jacot,

Stopfals.md

15 iunie 2020 2438

Relevant

Comments 0