Portalul care te protejează de falsuri

FALS: La Mărculești vor apărea stații mobile de deservire a avioanelor de luptă F-16

23 septembrie 2024 532
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

Kremlinul continuă să afirme că Republica Moldova ar putea să-și piardă neutralitatea și să ajungă parte a războiului din Ucraina. De această dată, reprezentanta MAE din Rusia, Maria Zaharova, a declarat că la aeroportul de la Mărculești ar urma să fie amplasate stații mobile pentru deservirea tehnică a avioanelor de luptă F-16. Zaharova nu a spus de unde are aceste informații. Ministerul Apărării al R. Moldova afirmă că declarațiile în cauză sunt false și țintesc panicarea societății și discreditarea instituțiilor statului.

Zaharova: Stațiile mobile ar urma să fie aduse de la București

În cadrul unui briefing din 20 septembrie, Maria Zaharova a declarat că autoritățile moldovenești „fac jocuri iresponsabile care se pot solda cu niște consecințe tragice” (în original: «ведет безответственные игры, которые могут привести к трагическим последствиям»). Ea a specificat că pe teritoriul aeroportului de la Mărculești ar urma să fie amplasate stații mobile pentru deservirea tehnică a avioanelor de luptă F-16. „Recent, au apărut informaţii vizând planurile României de a trimite în Moldova niște staţii mobile de deservire tehnică a aeronavelor de luptă F-16. Stațiile respective au fost oferite Bucureștiului și urmează a fi amplasate ulterior pe aerodromul de la Mărculeşti. Experții au apreciat acest lucru drept o nouă confirmare a faptului că Chişinăul pregăteşte terenul pentru a pune la dispoziţie infrastructura aeroportuară moldoveană care va găzdui avioanele oferite de Occident pentru necesităţile Forţelor Armate ale Ucrainei” (în original: «Недавно появилась информация о планах Румынии перенаправить в Молдавию, для последующего размещения на аэродроме Маркулешты, полученные Бухарестом мобильные станции по техническому обслуживанию истребителей F-16. Эксперты расценили это как еще одно подтверждение того, что в Кишиневе готовят почву для предоставления аэродромной инфраструктуры Молдавии для размещения самолетов, передаваемых западом для нужд вооруженных сил Украины»), a spus Zaharova (38:50-39:10).

După declarațiile reprezentantei MAE din Rusia, şi în unele media din R. Moldova au apărut ştiri care anunţau despre pretinsa amplasare a staţiei mobile la Mărculeşti, inclusiv pe câteva  site-uri, pe Facebook şi pe canalele de Telegram  ПриднестровецSputnik МолдоваMoldova 24GagauznewsГражданин"Первый в Молдове" Новости şi Гагаузская Республика.

Ministerul Apărării califică aceste declaraţii drept falsuri

Am solicitat un comentariu de la Ministerul Apărării (MA) al Republicii Moldova. Surse din cadrul Serviciului informare și comunicare cu mass-media al MA au subliniat că Republica Moldova este un stat neutru şi că pe teritoriul ei nu urmează să fie instalate niciun fel de staţii mobile, astfel de informaţii având drept scop provocarea panicii în societate.

„Informația menționată este falsă. Orice agitație a dezinformatorilor despre pretinsa implicare a Republicii Moldova în război este o tendință de a provoca panică și îngrijorare în societate. Nu au fost premise pentru discuții despre folosirea Aeroportului Internațional Mărculești, sau al oricărui aeroport de pe teritoriul Republicii Moldova, pentru deservirea tehnică a avioanelor F-16. Republica Moldova este un stat neutru și instituțiile ei vor respecta întocmai principiul neutralității. Interpretările conspiraționiste ale dezinformatorilor urmăresc discreditarea instituțiilor de stat și inducerea fricii, fapt ce pregătesc teren pentru alte noi falsuri și manipulări ale cetățenilor dezinformați”, a comentat Ministerul Apărării pentru Stopfals.md.

Un fals mai vechi despre avioanele de luptă

O dată cu începutul războiului la scară largă început de Rusia împotriva Ucrainei, în spaţiul public au apărut, de nenumărate ori, informaţii false cu afirmaţia că Moldova se va implica în război, inclusiv din cauza că pe teritoriul ei vor fi amplasate arme destinate Ucrainei.

În aprilie 2022, au fost răspândite falsuri potrivit cărora Ucraina ar fi achiziţionat de la R. Moldova șase avioane de luptă MIG-29 aflate pe teritoriul aeroportului de la Mărculeşti. Atunci, deputatul din Ucraina, Oleksii Goncearenko, a scris pe Facebook că informaţia este falsă.

În iulie 2022, deputaţii în Parlament din partea Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, Alexandru Nesterovschi şi Bogdan Ţîrdea, distribuiau dezinformări potrivit cărora la Mărculeşti ar fi fost aduse elicoptere de luptă. În realitate, era vorba despre elicoptere destinate stingerii incendiilor.

Ulterior, au apărut informaţii că ministrul apărării al RM ar fi anunţat despre staționarea la Mărculeşti a avioanelor de luptă F-16. În realitate, oficialul n-a făcut nicăieri astfel de declaraţii.

Iar în aprilie 2024, în internet a apărut un alt fals cu afirmaţia că autoritățile R. Moldova ar fi permis ca aeroportul din Mărculești să fie folosit de avioanele de luptă F-16 oferite Ucrainei de către partenerii externi.

Maria Zaharova promovează frecvent falsuri despre Republica Moldova. Anterior, aceasta a dezinformat anunțând că „regimul Maiei Sandu” impune cetățenilor R. Moldova Unirea cu România, a distribuit falsuri despre existenţa „limbii moldoveneşti”cultivarea rusofobiei în R. Moldova, neonorarea de către R. Moldova a obligaţiilor sale contractuale faţă de „Gazprom” etc.

 

Constantin Hairetdinov,

Stopfals.md

 

Acum suntem și pe Telegram!

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

23 septembrie 2024 532

Relevant

Comments 0