Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Maia Sandu a lăsat bugetarii fără salarii

31 decembrie 2019 1252
Articole
Colaj


La sfârșitul lunii noiembrie 2019, mai multe instituții de presă au informat că Guvernul Sandu a lăsat bugetarii fără salarii pentru luna octombrie, făcând referire la declarațiile premierului actual Ion Chicu. Maia Sandu neagă aceste informații, declarând că guvernul pe care l-a condus a alocat suplimentar peste un miliard de lei pentru plata salariilor, iar ex-ministra Finanțelor Natalia Gavriliță afirmă că întârzierile s-au produs din cauza că actualul executiv ar fi anulat ultima hotărâre a Guvernului Sandu, care prevedea transferarea plăților către bugetari.

La 27 noiembrie 2019, premierul Ion Chicu a declarat în cadrul unui briefing următoarele: „Noi astăzi, am făcut o evaluare a achitării salariilor pentru luna octombrie şi majoritatea autorităților publice locale care primeau salariile: grădinițe, școli, centre de creație, primării, până la data de 10 a lunii următoare, avem foarte multe instituții care nici astăzi n-au primit salariile, exclusiv, din cauza performanței, în ghilimele, a unor super specialiști care, remarc, au echilibrat bugetul”.

Premierul nu a precizat despre care raioane este vorba și ce sumă de bani n-a fost transferată către APL-uri. El a lăsat să se înțeleagă că vinovat de situația creată ar fi Guvernul Sandu.

Știri fără dreptul la replică

Imediat după declarațiile lui Ion Chicu, mai multe instituții media au transmis știri dezechilibrate fără a-i oferi dreptul la replică fostului premier Maia Sandu sau fostei ministre a Finanțelor Natalia Gavriliță. Astfel, posturile de televiziune afiliate Partidului socialiștilor NTV Moldova și Accent TV au titrat că „Maia Sandu a lăsat bugetarii fără salarii”, iar portalurile cu politică editorială pro-socialistă Kp.md, Aif.md și Golos.md au anunțat într-un glas: „Кику: Санду оставила бюджетников без зарплат и назвала это - “уравновесить” бюджет Молдовы” (în traducere: „Chicu: Sandu a lăsat bugetarii fără salarii și a numit asta „echilibrarea” bugetului de stat”). Portalul Noi.md a scris: „Chicu, declarații tăioase către Sandu: Fără salarii din cauza performanței”.

 Maia Sandu: „Premierul lui Dodon spune cu nerușinare minciuni”

Maia Sandu a reacționat pe pagina sa de Facebook, menționând că aceste declarațiile sunt mincinoase: „Premierul lui Dodon spune cu nerușinare minciuni despre o problemă pe care tot el a creat-o pe timpul când era ministru de Finanțe al lui Plahotniuc”. M. Sandu a precizat că în vara anului 2019 guvernul pe care l-a condus a identificat bani și a alocat suplimentar pentru plata salariilor peste un miliard de lei, „bani pe care fostul ministrul Chicu nu i-a prevăzut în bugetul pentru 2019. Ultima hotărâre de acest fel, prin care au fost repartizate circa 363 milioane lei, a fost adoptată pe 14 noiembrie. Mă întreb de ce Chicu nu a repartizat aceste resurse încă? Îi ține pe oameni fără salarii ca să poată face acuzații false în adresa noastră?”, a scris fostul premier Maia Sandu.

 Nici un răspuns de la Ministerul Finanțelor

Am încercat să aflăm de la Ministerului Finanțelor ce categorii de bugetari nu și-au primit salariile pentru luna octombrie, așa cum a declarat premierul Chicu, și din ce raioane. Demersul oficial a fost transmis la 29 noiembrie 2019, însă Ministerul Finanțelor așa și nu a răspuns la întrebările portalului Stopfals.md.

 Unele primării au făcut achitările la timp, altele au avut întârzieri la plata salariilor

Am contactat telefonic câteva primării pentru a verifica care este situația cu achitarea salariilor. Stanislav Bairac, primarul comunei Lencăuți, raionul Ocnița, a menționat că nu au avut rețineri de salarii: „Nu avem restanțe, salariile sunt achitate”. Și primarul satului Varnița, raionul Anenii Noi, Alexandr Nichitenco, ne-a declarat că plățile au fost efectuate la timp: „nu avem restanțe deloc, totul este achitat, la toți sunt salariile date”. Un răspuns asemănător am primit și de la primara comunei Răcăria, Râșcani, Valentina Nadulișneac. În alte localități, însă, primarii ne-au spus că au fost înregistrate întârzieri de o lună, în special pentru angajații din domeniul culturii. Mihail Munteanu, primarul comunei Burlacu, raionul Cahul, a spus că au plătit salariile din economii: „chiar dacă banii au venit mai târziu, la noi în primărie se adună multe impozite și avem de unde achita”. Aceeași situație a fost și în satul Hagimus din raionul Căușeni. Primarul localității Anatolie Iepure ne-a declarat că: „în octombrie, au fost rețineri pentru plata salariilor la Direcția Cultură, pentru că nu s-au transferat banii. Noi avem rezervele proprii și am plătit salariile din fondul acela, dar pe urmă ni s-au dat banii”Primarul a explicat că această situație a fost o consecință a majorării salariilor pentru angajații din domeniul culturii. Același motiv l-a invocat și Vasile Bârcă, primarul satului Glinjeni, raionul Șoldănești

 Fosta ministră de Finanțe îl contrazice pe premierul Chicu

Am contactat-o pe Natalia Gavriliță, ex-ministra Finanțelor în Guvernul Sandu. Ea a explicat că problema a fost creată încă din 2018, după adoptarea legii salarizării nr. 270: „Când s-a adoptat această lege, guvernanții de atunci nu știau adevăratele costuri, pentru că, deocamdată, în R. Moldova nu există un registru al funcționarilor publici cu toate detaliile despre salariul per funcționar. Astfel, ei nu știau cum să împartă banii pe autorități, în special pe autoritățile locale”. Din acest motiv, potrivit Nataliei Gavriliță, partidul de guvernare de atunci a creat un fond distinct, din care erau repartizați banii autorităților publice centrale și locale în câteva tranșe, pentru acoperirea parțială a cheltuielilor. „Mai mult decât atât, ei au adoptat legea asta, după ce APL-urile deja și-au adoptat bugetele pentru 2019. De aceea ei au făcut un fond general în buget, care urma să fie repartizat prin hotărâri de guvern”.

 Guernul Sandu a adoptat cinci hotărâri pentru plata salariilor

Natalia Gavriliță a precizat că în iulie 2019 a început să se resimtă insuficiența de resurse pentru achitarea salariilor, iar „în perioada Guvernului Sandu au fost adoptate 5 Hotărâri de Guvern (adoptate la 1 iulie 2019, 18 iulie 2019, 23 octombrie 2019, 1 noiembrie 2019, 14 noiembrie 2019), pentru repartizarea alocațiilor către bugetele administrației publice locale pentru plata salariilor, la diferite autorități”Fosta ministră afirmă că „sunt autorități care ne-au scris nouă la timp cu solicitări de transferuri și noi le-am repartizat deja banii pe decembrie, dar sunt autorități care au întârziat, astfel a întârziat și procesarea. Probabil, sunt autorități, unde au fost rețineri de salarii pentru că nu au fost transferați la timp”. Prin ultima hotărâre, adoptată la 14 noiembrie 2019, au fost repartizate circa 363 de milioane de lei. Însă pe 19 noiembrie 2019 Guvernul Chicu a anulat aceasta hotărâre. „Noi nu știm de ce Guvernul Chicu a abrogat HG din 14 noiembrie. Însă, spre surprinderea mea, iată că au început să ne acuze și să ne atace că neplata salariilor ar fi din vina noastră. Nu vreau să cred că asta a fost făcut pentru ca a-și face PR, dar într-un fel să ne murdărească pe noi și ei trebuiau să arate că noi am fost incompetenți. Ulterior, ei înșiși au făcut calcule și au mai adoptat încă două hotărâri similare de repartizare a mijloacelor bănești. Nu știu de ce ei au întârziat cu transferul banilor, iar banii au ajuns așa de încet la autorități”, a menționat fosta ministră a Finanțelor.

Veaceslav Negruța: „Finanțarea cheltuielilor bugetare nu trebuie să depindă de politicieni sau premieri”

În opinia lui Veaceslav Negruța, expert economic la Transparency International-Moldova și fost ministru al Finanțelor, întârzierile s-au produs din cauza neregulilor la aprobarea bugetului 2019. „Dacă bugetul pentru 2019 ar fi fost corect aprobat și cu toate sursele de finanțare asigurate, nu ar trebui să depindă de politicieni sau premieri finanțarea ritmică a cheltuielilor bugetare, inclusiv cele salariale. După cum cunoaștem, bugetul 2019 a fost aprobat cu mari abateri și cu angajamente pe cheltuieli, nefiind asigurate finanțările sau sursele de finanțare. Până în iunie au existat pericole ca executarea bugetului să fie una problematică, după ce guvernarea oligarhului a izolat Moldova de un dialog activ și finanțările necesare. Începând cu iunie 2019, dialogul a fost reluat și, prin rectificări de buget, a fost asigurată o execuție certă a bugetului 2019”, menționează Veaceslav Negruța. El afirmă că acum întreaga responsabilitate aparține actualei guvernări, deoarece „metamorfozele cu schimbarea guvernului peste noapte au readus anumite animozități în execuția bugetară și, respectiv, abaterile și întârzierile în realizarea procedurilor interne sunt pe seama guvernării socialiștilor, conduși de președintele Dodon. Important este ca lupta politică să nu prejudicieze cetățenii și bugetarii de plățile pe care mizează, iar fiecare instituție să-și facă munca indiferent de politicienii care fac capital politic sau electoral”.

Mariana Jacot

Stopfals.md

31 decembrie 2019 1252

Relevant

Comments 0